Hoe drukker je bent, hoe meer rust je nodig hebt
Vier tips om je hierbij te helpen.
Stilte. Rust. Dit voelt als een zeldzaam goed in ons drukke bestaan. Harry Potter auteur JK Rowling en psychiater Carl Jung beschouwen hun gedisciplineerde periodes van rust en stilte als belangrijke factor voor hun succes. Meer en meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat voor echt goede ideeën en vernieuwende perspectieven dit een absolute must is.
Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat als je de tijd neemt voor stilte, het zenuwstelsel herstelt, je je energie beter vast kunt houden en je brein een stuk sneller werkt. Imke Kirste, wetenschapper aan de Duke Medical School heeft ontdekt dat stilte verband houdt met de ontwikkeling van nieuwe cellen in de hippocampus. Je hippocampus is het onderdeel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen en vermogen om te leren en informatie op te slaan. Arts en wetenschapper Luciano Bernardi heeft met zijn onderzoek aangetoond dat een langzamer ritme of zelfs een pauze tussen muzieknummers zorgt voor een verlaagde hartslag, bloeddruk en een rustigere ademhaling. Hierdoor ontspant je lichaam veel meer dan wanneer je onafgebroken naar (up tempo) muziek luistert. Ook wordt in wetenschappelijke studies steeds vaker aangetoond dat de nadelen van een kantoortuin zoals het lawaai en alle afleiding zwaarder wegen dan de kansen die het biedt voor verhoogde productiviteit en moraal op de werkvloer door ongeplande interactie tussen collega’s.
Echte stilte gaat verder dan het wegnemen van afleidingen
Lange aanhoudende stilte, het soort stilte dat ervoor zorgt dat je creatief kunt denken en je brein open kunt stellen voor nieuwe perspectieven. Hiervoor is het nodig dat je een pauze neemt van alle dagelijkse beslommeringen in het leven. Waarbij je je geen zorgen maakt wat te doen, te zeggen, op te schrijven of te delen. De wereld om ons heen wordt steeds drukker. Toch kun je de stilte altijd vinden. Het vraagt alleen wat meer van jezelf. Wij hebben vier tips om je op weg te helpen.
1. Mindful meetings
Bij de duurzame thee onderneming Pukka starten alle werknemers hun meetings en presentaties met een minuut stilte. In deze minuut denken ze na over waar ze staan (figuurlijk, niet letterlijk) en wat ze uit de sessie met collega’s willen halen. Na deze minuut is iedereen ‘geland’. Het lichaam en brein hebben de tijd gehad om even te ontspannen. Op deze manier starten zij met een stuk meer focus en aandacht voor elkaar de vergadering.
2. Think day in de natuur
Multi miljardair Bill Gates spendeert twee keer per jaar een week in zijn eentje in de natuur. Hij noemt dit zijn think weeks. Hij is dan volledig afgezonderd van de wereld en brengt zijn tijd door met veel lezen en nadenken. Dit geeft Gates de kans om nieuwe ideeën te bedenken zonder enige afleiding of lawaai. Ook jij kunt dit doen. Je hoeft natuurlijk niet meteen een week in je eentje op de hei te zitten. Begin met een stille wandeling van een uur in de natuur en ervaar zelf wat het doet voor je creatief denkvermogen.
3. Neem een (social) media detox
Social media apps verwijderen van je telefoon of het instellen van een schermtijd voor een maximaal aantal minuten op hun telefoon. Steeds meer mensen doen dit al. Zo’n detox van alle media, van Whatsapp tot NU.nl tot Instagram brengt ontzettend veel rust in je hoofd. In een experiment werd 42 studenten gevraagd vijf dagen te stoppen met social media. Een kleine groep studenten gaven aan zich te vervelen en angst te hebben ‘achter te lopen’, maar het gros van de deelnemers rapporteert een hoger niveau van rust en wellbeing door niet continu bereikbaar te hoeven zijn. Je geeft je lichaam ook een break na een heftige workout. Gun je brein ook de kans af en toe helemaal op te laden door zo’n vasten-periode. Waarschijnlijk sta je ervan versteld hoe weinig je hebt gemist.
4. Start met mediteren
Het is niet voor niets dat apps als Headspace en Calm een vlucht nemen. Zelfs een korte periode van rust heeft direct impact op hoe jij je voelt. Door (met behulp van een app) te mediteren neem je afstand van de drukte om je heen en laat je je gedachten voor wat ze zijn. Je leert luisteren naar wat er onder alle drukte echt afspeelt in je brein en lijf. Moeite met slapen? Ook hier kan mediteren je helpen. Met deze slaapmeditatie kom jij makkelijker tot rust.