Dit zijn de verschillende soorten bacteriën in jouw lichaam

En ze zijn nuttiger dan je denkt!

Bacteriën, ze zijn er in overvloed en zitten overal. Op de metropaal (uhm ja), je kleingeld, je toetsenbord, de deurkruk en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er te veel bij nadenken moet je daarom ook zeker niet doen. Gelukkig hebben wij mensen een immuunsysteem die ons goed beschermt tegen al deze bacteriën.

'Het immuunsysteem, ook wel het afweersysteem genoemd, beschermt ons dag in dag uit tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Daarnaast bestrijdt het ook kanker door voortdurend ontspoorde eigen lichaamscellen op te ruimen. Zodra we niet zo’n goed werkend afweersysteem hebben, kunnen we niet overleven', schrijven prof. dr. Jaap van Dissel en prof. dr. Marieke van Ham in het boek 'Ons afweersysteem'.

Een lichaam vol microben

Ook al vinden we het niet altijd een heel fijn idee, ons lichaam zit vol met microben. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ze zitten op je, in je en je hebt er *tromgeroffel* meer dan honderdduizend miljard.

Dat is dus veertienduizend keer het aantal mensen dat op deze aardbol woont. Dit alles bij elkaar wordt het menselijke microbioom genoemd.

1,5 kilo aan bacteriën

Jouw lichaam zit dus vol met micro-organisme, waaronder: bacteriën, schimmels, archea en virussen. Al deze bacteriën zijn tien keer zo veel als het aantal menselijke cellen in jouw lichaam. Samen is dit goed voor een gewicht van 1,5 kilo. Microben zijn belangrijk voor je gezondheid, het is dus best handig om te weten welke soorten microben je lichaam eigenlijk allemaal meedraagt.

1. Je mond

Je mond zit vol met micro-organismen. Schimmels, archaea en virussen leven samen met nog 700 andere soorten bacteriën in jouw mond. Gelukkig zijn de meesten niet gevaarlijk voor je en helpen ze zelfs je mond gezond houden. Maar er is natuurlijk altijd een kleine uitzondering: ze kunnen namelijk wel gaatjes, tandvleesontsteking of een stinkende adem veroorzaken. Doordat je bacteriën in je mond hebt, wordt er constant een laagje tandplak opgebouwd. Het duurt ongeveer 24 uur voor de bacteriën een gevaar gaan vormen. Goed poetsen dus!

2. De huid

De huid vormt een belangrijke barrière voor microben van buitenaf. Je huid heeft namelijk 1,8 vierkante meter huid waarop ruim 1,5 biljoen (dat is een 1 met 12 nullen) bacteriën leven. Op sommige plekken leven er per vierkante meter tientallen miljoenen microben. Gelukkig is en blijft het grootste deel nuttig en ongevaarlijk. Maar denk er nog steeds maar niet té veel over na.

3. Ademhaling

Ja, dit wist je waarschijnlijk al. Maar via je ademhaling krijg je echt vloedgolven aan microben binnen. En jammer genoeg kunnen deze microben wel gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Slijmvliezen in je neusholte en luchtwegen produceren namelijk slijm waaraan de microben kunnen blijven plakken. Deze vorm van afweer zorgt, samen met je huid, voor de eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen gevaarlijke micro-organismen.

4. Darmen

Je darmen zijn de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal op en in je lichaam leven. Deze microben moet je dan ook zeker niet onderschatten voor jouw gezondheid.

En nog een interessant weetje: je poep bestaat ongeveer voor de helft uit darmbacteriën.

5. Ziektemakers

Een klein deel van de microben kan gevaarlijk voor ons zijn. Je lichaamseigen microben werkt namelijk samen met het immuunsysteem die je beschermt tegen al deze ziekteverwekkers (ook wel pathogenen genoemd). Het aantal bekende pathogenen ligt rond de 1.400. Veel pathogenen zijn nog niet ontdekt en bestaande ziekteverwerkers ontwikkelen zich snel. Het aantal ligt dus eigenlijk veel hoger.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?