Moet je je psychische problemen vertellen op werk?

Of kun je het misschien toch beter voor jezelf houden?

Psychische problemen komen overal voor, ondanks dat je ze niet altijd ziet. Ook op de werkvloer. Een gebroken been is zichtbaar, maar een psychisch probleem is (vaak) onzichtbaar. Moeten we het probleem dan onzichtbaar laten? Of moeten we hier juist meer openheid in creëren?

Openheid positief of negatief

Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling blijkt dat één op de vijf mensen in de werkende leeftijd last heeft van psychische problemen. Ook wordt er in een onderzoek van Trimbos getoond dat er 43% van de Nederlanders ooit rondgelopen heeft met een psychische aandoening.

Veel mensen die kampen met psychische problemen twijfelen of ze het wel moeten vertellen op hun werk of bij een sollicitatie. En dat is ook niet zo gek. Aan de ene kant is open zijn natuurlijk heel belangrijk (en hiermee help je ook het taboe op psychische problemen aan te pakken). Maar het kan natuurlijk ook negatief uitpakken, denk aan discriminatie en opeens anders gezien worden door je baas en collega's.

Dus, wat is nou slim? Wel of niet open zijn over je psychische problemen op werk? Dr. Evelien Brouwers heeft er onderzoek naar gedaan, samen met haar collega’s aan de Universiteit Tilburg.

Het onderzoek bevroeg werkgevers, HR-managers, mensen met psychische problemen, ervaringsdeskundigen en re-integratie professionals (zoals job-coaches en bedrijfsartsen) naar het wel of niet delen van je psychische probleem op de werkvloer. Hieruit kwamen praktische tips naar voren, maar ook het spanningsveld tussen de werkgevers en de HR-professionals werd duidelijk.

De voordelen van openheid

Volgens het onderzoek zijn er een paar voordelen wanneer je jouw psychische problemen deelt op je werk:

  • Mensen kunnen je beter begrijpen (en waarderen je openheid).
  • Je kunt werkaanpassingen krijgen zodat je beter kunt functioneren.
  • Het werkt positief op andere collega’s, want doordat jij je persoonlijk opstelt, kunnen andere collega's hier positief op reageren (en worden dan zelf misschien ook meer open).

De nadelen van openheid

In het onderzoek kwam naar voren dat veel HR-professionals, sollicitanten die open waren over hun psychische problemen afwijzen. 'Die zeiden: bedankt voor de waarschuwing, dan neem ik je niet aan. Het is hun taak de beste mensen uit te kiezen en het bedrijf te beschermen tegen financieel risico, en daarom de 'slechtste' kandidaten te weren,' aldus Brouwers in een artikel van RTLZ. Hieruit blijkt wel dat je kansen op een baan niet groter worden als je open bent over je problemen tijdens de sollicitatie.

Het stigma dat aan psychische problemen kleeft, zorgt ook voor problemen volgens Brouwer. Fouten worden makkelijker toegeschreven aan het label dat je hebt, en promoties gaan sneller aan je neus voorbij.

Wil je wel open op de werkvloer zijn? Good for you! Lees de onderstaande tips uit het onderzoek:

  • Let op je timing, dus vertel het niet gelijk bij je sollicitatie. Volgens Brouwers word je aangenomen op je kwaliteiten, waarom zou je dan gelijk je ‘probleem’ vertellen? Tenzij je echt een werkaanpassing nodig hebt natuurlijk.
  • Kies de juiste mensen die je vertrouwt, iemand die je kan helpen om je werk goed te doen.
  • Denk goed na over de inhoud van je boodschap, vertel vooral wat je nodig hebt om je werk goed te doen, ga niet te diep in op medische informatie.
  • Zorg voor een goede voorbereiding zodat je goed kunt uitleggen wat er precies aan de hand is met je.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?