Dit moet je weten over de 11 (!) verschillende soorten honger
Herken jij je in deze soorten honger?
Iedereen krijgt er dagelijks mee te maken: het hongergevoel waarmee je lichaam aangeeft dat je voeding nodig hebt. Er zijn veel verschillende soorten honger, al eerder schreven we een artikel met de drie meest voorkomende soorten honger. Maar er zijn nog veel meer verschillende soorten honger waar we dagelijks mee te maken krijgen volgens diëtist Ayla Steegs-Janssen.
Wat is honger eigenlijk precies?
First things first: wat is honger nou precies? Honger is het biologische signaal van het lichaam dat aangeeft dat het behoefte heeft aan eten. Dit signaal wordt veroorzaakt door de daling van het glycogeen-gehalte in de lever tot onder een bepaald niveau. Hieronder lees je welke verschillende soorten er zijn:
1. Lichaamshonger
De hypothalamus speelt een belangrijke rol bij ons honger- en dorstgevoel. Samen met de hypofyse meet 'ie of er nog voldoende van bepaalde hormonen in het bloed aanwezig zijn. Zo niet, geeft 'ie de hypofyse een seintje, die in het geval van honger vervolgens ghreline, het hongerhormoon, gaat aanmaken. Zodra dit niet het geval is, ontstaat er een prikkel voor lichaamshonger.
Lichaamshonger? Zodra je lichaamshonger krijgt, merk je dat je je minder goed kunt concentreren. Je wordt vermoeider en kunt hoofdpijn krijgen. Dit zijn dan ook de signalen die aangeven dat je energievoorraad op is.
Wat kun je doen?
Volgens Steegs-Jansse kun je deze signalen beter niet negeren. Je lichaam heeft nou eenmaal een paar keer per dag een goede maaltijd nodig om te kunnen functioneren.
2. Concentratiehonger
Niet alleen intensief bewegen, maar ook focus en concentratie kosten energie. Je hersenen gebruiken maar liefst 20% van je dagelijkse energiebehoefte. Zodra je concentratiehonger krijgt, weet je dus dat je hersenen te weinig energie hebben om nog goed te kunnen functioneren. Je hersenen voorzien van voldoende energie is een must!
Zo ga je om met concentratiehonger:
Volgens Steegs-Jansse is beweging heel belangrijk. Door de sporten wordt door het hele lichaam naar het hart gepompt en ook je hersenen ontvangen hierdoor meer zuurstof. Resultaat: een fijne energieboost! Ook een kauwgommetje zou volgens Steegs-Jansen kunnen helpen als je je moeilijk kunt concentreren. Kauwen, blijkt uit onderzoek van de Cardiff University goed te zijn voor je cognitieve functies. Bij de studie waren 38 personen betrokken, de helft van hen kreeg kauwgom. Het experiment duurde een half uur. Na afloop bleek de reactietijd van de kauwgomkauwers korter én hadden ze meer juiste antwoorden.
3. Geen honger
Geen honger hebben, is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Er zijn namelijk mensen die geen hongerprikkel ervaren. Of ze weten niet hoe dit zou moeten voelen. Dit kan gewenning zijn, maar het kan ook de oorzaak zijn van bepaalde medicatie die invloed uitoefent op je eetlust. Zodra deze mensen geen hongergevoel ervaren, eten ze omdat dit klok dit hen vertelt. Het seintje dat aangeeft dat je verzadigd bent is dan ook uitgeschakeld, waardoor het moeilijker is om te stoppen met eten. Geen honger kan leiden tot ondergewicht én overgewicht.
Tip van Steegs-Jansse: om je hongerprikkel wel te ervaren, is het handig om eens te gaan experimenteren met je tijdstippen. Kijk bijvoorbeeld eens als je je ontbijt uitstelt of je dan wel honger krijgt. Zodra je dit wel krijgt, kun je de cirkel doorbreken door naar dat gevoel te gaan luisteren.
4. Constante honger
Heb jij een onstilbare honger die maar niet weg lijkt te gaan? We feel you. De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding. Snelle koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels; deze combinatie zorgt ervoor dat er te weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed terecht komt. Hierdoor ontstaat de behoefte om te eten, terwijl je eigenlijk helemaal nog geen ‘echte’ honger hebt.
Wat kun je doen?
