Dit zijn onze aanraders tijdens de Vegetarische Restaurantweek

Hiermee overtuig je ook je niet-veggie vrienden. Pinky promise!

In samenwerking met de Vegetariërsbond en diverse partners organiseert Isabel Boerdam, bekend van haar blog De Hippe Vegetariër de Vegetarische Restaurantweek. Dit is een onderdeel van de landelijke campagne Nationale Week Zonder Vlees die uit wil dragen dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is.

Niet alleen thuis, maar ook uít kun je lekker vega eten. Van 9 tot en met 15 maart 2020 kun je daarom op een heleboel plekken in Nederland heerlijk vegetarisch uit eten. De chefs van de deelnemende restaurants laten je zien, proeven en ervaren hoe fantastisch veggies kunnen smaken. Wij hebben onze favorieten alvast voor jou op een rijtje gezet.

Moer in Amsterdam

Aan de rand van het Vondelpark zit restaurant Moer. Vroeger een autogarage, nu een 100% biologisch en duurzaam restaurant. Alles is hierop aangepast, van de sterke nadruk op groente in het menu tot de eis dat er maximaal 2% plastic gebruikt mag worden. Dit is zeker niet ten koste gegaan van het hippe interieur. Het fancy restaurant met een grote bar in het midden is perfect voor een avond met je lover of vriendinnen. Er is ruime keuze uit vis of vlees, maar wekelijks is er ook een nieuw vega of vegan driegangenmenu voor €30. De chef van Moer is vegetarisch opgevoed en weet duidelijk waar hij over praat. In de Vegetarische Restaurantweek is het voorgerecht een Italiaanse burrata met groene en gele paprika en een puree van miso en aubergine. Meteen een smaakvol een kleurrijk feestje op je bord. Daarna volgt het hoofdgerecht met zacht gegaarde pompoen en in wijn gepocheerde cantharellen, delish. Dol op blauwe bessen? Dan zit je helemaal goed bij het dessert met een hangop van blauwe bessen, crumble met blauwe bessen én yoghurt ijs van blauwe bessen. Wat wij zouden doen? Gelijk een overnachting boeken in het minstens zo duurzame Conscious Hotel The Tire Station (de bovenbuurvrouw van Moer) voor een lekker weekendje weg. Kan je ook gelijk de volgende ochtend weer genieten van een heerlijk ontbijtje bij Moer.
Amstelveenseweg 7, Amsterdam

In de keuken van Floris in Rotterdam

Deze plek hoort met dikke uitroeptekens thuis op jouw ik-heb-iets-te-vieren-lijstje. Je stapt letterlijk binnen in de keuken van Floris. Samen met de andere gasten zit je rondom de keuken in het midden van het restaurant en zie je de chefs aan het werk. Chef de cuisine Floris Versluijs (eet zelf al bijna een jaar vegetarisch) gaat te werk als een wetenschapper. Hij denkt tot in het kleinste detail na hoe hij zijn gasten de ingrediënten in de gerechten in volle glorie kan laten ervaren. Zuiver en gereduceerd koken noemt hij dit. De ingrediënten herken je, maar ze worden op de meest spannende manier bereid en gepresenteerd. Het vegetarische menu van negen gangen is daarom echt een spektakel. Je hebt niet eens door dat je vlees of vis mist en dát is precies Floris’ doel. Hij is niet op zoek naar vleesvervangers, maar ziet vegetarisch koken als de allerleukste uitdaging om een gerecht zo te maken dat het compleet voelt en blijft verrassen. Fitgirls opgelet: boter als smaakmaker wordt hier amper gebruikt. In plaats daarvan experimenteert Floris met fermentatie. Je kunt hier kiezen uit een sappen, wijn of champagne arrangement. Maître-sommelier Wilfred Roth serveert met veel aandacht bij elke gang een passend drankje. Drink je geen alcohol? Er is ook een heerlijk sappen arrangement waardoor je je echt geen partypooper hoeft te voelen. Echt wat te vieren? Ga dan voor het champagne arrangement. Hier hebben ze maar liefst 199 verschillende champagnes op voorraad en daarmee de grootste champagne kaart van de Benelux! Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je zo met iemand in gesprek bent en niet eens doorhebt wat je aan het eten bent? Dat gaat je hier niet gebeuren. Het licht, de muziek, de persoonlijke toelichting van Wilfred en Floris. Zij zijn zo op elkaar ingespeeld dat je bij elke gang weer benieuwd bent wat er nu gaat komen. Zowel op je bord als in je glas. Zij zorgen ervoor dat je voldaan en vitaal de deur uitloopt. Je kunt naar bed gaan, maar eigenlijk heb je na deze avond veel meer zin om nog ergens een drankje te gaan doen.
Honingerdijk 259, Rotterdam

