Menstruatie opwekken? 5 tips om sneller ongesteld te worden
Van leefstijl tips tot de anticonceptiepil, zo kun je veilig en verantwoord je menstruatie opwekken.
Vrouwen met een perfect regelmatige cyclus: de magische eenhoorns van de vrouwenwereld. Helaas geldt voor de meesten dat hun biologische klok net iets wispelturiger is dan de period tracker op hun telefoon. De ene keer hangt de rode vlag drie dagen te vroeg uit en verpest het je weekendje weg. De andere keer laat je menstruatie je weken zweten, omdat ‘ie maar niet op komt dagen. Maar wist je dat je zelf je menstruatie kunt opwekken? Ontdek hier hoe je sneller ongesteld kunt worden met deze 5 tips van een gynaecoloog.
Internetfabels over menstruatie opwekken
Voordat we de echte tips opsommen is het goed om ook wat menstruatie fabels te ontkrachten. Want tja, het internet zou het internet niet zijn zonder een heel boekwerk aan onbewezen en soms gevaarlijk advies. Een snelle Google search naar tips om je menstruatie te stimuleren levert een hele lijst ‘wondermiddelen’ op. Van vitamine C en gember tot orgasmes en speciale buikoefeningen, genoeg manieren om een full-proof plan de campagne van te maken, toch?
‘Nee,’ vertelt dr. Jolanda Boxmeer, gynaecoloog in het Reinier de Graaf Gasthuis. ‘Dit is kort door de bocht, maar je menstruatie wordt aangestuurd door hormonen. Dit soort middelen hebben dus geen invloed op je cyclus.’ Dan blijft de vraag natuurlijk: hoe word je wél sneller ongesteld? Women’s Health bespaart je de eindeloze zoektocht door het virtuele Wilde Westen. Met deze tips van dr. Boxmeer kun je veilig en verantwoord je menstruatie opwekken.
Sneller ongesteld door aan te komen
Ben je recent erg afgevallen? Dat zou best de reden kunnen zijn voor jouw late of misschien zelfs afwezige menstruatie. ‘Ik denk dan eigenlijk aan twee soorten vrouwen,’ legt Boxmeer uit. ‘De ene doet misschien iets té goed haar best om af te vallen met diëten. De andere is extreem hard aan het sporten.’ Benieuwd naar wat een gezond gewicht is? Ontdek hier dan waarom je niet alleen naar je BMI moet kijken.
Ook al voelt het misschien niet altijd zo, ongesteld zijn hoort nou eenmaal bij een gezond lichaam. Sport je té intensief of is je dieet té restrictief, dan schaad je daar uiteindelijk je lichaam mee. Een afwezige of plots onregelmatige cyclus is daar een alarmsignaal voor. ‘Een te laag gewicht kan je cyclus verstoren. In zulke gevallen is het aan te raden om aan te komen tot een gezond gewicht.' Zo herstel je hormoonbalans, wordt je cyclus regelmatiger en kun je je ongesteldheid sneller opwekken.
Menstruatie stimuleren door af te vallen
Het tegenovergestelde kan ook waar zijn. ‘Alle vrouwen met overgewicht en een onregelmatige cyclus hebben baat bij afvallen,’ legt Boxmeer uit. ‘En dan bedoel ik gezond afvallen, niet door middel van crash diëten.’ Deze tip is extra belangrijk voor vrouwen met overgewicht die een aanleg hebben voor polycysteus ovarium syndroom (PCOS).
PCOS is een hormonale afwijking waarbij er blaasjes ontstaan in de eierstokken en de eisprong vaak wordt overgeslagen. Overgewicht kan de klachten van PCOS verergeren en daarmee je cyclus nog verder ontregelen. Gelukkig kun je door af te vallen tot een gezond gewicht de klachten van PCOS weer verminderen en wellicht je menstruatie opwekken. Afvallen brengt namelijk je hormonen weer in balans , waardoor je weer sneller en regelmatiger ongesteld wordt. Meer weten over PCOS? Lees hier wat iedere vrouw moet weten over deze hormonale aandoening.
