Vegan maar mét duurzame vis: dit moet je weten over het Seagan dieet
Deze manier van eten wordt steeds populairder.
Seaganism. Say what? Dit is een veganistisch dieet met toegevoegde duurzame zeevruchten. Foodies voorspellen dat dit dé nieuwe trend wordt op het gebied van voeding in 2020.
Seagan eating
Hoewel deze eetstijl in Nederland steeds vaker wordt opgepikt, is het niet zo nieuw als je denkt. Het Amerikaanse duo Amy Cramer en Lisa McComsey gebruiken deze term al een aantal jaar. Zij hebben het kookboek Seagan Eating geschreven. Hierin hebben zij allerlei recepten gebundeld met een plantaardige basis, maar wel met af en toe wat duurzame vis om zo voldoende gevarieerd te blijven eten en voldoende omega-3 vetzuren en mineralen binnen te krijgen. Op deze manier hopen zij meer mensen te enthousiasmeren voor een plantaardig dieet als uitgangspunt, zonder de strenge restricties van een vegan lifestyle.
Goed voor jou is vaak ook het beste voor de planeet
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat gezonde voeding over het algemeen ook het beste is voor het milieu op onze aardbol. Het eten van groente, fruit, noten en volkoren producten heeft een relatief lage impact op het milieu en is tegelijkertijd heel goed voor jouw gezondheid.
Maar dit is niet altijd het geval
Er zijn twee uitzonderingen hierop: voedingsmiddelen met veel suiker en vis. Snoep, zoetigheid en frisdranken zijn niet heel gezond voor ons, maar het milieu heeft hier weinig last van. Andersom heeft het eten van vis, wat weer heel gezond voor je is, een grotere impact op het milieu dan plantaardige voeding. Vis en andere zeevruchten zijn niet alleen een gezond bommetje aan omega-3 vetzuren, maar bevatten ook vitamine D, selenium en weinig verzadigd vet.
Een analyse van twintig onderzoeken met honderdduizenden deelnemers toont aan dat als je twee keer per week een portie vette vis eet (zoals zalm, haring, makreel, ansjovis of sardines) het risico op hart- en vaatziekten verkleint met 36%. Tegelijkertijd heeft zowel wilde visserij als een viskwekerij wel een negatieve impact op het milieu: overbevissing, uitsterven van vissoorten en een forse bijdrage aan de co2-uitstoot.