Waarom jij waarschijnlijk een reducetarian bent - zonder het te weten
Eet je minder vlees, maar heb je het niet helemaal uit je dieet geschrapt? Dan eet je 'reduetarisch'.
Inmiddels eet al meer dan de helft van de Nederlanders de helft van de week geen vlees meer. Minder vlees eten is daarmee het nieuwe normaal aan het worden. Dit is iets om heel trots op te zijn. Toch heerst er bij meer en meer mensen ook een knagend schuldgevoel als we wél een keertje vlees te eten. Dan voelt het ineens alsof we ons moeten verantwoorden om harde oordelen of kritische blikken van je omgeving te vermijden. Voor je het weet schiet je in de verdediging en hoor je jezelf zeggen ‘Ik koop nooit vlees in de supermarkt, maar als ik uit eten ga maak ik een uitzondering’.
Reducetarian
Ben jij ook al een stuk minder vlees gaan eten, maar kun je die heerlijke crispy chicken wings echt niet laten staan? Of dat stukje biefstuk af en toe? Aanhangers van de 'reduetarische beweging' oordelen hier niet over. Deze beweging wil de gezondheid van de mens verbeteren, het milieu beschermen en dierenwelzijn garanderen door minder gebruik te maken van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Let op het woordje 'minder'. In een tijd waarin er steeds extremere diëten voorbij komen, is de focus op balans en maat houden, zonder meteen hele harde restricties toe te passen, heel verfrissend. Steeds meer mensen doen bewuster hun boodschappen, denken na over hun impact op het milieu en proberen maat te houden in hun aankopen. Stiekem zijn daarmee al heel veel Nederlanders reducetarian of reduetarisch.
Kleine bewuste veranderingen
Oordeel dan ook niet als iemand niet 100% vegetarisch eet. Juich het juist toe als iemand van 7 naar 6 keer per week vlees eten gaat. Kleine bewuste veranderingen door een grote groep mensen hebben veel meer impact dan hele grote veranderingen bij een paar mensen. Wees ook niet te streng voor jezelf. Het is oké als je toch een keer eten moet weggooien, omdat je niet uitkomt. Het is oké als je een keertje je linnen tas bent vergeten bij het boodschappen doen. Het is oké als je heel gelukkig bent met je nieuwe trui ook al komt hij niet van die 100% duurzame boetiek op de hoek van de straat. Vier juist de momenten dat het wel lukt. Juist die momenten, die kleine veranderingen, tellen uiteindelijk op naar het grote verschil in de wereld. Don’t let perfectionism get in the way of the good.