Oorzaken uitblijvende menstruatie
Heb je geen ondergewicht, overgewicht of PCOS, maar wordt je toch niet ongesteld? Lees hier dan alle andere oorzaken voor een uitblijvende menstruatie. Heb je wel last van krampen, maar zet je menstruatie gewoon niet door? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Ontdek hier welke andere aandoeningen buikkrampen veroorzaken.
Menstruatie opwekken met de pil
Heb je geen onregelmatige cyclus, maar wil je je menstruatie opwekken wanneer het beter voor je uikomt? Dat kan. Als je orale anticonceptie slikt, neem je je natuurlijke cyclus over en kan je op je pillenstrip precies aflezen wanneer je ongesteld gaat worden. Komt het even niet uit? No problem, je kunt de pil prima doorslikken. Je kunt dan op een later moment je menstruatie opwekken door te stoppen bij een volgende strip.
‘De pil is oorspronkelijk ontwikkelt om continu te gebruiken,’ legt Boxmeer uit. ‘Maar in het begin was dat ongewoon en waren vrouwen gewend aan een cyclus met een maandelijkse bloeding.’ Je kunt volgens haar dan ook prima de pil door blijven slikken tot je je menstruatie wel wilt opwekken. Volgens Boxmeer hoef je je pillenstrip ook niet af te maken voor je een stopweek inlast. ‘Je moet wel minsten één hele strip afmaken als je jezelf wilt beschermen tegen een mogelijke zwangerschap.’ Ook is haar advies om sowieso een stopweek in te plannen als je last krijgt van dagelijkse doorbraakbloedingen.
Ongesteldheid opwekken met medicatie
Als je menstruatie te lang uitblijft, kan het slijmvlies in je baarmoeder te dik worden. In zulke gevallen kun je tabletten krijgen om een menstruatie te stimuleren. ‘Met name bij PCOS is het wenselijk om minimaal vier keer per jaar een onttrekkingsbloeding te hebben,’ legt Boxmeer uit. ‘Als die niet vanzelf komt, kun je ook met de pil of een Mirena-spiraal ervoor zorgen dat je baarmoederslijmvlies dun en gezond blijft. Ook is het mogelijk om een eenmalige progesteronkuur te krijgen om een bloeding direct op te wekken.’
‘Zo’n bloeding zorgt voor een vernieuwing van het baarmoederslijmvlies,’ vertelt Boxmeer. ‘Als deze vernieuwing niet vanzelf optreedt, dan kunnen er onrustige cellen ontstaan die kunnen leiden tot baarmoederkanker.’ Zo’n progesteronkuur is wel een serieuze hormonale behandeling en de pillen zijn niet zomaar in de schappen van een drogist te vinden. Als je op deze manier dus je ongesteldheid wilt opwekken, zul je dan ook langs moeten bij een gynaecoloog.
Onregelmatige menstruatie of zwanger?
Alhoewel er heel veel redenen zijn voor een onregelmatige cyclus, verdient er eentje toch wat extra aandacht. Heb je onveilig seks en is je menstruatie al dagen of zelfs weken te laat? Dan zou je wel eens zwanger kunnen zijn. Dit kan zelfs gebeuren als je de pil slikt. Koop dus altijd eerst een zwangerschapstest voordat je zelf gaat dokteren om je menstruatie te stimuleren. Indien je de zwangerschap namelijk wilt afbreken, is de enige veilige manier een abortus. En daarvoor moet je wel echt bij een professional zijn.
Hopelijk zit ergens in dit artikel de perfecte tip om jouw cyclus weer op te wekken. Uiteindelijk is in de meeste gevallen een gezond en gebalanceerd leven het enige wat nodig is. Blijft je menstruatie nog steeds weg? Weet dan dat een afwezige of onregelmatige cyclus een hele terechte reden is om even bij de huisarts langs te gaan.