Zo kun jij het beste opladen op vakantie
Vijf wetenschappelijk bewezen tips.
Ben jij weleens thuisgekomen van vakantie met het gevoel dat je écht toe bent aan vakantie? Nee je stelt je niet aan. Psychologisch onderzoek toont aan dat dit gevoel helemaal niet vreemd is. Arbeids- en organisatiepsychologe Jessica De Bloom zegt in haar boek De kunst van het vakantie vieren: ‘Stoppen met werken en ‘gewoon’ vertrekken naar een zonnig oord betekent niet automatisch dat we ook opladen.’
De vakantie voorpret, de werkstress de laatste dagen op werk, écht kunnen genieten van het moment als je op dat mooie strand zit en na de vakantie dat fijnevakantiegevoel langer vasthouden. De Bloom doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar ons gedrag voor, op en na de vakantie. Uit haar onderzoek blijkt dat er vijf essentiële onderdelen nodig zijn om echt op te kunnen laden op vakantie.
1. Mentaal afstand nemen
Talloze studies tonen telkens weer aan dat we het heel moeilijk vinden om mentaal afstand te nemen van ons werk. Wees dan ook streng voor jezelf. Het is niet de bedoeling om tijdens je vakantie telefoontjes of appjes van collega’s te krijgen, of je zakelijke e-mail te beantwoorden. De Bloom zag in haar onderzoek een duidelijke stijging in wellbeing van mensen die hier goed in zijn versus mensen die dit niet zo goed kunnen. Hoor jij bij team nee-zeggen-is-niet-mijn-ding? Check deze stoomcursus nee zeggen.
2. Ontspanning
Inkoppertje toch? Denk na over activiteiten op vakantie die jou laten ontspannen. Je vakantie draait niet (alleen) om anderen, het gaat erom dat jij activiteiten onderneemt die je weinig energie kosten, maar je wel heel veel energie geven. Voor sommigen is dit het lezen van een boek, voor anderen lange diepe gesprekken met lief of vriendinnen. Sporten is ook een hele waardevolle manier om te ontspannen. Het maakt je hoofd leeg (doei werkgedachten) en je endorfine schiet na je workout door je lijf. Toch nog maar een extra duik in het zwembad dus.
3. Autonomie
Wetenschap bewijst: hoe meer je zelf kunt kiezen hoe je je aandacht, energie en tijd besteedt op vakantie, hoe hoger je wellbeing. Wat blijkt? Zolang je zelf kunt beslissen wat je kunt doen in je vrije tijd, maakt het eigenlijk niet uit waar je bent en wat je precies doet. Gun anderen waarmee je op vakantie bent dit ook. Hoe meer iedereen zich in controle voelt over zijn of haar eigen tijd hoe hoger het gerapporteerde geluksniveau in het onderzoek.
4. Mastery experiences
In een mastery experience leer je iets nieuws, iets wat totaal niet met je dagelijkse werk en gebruikelijke activiteiten te maken heeft. Waar je bij ontspanning iets doet wat je het liefst nul moeite kost, is dit juist een uitdaging. Dit kan van alles zijn, van schilderen tot kiten en koken. Zet er het woord leren voor en je bent er. Als je iets nieuws leert voel je je trots en verrijk je jezelf. Reken er maar op dat dit een vakantieherinnering is die lang bij je blijft.
5. Betekenisvolle activiteiten
Voor de meeste mensen zit dit vooral in de gesprekken met de personen die voor hen belangrijk zijn. Kwaliteit van de gesprekken op vakantie heeft een grote impact op de wellbeing tijdens, maar ook na je vakantie. Dit kun je doen met degenen waarmee je op vakantie bent, maar juist ook met een wildvreemde op je solo backpack avontuur. De vakantie is het perfecte moment om afstand te nemen van alle dagelijkse beslommeringen en om de alledaagse gewoontes te doorbreken. Inspiratie nodig? Dit zijn 50 grappige vragen om je vrienden beter te leren kennen.
Vakanties zijn fantastisch en nodig voor je mentale gezondheid, maar het zou helemaal goed zijn als je deze vijf onderdelen op vakantie integreert in je dagelijkse leven. Wanneer je het hele jaar door meer tijd maakt voor betekenisvolle gesprekken en zelf de regie houdt over activiteiten waarvan jij energie krijgt zul je zien dat je minder de behoefte voelt af te tellen naar je volgende vakantie.