Dit is de eigenschap die ervoor zorgt dat je je écht aan je sportvoornemens houdt

Weet jij waarom de één het wel volhoudt en de ander niet?

Doelen stellen is zo gedaan. Maar deze doelen ook daadwerkelijk bereiken is vaak een heel ander verhaal. 'Ik ga vanaf nu elke dag buikspieroefeningen doen'. 'Ik ga vanaf nu drie keer in de week sporten.' Vol goede moed begin je, maar na een paar weken voelen die beloftes aan jezelf ver weg en kom je er toch niet aan toe. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Aan het begin van het jaar is de sportschool overvol, met de welbekende ‘januari-abonnees’. Richting de lente blijven vaak de echte diehards over en zijn een heleboel mensen weer afgehaakt. Weet jij waarom de één het wel volhoudt en de ander niet?

Planning skills en doelgerichtheid

Wetenschappers van de Universiteit van Oregon hebben dit onderzocht. Zij wilden weten welke persoonlijkheidskenmerken ervoor zorgen dat je je ook écht houdt aan het door jezelf opgelegde sportregime en niet na een paar weken stopt. Zij vroegen daarom aan 282 studenten een vragenlijst over zichzelf in te vullen om hun persoonlijkheid te omschrijven. Hierin werd onder andere getest hoe de studenten zichzelf beoordelen op het gebied van doelen stellen en plannen maken. Deelnemers scoren zichzelf op dingen als: ‘Het is voor mij belangrijk om een duidelijk plan te ontwikkelen wanneer ik een doel heb’. Vervolgens werd de aanwezigheid van de studenten in de sportschool gemeten gedurende een periode van bijna drie maanden. Wat blijkt? Hoe hoger de deelnemers zichzelf scoren op planning skills en doelgerichtheid, hoe groter de kans dat zij vaker de sportschool hebben bezocht.

Blok je agenda

Heb jij van jezelf niet de allerbeste planning skills? No worries, ook jij kan het leren. Neem op zondag een kijkje in je agenda voor komende week en bepaal welke momenten je wilt sporten. Blok dit in je agenda en voorkom zo dubbele afspraken. Deel je ingeplande sportmomenten met je partner, huisgenoten of collega’s zodat zij je kunnen helpen om echt te gaan. Wie weet werkt het voor jou het beste om op vaste dagen te sporten, zodat je in een ritme komt. Kijk aan het einde van de week of je voornemens ook zijn gehaald en maak meteen weer een plan voor de week erna. Zo bouw je het langzaam in in je dagelijkse leven. Lukt het een weekje helemaal niet? Wees dan niet te streng voor jezelf, maar denk na waarom het niet is gelukt en hoe je dit in de toekomst kunt oplossen.

66 dagen

Lange termijn doelen realiseren, zoals vaker gaan sporten, gezonder te eten of het stoppen met een verslaving vereist een lifestyle change zegt de Amerikaanse Professor Berkman, gespecialiseerd in neurowetenschappen. Uit recent onderzoek van de Britse wetenschappers Philippa Lally en Jane Wardle blijkt dat het aanleren van een nieuwe gewoonte gemiddeld zo’n 66 dagen duurt. Zie het plan dan ook niet als een plan voor de rest van je leven, maar richt je op de komende twee maanden. Als je de motivatie hebt om die periode vol te houden, dan komt de rest vanzelf. Voor je het weet ben jij die fitgirl die ook fluitend het hele jaar blijft sporten.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?