Duurzamer omgaan met je eten? Zo zorg je voor minder voedselverspilling

No more food waste please.

© Getty Images - Peter Dazeley

duurzamer-eten-minder-voedselverspilling.jpg

Consumenten in Europa gooien elk jaar voor 30 miljard euro aan voedsel weg, dat hebben onderzoekers van Rabobank Food & Agribusiness Research in kaart gebracht. In niet-westerse landen gaat veel voedsel verloren op het land en na de oogst. En dat is niet zomaar niks, want doordat er zoveel voedsel verloren gaat - of dat nu op een boerderij, een supermarkt of bij jou thuis is - houdt dat in dat de grondstoffen voor niets zijn gebruikt en dat de CO2-uitstoot die met de productie gepaard ging, voor niets was.

En hoewel je veel in het nieuws hoort over plantaardig eten en minder plastic-gebruik, lijkt het alsof je over voedselverspilling nog niet heel veel hoort. Onterecht, zo vindt Toine Timmermans, directeur van STV en verbonden aan de Wageningen University & Research als Program Manager Sustainable Food Chains: 'Het tegengaan van voedselverspilling is een onderbelicht topic in het hele klimaatdebat, terwijl het op nummer drie staat in de lijst van 100 meest effectieve klimaatoplossingen, zoals geïdentificeerd door het internationaal vermaarde Project Drawdown.'

Voor we je gaan lastigvallen met cijfers waar je een tikkie depressief van wordt: je kunt een hoop doen tegen voedselverspilling. Wat? Komt-ie.

Koop de 'weggooien is zonde'-producten

Als je door de supermarkt doolt, ga dan vooral voor de producten met zo'n 35% korting sticker. Die zijn vaak nog maar een dag 'houdbaar' volgens de sticker en worden anders weggegooid.

Ga voor de losse bananen

Bananen nodig? Vergeet dan even dat je ze normaal in een tros koopt, en ga voor de losse bananen. Deze blijven meestal het langst liggen en worden dan uiteindelijk weggegooid.

Wijk van het recept af

Volg je een receptenboek en moet je een ingrediënt kopen dat je normaal nooit koopt? Dan is de kans groot dat je dit ingrediënt alleen voor dit gerecht gebruikt, en alles wat er over blijft, blijft liggen en uiteindelijk wordt weggegooid. Kijk of je het ingrediënt kan vervangen door iets anders of maak het recept vaker.

Meal preppen maar!

Bedenk van te voren wat je de hele week wil eten en maak al een heleboel klaar. Als je een heleboel in een keer kookt en het dan invriest of bewaart in de koelkast, blijft je eten lekker lang goed en is de kans dat je iets moet weggooien een stuk kleiner.

Geef je geld uit aan initiatieven die voedselverspilling tegen gaan

Er zijn steeds meer initiatieven tegen voedselverspilling, zoals de Unwasted-box gevuld met diverse A-merken snacks en ontbijtgranen, zoals Duyvis, Lay’s en Quaker. Alle producten in de box zijn beperkt houdbaar (ten minste drie weken) en worden op deze manier gered van verwerking tot veevoer of vernietiging. De exacte inhoud van de doos is altijd een verrassing. Ook de Verspillingsfabriek en Kromkommer zetten zich actief in tegen voedselverspilling.

Volg je Women's Health al opFacebook en Instagram?