Vijf tips hoe je mentaal kunt omgaan met een blessure

Zo zorg je ervoor dat je positief blijft.

Zodra je verplicht moet stoppen met sporten vanwege een blessure, kan dat enorm frustrerend zijn. Zeker als sporten dé uitlaatklep is waar jij blij van wordt. Daarom zullen wij hieronder een aantal tips delen die jou erbij kunnen helpen om deze periode door te komen.

Vijf tips hoe je mentaal kunt omgaan met een blessure

1. Het is maar tijdelijk

‘Frustratie en verdriet zijn waarschijnlijk de twee grootste mentale bijwerkingen die gepaard gaan met het hebben van een blessure', legt Aaptiv trainer Kelly Chase uit. ‘Je bent beperkt met wat je kunt doen, terwijl anderen dit wel kunnen. Deze emoties worden al helemaal versterkt wanneer je aan het trainen was voor een bepaald doel'.

Ook al is het natuurlijk heel normaal om je rot voelen over je blessure, je hebt nog wel altijd zelf de keus hoe je ermee omgaat. Je kunt in een hoekje gaan zitten en alles alleen maar negatief bekijken, of je herinnert jezelf er even aan dat je veel meer bent dan alleen maar sporten. Probeer te accepteren dat je je herstelplan moet volgen. Acceptatie is lastig, maar als het goed is, is je blessure tijdelijk. Keep that in mind.

2. Ga je tijd anders besteden

Voor veel van ons neemt sporten tijd in beslag, wat kan variëren van twintig minuten tot twee uur. Sporten kost tijd. Maar wanneer je niet meer kunt sporten, is het fijn om je tijd anders in te vullen. Chase zegt dat het handig is om te onderzoeken welke bezigheden jij kunt gebruiken om niet te veel stil te staan bij de pijn van je blessure. Zodra jij je energie ergens anders in steekt, is de kans groot dat je je beter voelt.

‘Blijf positief door je te richten op andere dingen die je gelukkig maken’ adviseert Aaptiv trainer Candice Cunningham. ‘Werk aan je mentaliteit, bedenk hoeveel beter je je gaat voelen als je weer helemaal hersteld bent (en hoe sterk je terugkomt bij je come back). Zoek in de tussentijd iets anders wat je ook leuk vindt om te doen.

3. Eet gezond

We kennen allemaal de uitspraak ‘abs are made in the kitchen’, en dat is zeker waar. Wat jij eet heeft impact op jouw lichaam, maar nog belangrijker: ook hoe je je voelt. Zodra jij niet kunt sporten, is het van belang om je eetpatroon aan te passen. Gezonde voeding geeft je namelijk energie totdat je weer in de sportschool kunt staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke basis recept 'shakshuka' met ei, geitenkaas en avocado?

4. Doe een lage intensiteit training om actief te blijven

Als je een blessure hebt opgelopen, is het natuurlijk verleidelijk om de hele dag uitgestrekt op de bank te gaan liggen (en rustig met chocola wacht tot je weer genezen bent). Maar helaas, experts zeggen dat dit niet het geval is. ‘Je kunt bewegingsvormen die je leuk vindt om te doen nog steeds proberen’ zegt Cunningham. Natuurlijk is en blijft het verstandig om eerst met je arts te overleggen wat je wel en niet kunt doen qua lichaamsbeweging. Wie weet kun je deze doeltreffende low-impact cardioworkout wel doen.

5. Stel nieuwe doelen

Geduld hebben is moeilijk wanneer je probeert positief te blijven met een blessure. Om gemotiveerd te blijven, stelt Cunningham voor om een plan op te stellen wat je weer kunt oppakken zodra je weer mag sporten. Bedenk nieuwe doelen voor jezelf en praat met je dokter wanneer je er weer voor de volle honderd procent tegenaan kan.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?