Durf te falen! Deze podcast viert mislukkingen

En is al meer dan 5 miljoen keer gedownload.

De Britse Elizabeth Day studeerde geschiedenis aan het prestigieuze Cambridge University. Na haar afstuderen ging ze aan de slag als journaliste voor The Sunday Telegraph en daarna The Observer. Inmiddels is ze bestseller auteur en heeft ze een miljoenenpubliek met haar interview podcast How To Fail.


Falen leert je lessen die je anders nooit zou begrijpen

Elizabeth maakte eind 2017 een moeilijke tijd door, ze was 38 jaar, gescheiden, single en kinderloos. Alles wat ze vroeger nooit had gedacht op deze leeftijd te zijn. Traumatische IVF pogingen, een zwangerschap, haar huwelijk, een nieuwe relatie. Alles was mislukt. In plaats van bij de pakken neer te zitten kreeg Elizabeth een belangrijk inzicht: ‘Het falen heeft me lessen geleerd die ik anders nooit zou hebben begrepen.’ Op dat moment besloot ze te starten met haar podcast How To Fail, over mislukkingen, pech, ongeluk en vergissingen. Hierin interviewt ze Britse beroemdheden over wat zij geleerd hebben van de momenten waarop het helemaal mis ging in hun leven. In een tijd waarin om je heen iedereen de successen deelt en zich richt op wat er goed gaat (hallo Instagram), ziet Elizabeth een mislukking juist als een noodzakelijk station op weg naar succes.

Hoe een mislukking leidt tot gigantisch succes

De eerste gast in haar podcast was niemand minder dan haar goede vriendin Phoebe Waller Bridge. Nadat Phoebe was afgestudeerd aan de Royal Academy of Dramatic Art, werd ze voor geen enkele rol aangenomen. Ze zat maanden thuis en baalde ontzettend. Tot ze besloot dan maar zelf stukken te schrijven om in te kunnen spelen. Phoebe bedacht toen de super succesvolle comedyserie Fleabag. De serie werd bekroond met maar liefst zeven Emmy Awards. Zonder eerst te ‘falen’ was ze hier nooit geweest.

Van podcast tot bestseller

Elizabeth maakte de podcast in eerste instantie vooral voor haarzelf. Als een vorm van therapie om haar eigen worstelingen in het leven de baas te zijn. Dit kwetsbare uitgangspunt raakte de luisteraars. De podcast sloeg meteen aan en kreeg een miljoenenpubliek. De podcast vormde de basis voor het boek Durf te falen en werd in Engeland gelijk een bestseller. Nu is Elizabeth’s verhaal ook in het Nederlands vertaald. Hoe ironisch, het delen van mislukkingen is het meest succesvolle wat Elizabeth tot nu toe heeft gedaan. De podcast en het boek is niet alleen maar een opsomming van ongeluk en ellende. Het draagt de positieve boodschap uit dat soms dingen gaan zoals ze gaan en ook al is dit niet altijd wat je ervan had gehoopt, het is oké.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?