Duurzaam schoonmaken: zo doe je dat!

We delen tips om je huis op een gezonde, verantwoorde en duurzame manier schoon te houden.

Zou het niet fijn zijn om je huis schoon te maken en tegelijkertijd milieuvriendelijke bezig te zijn? Veel schoonmaakmiddelen zitten helaas vol chemicaliën die slecht zijn voor het milieu (en ook voor jezelf trouwens). Gelukkig kun je meer doen dan je denkt. Wij delen tips om je huis op een gezonde, verantwoorde en duurzame manier schoon te houden.

Plantaardige schoonmaakmiddelen zijn niet niet per definitie beter voor het milieu

Vroeger werden schoonmaakmiddelen gemaakt met zeep. Zeep ontstaat door dierlijke- of plantaardige vetten (bijvoorbeeld van palmolie of kokosolie) te koken met natronloog of kaliloog. De meeste fabrikanten gebruiken al ruim zeventig jaar een alternatief gemaakt van aardolie. Het is niet zo dat een schoonmaakmiddel van plantaardige grondstoffen beter is voor het milieu dan de variant op basis van aardolie. Het gebruik van aardolie zorgt voor extra co2-uitstoot, bij plantaardige grondstoffen wordt de co2 juist weer uit de lucht gehaald door de planten. Maar aan de andere kant is er voor de teelt van plantaardige grondstoffen landbouwgrond, water bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. Bovendien kunnen de plantages voor palmolie leiden tot ontbossing.

Met goed doseren help je het milieu een handje

Schoonmaakmiddelen kunnen na gebruik het water vervuilen, want schadelijke stoffen kunnen achterblijven in het riool slib van waterzuiveringsinstallaties. Het verwijderen van de schadelijke stoffen kost energie en het lukt niet om alles 100% eruit te halen. Je kunt daarom je steentje bijdragen door je schoonmaakmiddel goed te doseren. Weet jij nooit zo goed hoeveel (af)wasmiddel je nu moet gebruiken? Je bent niet de enige. Veel mensen gebruiken veel te veel. Heleen Slob, woordvoerder bij Milieu Centraal zegt hierover tegen de Volkskrant: ‘Neem de tijd om de verpakking te lezen, en gebruik niet meer dan op het etiket staat. Je kunt beter een fles gewone, ‘vervuilende’ allesreiniger gebruiken waar je heel zuinig mee bent, dan kwistig overal groene zeep op smeren. Ook die natuurlijke ingrediënten moeten immers gezuiverd worden uit het riool.’

Check de keurmerken op de verpakking

Als je voor het schap staat in de supermarkt wemelt het van de groene blaadjes op de verpakkingen en de keurmerken. Milieu Centraal heeft een uitgebreide keurmerkenwijzer voor schoonmaakmiddelen. Er zijn er twee die je moet onthouden. Deze keurmerken worden namelijk het strengst gecontroleerd en beschouwt Milieu Centraal als het meest betrouwbaar. De eerste is Ecogarantie, een Europees Ecolabel. De tweede is het Nordic Ecolabel, het officiële keurmerk afkomstig van de Scandinavische landen. Mijd producten waar het gevaar logo met de dode vis en dode boom op staat. Deze producten zijn heel schadelijk voor het milieu.

Beperk je plastic afval zo veel mogelijk

De grote plastic verpakking van de schoonmaakmiddelen helpt niet bepaald bij de groeiende plastic afvalberg. Probeer daarom je plastic afval zo veel mogelijk te beperken. Het doseren helpt hier al bij, want hoe minder je gebruikt, hoe minder verpakkingsafval je hebt. Steeds meer fabrikanten maken gebruik van gerecycled plastic voor hun recyclebare verpakkingen, bijvoorbeeld Seventh Generation en Ecover. Of kies voor een glazen schoonmaakfles die je kunt navullen zoals die van Kinfill.

Ga aan de slag met een sopje

Wist jij dat bij het schoonmaken het gebruik van warm water de allergrootste impact heeft op het milieu? Laat daarom niet telkens de kraan stromen, maar gebruik een emmertje bij het schoonmaken, of doe een stop in de gootsteen. Dit maakt ook het doseren een stuk makkelijker. Lekker aan het werk met een sopje. Gooi dit altijd weg via het riool en niet in je tuin. Disclaimer: de hoge milieu impact van het gebruik van warm water geldt natuurlijk niet als je water wordt verwarmd door een zonneboiler. Hier is sprake van als fossiele brandstoffen zijn verbrand en daarmee zorgt voor co2-uitstoot.

Bron: Milieu Centraal

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?