De beste voeding voor een powerdag op de piste
Met tips van een gezondheidswetenschapper en wintersportliefhebber.
Thuis denken we vaak goed na over wat we eten en drinken voor of na het sporten, maar op wintersport lijkt dit ineens ver weg. Eigenlijk gek, want op wintersport ben je juist volop aan het sporten, vaak wel zes tot acht uur lang. Je verbruikt veel energie en daarom is het juist zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Gaby Herweijer, diëtiste gezondheidswetenschapper én wintersportliefhebber, geeft ons tips voor voldoende energie op de piste.
De reis er naartoe
Twee grotere uitersten kun je niet hebben. Op de reisdag zit je de hele tijd stil en de volgende dag ben je continu in beweging. Gaby adviseert daarom om onderweg regelmatig even te stoppen en te bewegen. Hoe verleidelijk het ook is om niet te veel te drinken (en plasstops op smerige tankstations te vermijden) hydratatie is heel belangrijk. Zie dat wandelingetje bovendien als een beetje beweging wat je stijve lichaam wel kan gebruiken. Probeer om in de auto je standaard eet-ritme aan te houden, maar dan van alles net wat minder dan normaal. Je zit de hele dag dus je hebt minder nodig. Lekker snacken hoort er natuurlijk bij, zorg voor druiven, snoeptomaatjes, noten of gedroogd fruit.
Stapelen met de koolhydraten
Om die energie motor tijdens het skiën en boarden aan de gang te houden heeft je lichaam veel koolhydraten en 's ochtends eventueel wat vetten nodig. Gaby adviseert daarom bij het ontbijt en lunch voldoende granen en fruit. Bijvoorbeeld een schaaltje kwark met muesli en fruit, of brood met een notenpasta zoals pindakaas (toch die pot mee in de koffer). Bunkeren is niet nodig, maar eet wel wat meer dan dat je op een normale dag zou eten.
Houd er ook rekening mee om tijdens de lunch niet voor een te vetrijke maaltijd te kiezen. Dit maakt je maaltijd zwaarder en is niet prettig als je nog moet gaan sporten. Koolhydraatrijke lunches zijn bijvoorbeeld een pasta bolognaise, een gevulde maaltijdsoep met brood of de klassieke tiroler gröstl. Als je lichaam wat gevoeliger reageert op zware maaltijden voor het sporten, probeer de kip met friet en Kaiserschmarrn als uitzondering te bewaren vanwege het hoge vetgehalte. Natuurlijk kan het ook zijn dat je lichaam hier helemaal geen last van heeft en dan hoef je je dagelijkse bordje Käsespätzle natuurlijk zeker niet te laten staan. Behoefte aan een snack in de skilift? Gaby raadt aan om een stuk fruit in je tas mee te nemen zoals een banaan of een appel. Studentenhaver een gedroogd fruit reep of wat noten werkt ook heel goed. Dit soort snacks geven je lichaam weer volop energie om die bugels op de piste te trotseren.
Genieten van de après-ski
Ben jij al vaker gevloerd door de après-ski en wil je dit jaar wel de volgende ochtend mee met de vroege lift? Overweeg dan om bij de après-ski te starten met iets zonder alcohol om de eerste dorst te lessen. Wissel daarna je alcoholische drankjes af met non-alcoholische drankjes. Wie weet kan het geen kwaad om de shotjes een keertje over te slaan. Mis je echt iets door die rondjes niet mee te pakken? Op deze manier voorkom je ook gelijk de nachtelijke cravings die door alcohol worden opgewekt.
In de avond herstelt je lichaam van het sporten
De avond is het moment voor je lichaam om te herstellen. Gaby raadt daarom een combinatie van koolhydraten en eiwitten aan. ‘Maar wees hierin wel eerlijk tegen jezelf. Als je van de après-ski komt en je bent al wat drankjes verder, heeft het naar verhouding niet zoveel zin om je druk te maken over die eiwitten.’ Sla je de après-ski even over en ga je een avondje lekker uit eten om de lokale specialiteiten te proberen zoals de kaasfondue en de wiener schnitzel? Dan kun je overwegen om samen met iemand anders een portie te delen en hier een rijk gevulde salade met groenten bij te nemen. Zo ontzeg je jezelf niets en zorg je ook dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft in de juiste mate.
Ondanks alle goedbedoelde adviezen blijft een weekje wintersport natuurlijk boven alles een kwestie van ontspannen en genieten en hierbij moet je voedingspatroon niet in de weg zitten. Doe wat goed voelt en wees lief voor jezelf.