Eten we over tien jaar allemaal algen en zeewier?
Dit is het voedsel van de toekomst.
In je sushi of in je hamburger. Algen en zeewier worden steeds vaker gebruikt om mee te koken. Dit is niet voor niets. Het is namelijk heel gezond. Én goed voor de planeet, want het heeft een hele lage impact op het milieu. Deze groente uit de zee zijn dus wel het proberen waard.
Vol eiwitten, vitamines en mineralen
Er zijn veel verschillende soorten algen. Grote kans dat je wakame of nori wel is hebt gegeten bij je sushi. Zeewieren en andere soorten algen zijn heel gezond zegt het Voedingscentrum. Het is een bron van eiwitten en ijzer. Bovendien bevatten algen ook vitamine B2 en visvetzuren. Zeewieren zijn een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Het is belangrijk dat het zeewier in schoon water wordt geteeld. Het neemt namelijk heel gemakkelijk zware metalen op. Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, waarschuwt daarom op NU.nl om niet te vaak zeewieren te eten. ‘Ze kunnen sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout. Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan schade toebrengen aan de nieren, lever, hersenen en het zenuwstelsel. Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Eet je zeewier als groente, varieer dan altijd met andere groenten.’
Heel makkelijk en duurzaam om te produceren
Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de eiwitten in algen en zeewier gelijkwaardig zijn aan dierlijke eiwitten, maar veel makkelijker en duurzamer om te produceren. Een stuk beter voor onze planeet dus. Voor de teelt van algen en zeewieren is geen zoet water of extra landbouwgrond nodig. Wieren halen alles wat ze nodig hebben uit het water in hun omgeving. Ze hebben niet net zoals koeien en varkens veel grond en voeding nodig, dus de aarde wordt volledig ontlast. Zeewier zuivert bovendien de lucht door co2 om te zetten in zuurstof. Met duurzame zeewierteelt heeft de hele wereldbevolking in 2050 meer dan voldoende eten zonder dat we hier drie keer de aarde voor nodig hebben zoals bij vlees. Voor duurzame zeewierteelt is namelijk maar twee procent van het totale zee-oppervlak voor nodig.
Zelf proberen?
Wil jij het een keer proberen? De volgende algen vind je meestal wel in de supermarkt: kombu is lekker in de soep, wakame voor in je poké bowl, nori voor bij de sushi of chlorella in je smoothie. Ook buiten de deur vind je steeds vaker algen op het menu. The Dutch Weed Burger is favoriet. Deze burger bestaat uit kombu wat wordt geteeld in Nationaal Park Oosterschelde en geserveerd op een bun gemaakt van chlorella met saus van zeeslag. Eén van de bedenkers van deze burger Lisette Kreischer, heeft een kookboek geschreven vol met heerlijke recepten zodat je ook thuis aan de slag kunt met zeewier.