Een ode aan alleen zijn: waarom je hiervan kunt leren genieten
Veel mensen vinden alleen zijn helemaal niet leuk. Zonde! Het is namelijk supergoed voor je.
Het lijkt wel alsof we tegenwoordig allemaal de hele tijd druk zijn en constant 'aan' staan. Kun je je nog herinneren wanneer je voor het laatst helemaal alleen was? Zonder afleiding van de constante stroom aan prikkels en afspraken? Grote kans dat dat een hele tijd geleden is. En je bent niet de enige. Veel mensen vinden alleen zijn namelijk helemaal niet leuk.
Uit onderzoek van Amerikaanse psycholoog Timothy Wilson blijkt zelfs dat mensen liever een elektrische schok krijgen dan dat ze eventjes alleen zijn en niets te doen hebben. Grote meerderheid van de proefpersonen lukte dit niet eens een kwartiertje!
Dat alleen zijn helemaal niet leuk is, leren we eigenlijk al als kind, wanneer we naar onze kamer worden gestuurd als straf. 'Alleen zijn zou juist een beloning moeten zijn', schrijft Sara Maitland in haar boek Alleen zijn. Hoe doe je dat?. 'Ouders zouden eigenlijk moeten zeggen: ‘Je hebt het heel goed gedaan, dus nu mag je naar je kamer om daar alleen te zijn en te doen waar je zelf zin in hebt'. Eigenlijk hebben we dus nooit geleerd om te genieten van alleen zijn.
Aan de andere kant voelen steeds meer mensen zich eenzaam. En dat hebben we het niet over ouderen. In het Loneliness Experiment kwam naar voren dat maar liefst 40% van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zich vaak eenzaam voelt tegenover 27% van de 75-plussers. Volgens experts zou het weleens zo kunnen zijn dat dat eenzame gevoel juíst ontstaat doordat we zoveel tijd doorbrengen met andere mensen.
En dat terwijl af en toe écht alleen zijn heel goed voor je is. Om je minder eenzaam te voelen, op te laden, je onafhankelijk en vrij te voelen en nog veel meer. We sommen een paar voordelen van alleen zijn voor je op.
1. Beter opladen
Voor veel mensen kost het energie om samen met andere mensen te zijn. Je bent dan namelijk, vaak onbewust, bezig met 'leuk doen', checken of anderen het nog wel leuk hebben, goed luisteren en ga zo maar door. Door alleen te zijn zonder afleiding kun je weer even helemaal opladen en tegelijkertijd je hoofd leegmaken.
2. Vind je eigen stem
Alleen-tijd helpt om jezelf beter te leren kennen, erachter te komen wat je interesses zijn en je eigen stem te vinden. In een groep is de kans namelijk groter dat je meegaat met de dingen die de groep doet of denkt, terwijl je misschien wel hele andere keuzes zou maken als je alleen bent.
3. Maak connecties waardevoller
Wat vaker tijd doorbrengen in je eentje kan er ook voor zorgen dat je erachter komt dat je best veel 'opvulvriendschappen' hebt: relaties die je onderhoudt omdat je liever iets gaat doen op vrijdagavond dan alleen thuis zijn. Zelfs als je dan tijd doorbrengt met mensen waar je eigenlijk helemaal niet zoveel mee hebt. Door tijd met jezelf door te brengen en een beter begrip te krijgen van wie je bent en wat je wil in het leven, maak je automatisch ook betere keuzes maken over met wie je wilt zijn.
Hoe dan?
Vind je het spannend om alleen dingen te doen? Begin klein. Blok een half uur per week in je agenda en ga bijvoorbeeld een kop koffie drinken in een café in je eentje.
Denk na over waar jij echt gelukkig van wordt. Hardlopen, dansen, yoga, schilderen, muziek luisteren, schrijven, lezen, een filmpje kijken op de bank: schrijf het voor jezelf op. Misschien helpt het ook wel om te bedenken waar je als kind gelukkig van werd. Plan een dag in die helemaal in het teken staat van jou, oftewel een Self Care Day. Ga een dagje naar de sauna of boek een retreat. Zo hoef jij je alleen nog maar te focussen op genieten in je uppie.