Veilig buiten sporten en hardlopen: hoe pak je dat aan?

Zonder een gevaar te zijn voor jezelf én je omgeving.

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De sportscholen zijn beperkt toegankelijk, groepstrainingen gecanceld en de komende tijd staat er ook door alle hardloop- en sportevenementen een dikke streep. Om te voorkomen dat COVID-19 nog sneller om zich heen slaat dan het nu al doet, duiken overal de termen ‘social distancing’, ‘zelfquaraintaine’ en ‘flatten the curve’ op.

De videoboodschap van premier Rutte was in het begin van de coronaperiode was duidelijk: een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met het coronavirus. Dat is onoverkomelijk, ook omdat een vaccin nog even op zich zal laten wachten en het virus simpelweg heel besmettelijk is. Om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt, moet het virus zoveel mogelijk afgeremd worden. En dat betekent: afstand houden, oftewel social distancing.

Het belang van social distancing maakt dokter Roos – acute internist en lid van het COVID-19 Crisisteam in haar ziekenhuis – nog maar een keer haarfijn duidelijk op Instagram (bekijk haar post hieronder). Het virus moét zich minder snel gaan verspreiden, anders raken de IC’s en ziekenhuizen overvol. Acties als het sluiten van de horeca en zoveel mogelijk thuiswerken dragen bij aan het verminderen van directe contactmomenten die het virus kunnen verspreiden.

Zo fit mogelijk blijven

Veel thuisblijven, dus. Maar tegelijkertijd wil je zo fit mogelijk blijven. Want hoe gezonder je bent, hoe kleiner de kans dat het coronavirus je (zwaar) te pakken krijgt. Dat betekent gezond eten, genoeg slapen en voldoende bewegen. Maar hoe pak je dat laatste aan als je geen thuisgym hebt en je het liefst – zeker nu het lentezonnetje zich eindelijk laat zien – een rondje gaat hardlopen?

Zien: zo geef je jouw immuunsysteem een boost

Safety first

We hebben in Nederland niet te maken met een complete lockdown, dus je ‘mag’ gewoon de straat nog op. Ook om te wandelen of te sporten, benadrukken virologen Annemiek Haagmans en Bart van der Eijk tegenover de NOS. Maar houd wel voldoende afstand tot elkaar. Het virus verspreidt zich namelijk via kleine druppeltjes in de luchtwegen. Deze komen in de lucht via hoesten of niezen, tot ongeveer een meter ver – vandaar de regel om op 1,5 meter afstand te blijven.

Hoe sport je veilig?

Een sterk immuunsysteem gaat je in deze coronacrisis dus zeker helpen. En de beste plek om aan een sterker immuunsysteem te bouwen, is de buitenlucht. Maar neem wel de volgende maatregelen voordat je voor een zweetsessie de deur uitstapt:

Voel je je niet oké? BLIJF BINNEN

En neem ook de allerlichtste klachten serieus. Dus ga niet lopen met een loopneus (no pun intended) en blijf ook binnen als je moet hoesten, niezen of je simpelweg niet helemaal fit voelt. Wil je toch in beweging blijven, dan blijven er genoeg workouts over die je thuis kunt doen. No gym? No problem!

Ga ‘s ochtends vroeg de deur uit, als het nog rustig(er) op straat is

Dit verkleint de kans dat je medeloper of -sporter tegenkomt. Daarnaast is het héérlijk om de dag in alle vroegte te beginnen met een hardlooprondje of workout in de frisse buitenlucht. Moeite met opstaan? Wij helpen je!

Neem geen onnodige risico’s

Kies dus niet voor de allerzwaarste workout of de langste duurloop. Waarom zou je het risico nemen om uit te drogen of om de man met met hamer tegen te komen? Je kunt niet ‘even’ de bidon van een toevallige passant lenen, dus maak het jezelf niet te moeilijk. Kort je run of workout in en drink van tevoren voldoende water.

Vermijd ‘drukke’ plekken

Dit is het uitgelezen moment om je vaste hardlooprondje eens om te gooien en juist niet het (normaal gesproken) overvolle park in te duiken. Deze change of scenery doet bovendien ook je hersenen goed, omdat je beter of de route moet nadenken en minder op de automatische piloot loopt: win-win!

Skip de buitenspeeltoestellen

Jij wast je handen misschien 20 keer per uur, je kunt er (helaas) niet vanuit gaan dat je voorganger dat ook heeft gedaan. En ook al verspreidt het coronavirus zich via gehoest, geproest en gekus: better safe than sorry – zeker in deze tijden. Die calisthenics-training komt wel weer. Er blijven genoeg oefeningen die je met je lichaamsgewicht kunt doen over! Zoals deze zes variaties op de plank.

Nike

SHOP

Kaytan

SHOP

My Vitamins

SHOP

Insonder

SHOP

Train safe, stay safe!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?