Hypnobirthing: hoe het ontspannen van je lichaam angsten kan wegnemen

Maar hoe werkt deze manier van bevallen precies? Rachelle – in verwachting van haar eerste kindje – zocht het uit.

Bevallen is over het algemeen niet iets waar we ons als vrouwen op verheugen. Dat komt vooral door het beeld de beelden die we om ons heen zien. De horrorfragmenten uit films, waar vrouwen rood aangelopen en krijsend, uren doorbrengen in de verloskamer. Liggend in een ziekenhuisbed, met de benen in de lucht, gecoached door heel medisch team, komen baby’s ter wereld. Dit beeld wordt dan vaak nog eens versterkt door enge bevallingsverhalen van familie en vrienden. Dan toch maar die ruggenprik? Volgens Hypnobirthing moeders hoeft dit niet.

De filosofie van Hypnobirthing is gebaseerd op de overtuiging dat een gezonde vrouw die een gezonde baby draagt ​​en gezonde zwangerschap heeft en goed is voorbereid, in staat is om een ​​comfortabele en zachte geboorte te hebben. Door het toepassen van diepe ontspanningsoefeningen, zelfhypnose, speciale ademhalingstechnieken, visualisatie, affirmaties en opleiding, brengt Hypnobirthing de kunst van het bevallen terug bij de vrouw. Waarbij de moeder haar natuurlijke geboorte-instincten kan oproepen en de geboorte haar baby veilig en makkelijker wordt.

Hoe angst je bevalling beïnvloedt

Een belangrijk boosdoener in je bevallingsproces is angst. Angst zorgt namelijk voor stress en daaruit voorkomend stresshormonen. Zodra deze stresshormonen geactiveerd worden in het lichaam, krimpt je lichaam samen en dus ook baarmoeder ineen. Het lichaam verkeert in paniek en hierdoor “stopt” het lichaam zelf de bevalling. Wanneer je dan geforceerd via medicatie en persen de bevalling voortzet, is de kans groot dat de bevalling zal leiden tot een vermoeiend, pijnlijk horrorverhaal voor moeder en baby.

Maar wanneer jij angstig je bevalling ingaat, gaat je lichaam niet meewerken en dan wordt het inderdaad een lange en vaak pijnlijke sessie. En daar begint de basis van Hypnobirthing: het ontspannen van je lichaam en dus angsten wegnemen. Denk hierbij ook aan het in kaart brengen van de angsten die je nu ervaart rondom de bevalling: zijn er enge verhalen van een vriendin, geldzorgen, carrière vraagtekens of juist de relatie met je partner? Hypnobirthing adviseert deze angsten in kaart te brengen en in banen te leiden, voordat je de bevalling ingaat zodat deze niet voor stress zorgen op moment van bevallen.

We are made for this!

Hypnobirthing benadrukt de kracht en de werking van je lichaam, wat volledig in staat is om een kind op de wereld te zetten. We zijn hier immers voor gemaakt! 'Een vrouw kan tijdens haar bevalling wel een gewicht van 120 kg tillen, we moeten leren vertrouwen op de kracht van ons lichaam en geest” aldus Nina Jonker-Voelker van Mamamoon retreats.

Tijdens een cursus of workshop wordt aan jou en je partner uitgelegd welke fases je doorloopt tijdens een bevalling en wat je lichaam eigenlijk doet. Door het natuurlijk proces beter te begrijpen, kun je dit proces omarmen door de aanmaak van de juiste hormonen te bevorderen en vooral je lichaam te ontspannen. Speciale ademhalingstechnieken, massagetechnieken, affirmaties en visualisaties zorgen dat jij en je partner dat je in optimale conditie bent om te bevallen. De weeën zorgen namelijk dat de baby richting geboortekanaal komt, taak aan jou (en je partner) om deze zo goed mogelijk op te vangen en je lichaam zijn werk te laten doen. Wist je dat een vrouw in coma volledig is staat in om te bevallen*? Je lichaam doet namelijk het werk, uiteraard geldt dit natuurlijk allemaal wanneer omstandigheden goed zijn qua gezondheid van jou en de baby.

Ook zijn er specifieke Hypnobirthing houdingen die de bevalling bevorderen, waarbij gekeken wordt naar zwaartekracht en opening van je baarmoederhals. Heel eerlijk, je gaat toch ook niet liggend poepen? Een rug-liggende houding is dus eigenlijk helemaal niet zo logisch of natuurlijk als het op bevallen aan komt. Hoe komt het dat we deze houding dan wel altijd zien? Deze houding is handig voor het medisch personeel; zodat ze goed kunnen zien wat er gebeurt. Maar niet te beste houding voor jou en je baby, dus luister vooral naar wat jouw lichaam nodig heeft.

De rol van de partner

Kasia Pokrop van Mamamoon retreats: 'Je partner speelt een belangrijke rol in jouw bevalling, hij of zij kan jou namelijk helpen met ontspannen. Tijdens een cursus of retreat, leer jij en partner samen om jouw lichaam in optimale ontspannenheid te krijgen en behouden. Ook leert je partner je ademhaling herkennen en signalen van angst en paniek. Aan hem of haar de taak om jou een veilig gevoel te geven zodat jij je volledig kan focussen op je lichaam en je baby. Hierdoor wordt bevallen echt iets wat je samen doet, wat ook alweer angst zal wegnemen. Een bevalling kan zo een mooi en intiem moment worden om samen met je partner te delen, wanneer je volledig op elkaar ingespeeld bent.

Er wordt dan ook aangeraden om voorafgaande de bevalling de technieken die voor jou werken regelmatig te oefenen met je partner. Het is belangrijk dat jij niet “gestoord” wordt. Dus voordat je “gaat uithalen” kan je partner al kan anticiperen met omgeving, om jou in je “relaxation” te laten blijven en ondersteunen, precies zoals jij wilt en wat voor jou werkt.

Waarom een Hypnobirthing cursus of workshop?

'Omdat het werkt, is het zo simpel. De cursus combineert zoveel tools en trucs dat het erg moeilijk is om een ​​persoon te vinden die de cursus afsluit zonder er op zijn minst een paar te vinden die ze kan gebruiken. Er wordt geen magie of groot geheim onthuld, het gaat erom naar buiten te brengen wat er al in je zit, maar soms hebben we gewoon dat beetje hulp nodig om het zelf te zien', aldus Kasia Pokrop, medeoprichter van Mamamoon retreats.

Ben je geïnteresseerd in een Hypnobirthing bevalling? Kasia raadt aan om samen met je partner een cursus of workshop te doen. Via Mamamoon retreats, kun je jezelf in 1 dag of weekend samen met je partner onderdompelen in de wereld van Hypnobirthing. Kijk hier voor hun aankomende retreats en misschien wordt bevallen voor jou wel iets om je wel op te verheugen.