LaSalle in Den Haag

Een fijn Frans sfeertje, maar dan midden in Den Haag. Op 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station vind je de Franse bistro La Salle. Binnen heerst een knusse sfeer door de geblokte kleedjes, de verse roosjes op tafel en de Franse chansons als achtergrondmuziek. Patron-cuisinier Eric van Hartingsveldt heeft met verse ingrediënten van Hollandse bodem een vegetarisch driegangenmenu samengesteld voor €27,50. Je begint met heerlijke pannenkoekjes van boekweit met een hummus van rode biet en walnoten. Als hoofdgerecht een veggie Wellington van artisjok, paddestoelen en uiencrème. Bij het dessert kun je kiezen uit een Frans kaasplankje of een ‘petit grand dessert’. Vind jij het ook altijd zo moeilijk kiezen tussen kaas of zoet, maar is een volle portie van beiden net te veel? Het team van LaSalle begrijpt dit helemaal en brengt je met liefde eerst het overheerlijke kaasplankje en daarna een dessert met twee vorkjes zodat je beide kunt delen en niets hoeft te missen. Onze tip: laat je door Eric adviseren voor een passende Franse wijn en je avondje is compleet. Goed om te weten is dat hier het hele jaar door een vegetarisch of vegan menu beschikbaar is, dus mocht het je deze week niet lukken, schroom niet om het later eens te proberen. In de zomer kun je volop genieten van het zonnetje op het gezellige terras.
Nieuwstraat 21A, Den Haag

Houtloods in Tilburg

Dit sfeervolle restaurant vlak achter het Centraal Station is niet voor niets opgenomen in de Gault & Millau. Je eet hier heerlijke gerechten die allemaal net even anders zijn. Het hippe interieur met volop planten en een vrolijk team maken het heel gezellig. Foodie Paulien Louise en chef kok Koos de Wolf dagen elkaar telkens uit om de kaart te verbeteren. Zij doen niet mee aan trends, maar koken waar ze in geloven en gebruiken lokale verse ingrediënten uit het seizoen met Aziatische invloeden. Duurzaamheid staat hierbij voorop. Er wordt niet gekookt op gas en (bijna) alles van de ingrediënten wordt gebruikt om voedselverspilling te voorkomen. Het menu is niet ingedeeld zoals je gewend bent, maar hierna wil je niet meer anders. De gangen worden opgebouwd aan de hand van de smaken fris, kruidig, rijk en tot slot zoet. Het vegetarische viergangenmenu voor €42,50 is echt een aanrader. Het leuke is dat de picture perfect gerechten je telkens verrassen. Je proeft namelijk hele andere smaken dan de smaken die je verwacht als je het voor het eerst ziet. De met anijs gefermenteerde dropbiet is een fris feestje op je bord. Daarna volgt een kruidige aardpeer met schorseneer in jus van geroosterde groenten. Met dit gerecht overtuig je iedere niet-vega friend! Daarna komen in het rijke hoofdgerecht alle veggie faves samen: gebakken bloemkool met couscous van bloemkool, gepofte quinoa en een heerlijke gele schuim en gelei van piccalilly. Sla het dessert zeker niet over. Deze verrukkelijke tropische combinatie van pompoen, ananas, tropisch fruit en meringue is om je vingers bij af te likken. De beste manier om het op te eten? Zet je lepel in het midden er vol in zodat je in één keer van alle laagjes kunt proeven. The best!

Ook leuk van hetzelfde team: Eetbar De Wagon, dit restaurant in een treinwagon zit er vlak naast. Ook hier vind je lekkere vegetarische opties op de kaart, perfect voor een shopping break.
Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg

Florent le bistro in Utrecht

Midden in het centrum van Utrecht zit Florent le bistro. Dit is echt een plek die je moet weten, maar die je niet meer gaat vergeten. Binnen heerst een warme sfeer met prachtige eigenzinnige kunst aan de muur. Chef Robert Mcadoo doet mee met de Vegetarische Restaurantweek om te laten zien dat de Franse keuken niet alleen maar draait om een goed stuk vis of vlees. Juist ook met een vegetarisch of vegan menu kun je uitpakken. Zijn motto is dan ook: ‘eenvoud siert de kunst’. Voor €40 heb je een smaakvol viergangendiner wat de gemiddelde thuiskok niet voor elkaar krijgt. Elk bord is subliem opgemaakt en een feestje voor the gram. Het voorgerecht is een salade van zoetzure rode kool met een crème van pompoen, dadels, komijnen kaas en zuurdesembrood. Daarna volgt de chef’s signature dish: een truffel eitje dat anderhalf uur sous-vide is gegaard op 63 graden. Hierdoor is het eiwit gestold, maar het eigeel niet en blijft het lekker smeuïg. Het gerecht wordt opgediend met verse wintertruffel die de chef rechtstreeks uit Italië laat komen. Als hoofdgerecht is er een flan van gepofte aardpeer met geroosterde groente en een crème van pastinaak en witte chocolade (chocolade in het hoofdgerecht: heaven!). Het dessert is een heerlijk frisse tartelette met een curd en sorbetijs van bloedsinaasappel. Deze ken je misschien in de variant met citroen, maar als je deze bij Florent hebt geproefd wil je niet meer anders. Deze gerechten blijven ook na de Vegetarische Restaurantweek op het menu staan. Het leukste is om te gaan op een avond dat je er echt de tijd voor kunt nemen en kunt genieten van de heerlijke wijnen die Florent in huis heeft.
Visschersplein 75, Utrecht

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?