Dit is de impact van het tijdstip dat je eet op je gewicht

Wetenschappers hebben ontdekt dat niet elke calorie hetzelfde is.

© Westend61

tijdstip-eten-gewicht.jpg

Een calorie is een calorie toch? Uit een reeks wetenschappelijk onderzoeken lijkt dit toch niet het geval te zijn. Wij eten overdag en slapen ‘s nachts. Bij muizen is het precies andersom, dit zijn nachtdieren. Experimenten tonen aan dat als je muizen overdag voedt, ze zwaarder worden dan als je ze ‘s nachts dezelfde hoeveelheid voedsel geeft. Wetenschappers hebben uitgezocht of de impact van het tijdstip dat je eet op je gewicht niet alleen geldt voor muizen maar ook voor mensen.

Dezelfde hoeveelheid calorieën, maar niet hetzelfde impact op je gewicht

In 2013 was er een experiment waarbij een groep van 27 mannen na zeven uur ‘s avonds niet meer mocht eten. Dit duurde twee weken en werd vergeleken met een controleperiode waarin ze hun normale gewoontes mochten aanhouden. De groep mannen viel na het verbod op ‘s avonds eten elk minstens 1 kilo af. Dit is op zichzelf geen baanbrekend nieuws, de mannen hadden simpelweg minder calorieën gegeten wat sowieso helpt bij gewichtsverlies.

Om echt te weten of het moment dat je eet impact heeft op je gewicht werd er een experiment uitgevoerd bij het Amerikaanse leger. De onderzoekers liet de testpersonen in het leger één maaltijd per dag eten. De ene groep mocht alleen ontbijten, de andere groep alleen eten in de avond. De ontbijtgroep verloor significant meer gewicht, namelijk 1 kilo per week. Vervolgens werd er nog een experiment gedaan. De deelnemers kregen precies 2.000 calorieën te eten. De ene helft van de groep als ontbijt en de andere helft van de groep als diner. Wat bleek? De proefpersonen die in de ochtend aten vielen per week 1 kilo af, maar dit was niet het geval voor de proefpersonen die in de avond precies dezelfde hoeveelheid calorieën aten.

Je circadiaanse ritme lijkt de oorzaak

Als je de hele dag niets eet ben je ‘s avonds uitgeput. Hier heb je geen last van na een lange nacht slaap. Gek toch? Niet helemaal, dit komt door je circadiaanse ritme. Dit is je interne biologische klok. Dit ritme bepaalt ook op welke tijd van de dag je lichaam het makkelijkst voedingsstoffen uit je eten opneemt en verwerkt. Uit onderzoek blijkt dat dit in de ochtend of vroeg in de middag is. Dit verklaart waarom de proefpersonen in het leger die in de ochtend mochten eten wel gewicht verliezen, maar de proefpersonen die ‘s avonds precies dezelfde hoeveelheid calorieën aten niet.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?