Kijk eens goed naar je eigen eetpatroon. Volgens Steegs-Jansse ervaar je een langer verzadigd gevoel als je je lichaam voedt met de juiste voedingsstoffen, zoals vezels en eiwitten.
5. Luchthonger
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar luchthonger is het soort honger dat zich vooral kenmerkt door rommelingen of een raar geluid vanuit de maag. Luchthonger wordt vaak verward met lichaamshonger. Het verschil hiertussen is dat bij lichaamshonger het maaghormoon ghreline in werking wordt gesteld en bij luchthonger niet. Zie het maar als een soort ‘nep’ honger waarbij de lucht in de maag zich verplaatst. Simpel gezegd.
Volgens Steegs-Jansse kun je het beste wat drinken als je denkt dat je misschien luchthonger hebt.
6. Zintuigenhonger
Zintuigenhonger wordt ook wel oor-, neus-, en ooghonger genoemd. Het wordt veroorzaakt door een prikkel uit je omgeving, bijvoorbeeld de geur van een patatzaak of het zien van die lekkere koeken in de supermarkt. Het hongergevoel wat hierdoor gestimuleerd wordt, is niet altijd ook echte lichaamshonger.
Volgens Steegs-Jansse kun je bij zintuigenhonger het beste afleiding zoeken, maar af en toe toegeven aan een snackbui is natuurlijk ook geen ramp.
7. Verveelhonger
Tja, die herken je vast wel. Zodra je druk bent denk je niet aan eten, maar op het moment dat je even niets te doen hebt, begint die voorraadkast vol lekkers naar je te lonken.
Een plan maken voor jezelf voor op momenten dat je het lastig krijgt, kan volgens Steegs-Jansse helpen. Kom erachter wat jouw valkuilen zijn en probeer hierop in te spelen.
8. Valse honger
Valse honger is dorst die zich uit in een hongergevoel. Het honger- en dorstgevoel wordt geregeld door de hypothalamus, een klein orgaan in je hersenen dat verschillende functies heeft. Zo stuurt hij het zenuwstelsel aan, maar regelt hij ook de dorst- en hongergevoelens. De hypothalamus laat dan ook weten aan je lichaam wanneer er behoefte is aan vocht.
Je kunt volgens Steegs-Jansse bij jezelf nagaan of het om honger of dorst gaat door een glas water te drinken. Als je hongergevoel verdwijnt, dan was het een dorstprikkel. Of doe deze test en find out!
9. Afterparty honger
Je wordt 'the day after' vermoeid wakker van een leuke feestje en herkent het hongergevoel gelijk: de afterparty honger.
Weinig slaap zorgt er vaak voor dat je zin krijgt in vet en ongezond eten. En juist dat slaaptekort zorgt voor een verhoogde aanmaak van ghreline. Het enige wat helpt is dus voldoende slapen. Doe een middagdutje of duik lekker vroeg je bed in.
10. Emotiehonger
Emotiehonger heeft met psychische oorzaken te maken. Er ontstaat een gevoel dat aanzet tot eten. Dit kan vrolijk zijn, maar ook zeker verdrietig. Eten wordt dan als de oplossing gezien om met die emotie om te gaan. Maar eten als je emotioneel bent, helpt maar tijdelijk. Want dit positieve gevoel blijft niet voor langere tijd. Hierbij is het belang dat je de oorzaak achter de emotie oplost, in plaats van dat je het weg eet.
Probeer erachter te komen welke situaties ervoor zorgen dat emotiehonger ontstaat. Bedenk voor jezelf waardoor deze emoties ontstaan. En daar kun je het beste de hulp van een deskundige bij inschakelen.
11. Hormonale honger
Deze herkennen de meeste vrouwen waarschijnlijk wel: hormonale honger. Zodra er ook maar een paar schommelingen optreden in ons lichaam krijgen we zin om te snacken (en hebben we dus meer honger). Daarnaast zijn klachten als stemmingswisselingen, huiduitslag en vocht vasthouden vaak ook herkenbaar. Veel vrouwen hebben in de periode voor de menstruatie een extreme behoefte aan zoet eten. En probeer daar maar eens tegen op te boksen. (Brb, even checken of er chocolade in de aanbieding is)
Volgens Steegs-Jansse is het belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens je menstruatie, gezonde maaltijden voor jezelf klaar te maken die je lang verzadigd houden én positieve afleiding te zoeken. En again: af en toe wél toegeven aan een snack-aanval is ook helemaal geen ramp!