Dit is hoe je maaltijd impact heeft op je tussendoortjes

Het is veel meer dan je denkt.

© Westend61

tussendootjes.jpg

Terug naar de Oertijd. Toen Thuisbezorgd nog niet bestond en je niet een diepvriespizza in de oven kon schuiven. Toen we nog dagen achter elkaar op ons voedsel moesten jagen. Dit zorgde voor korte momenten van heel veel voedsel, bijvoorbeeld net na een succesvolle jacht. Daarna volgde vaak weer een langere tijd met honger. Ons lichaam is daarom zo geprogrammeerd dat we zo veel mogelijk willen eten om vet op te slaan. Ons lichaam weet immers niet wanneer we weer een volgende keer kunnen eten.

Inmiddels ziet ons leven er heel anders uit. Het is super makkelijk om de hele dag (en soms nacht) te eten. Ons lichaam is alleen niet mee veranderd. Daarom vragen we nu veel meer van onze zelfbeheersing. Het feit dat een lekkere brownie als tussendoortje in sommige gevallen al bijna evenveel calorieën kan bevatten als een normale lunch maaltijd helpt dan ook niet echt.

Hoe ongezonder je maaltijd, hoe meer je tussendoor snackt

Wetenschappers van de University of Virginia hebben een experiment met muizen gedaan. In dit experiment kreeg een groep muizen een dieet met een passend aantal calorieën en vetten bij een gezond gewicht. De andere groep muizen kreeg een dieet met veel vetten en suikers en dus een veel hoger aantal calorieën dan nodig. Wat bleek? De tweede groep muizen die bij de maaltijden al veel meer calorieën at, was tussen de maaltijden door veel meer aan het snacken. De eerste groep muizen met een gezonder dieet konden ook tussen de maaltijden door dezelfde snacks eten, maar zij deden dit niet.

Dopamine is de boosdoener

Hoe kan dit? Dat fijne stofje dopamine, wat zorgt voor een gelukzalig gevoel, is de boosdoener. Onze hersenen willen gedrag dat we fijn vinden stimuleren. Daarom komt er iedere keer dat we dit gedrag doen dopamine vrij. Dit zorgt voor een gevoel van geluk en zo wordt dit gedrag telkens beloond door de hersenen. De groep muizen die maaltijden met veel suiker en vet at kregen telkens bij het eten een dopamine kick. Hierdoor waren ze meer geneigd deze kick ook tussen de maaltijden door weer op te zoeken door het eten van zoete en vette dingen.

Help je lichaam (en je zelfbeheersing)

Wat betekent dit? Als je besluit te zondigen met de lunch door bijvoorbeeld te kiezen voor die goddelijke brownie met chocolade topping in plaats van een paar volkoren boterhammen met beleg, maak je het jezelf tussen de maaltijden nog moeilijker om je in te houden voor snacks. Je helpt je lichaam (en je zelfbeheersing) door vaker te kiezen voor een maaltijd met een lage hoeveelheid vetten en suiker om de cravings tussen de maaltijden door wat makkelijker in toom te houden. Als je snackt dan natuurlijk wel vol van genieten en jezelf geen schuldgevoel aanpraten. Anders is de lol er ook snel af toch?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?