Waarom je absoluut wil ontbijten met havermout

Havermout met appel, rijstmelk en kaneel, anyone?

Nu je zomerse ontbijtje al een tijdje plaats heeft gemaakt voor een warm en voedzame start van de dag willen we graag even een pleidooi houden voor havermout. Iets dat niet voor niets al jaaaaaaaren wordt gegeten. Havermout is namelijk kneitergezond. Here's why.


Goed voor je darmen

Haver bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. En je weet het inmiddels vast: vezels zijn goed voor de darmen. Maar er is meer. Heb je een pannetje met nog een restje havermout weleens in het water gezet? Dan heb je gezien dat er een soort gel-achtig vel ontstaan.

Welnu, dit haverslijm zorgt ervoor dat het slijmvlies van de darm bedekt wordt waardoor slechte stoffen zoals bacteriën het slijmvlies minder goed kunnen beïnvloeden.

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek blijkt dat als je regelmatig havermout eet, bij voorkeur iedere dag, je minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel zult vertonen. Dit heeft onder andere te maken met het zetmeel in havermout, wat langer over doet om te verteren.

Verlaagt cholesterol

'Havermout is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten,' zo meldt het Voedingscentrum.

'Van haver is specifiek aangetoond dat het helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.'

Voeg wat fruit (van appels tot blauwe bessen) toe aan je havermout en vergeet de snuf kaneel niet, om van een optimaal ontbijtje te kunnen genieten.

Let op: een paar kleine foutjes kunnen het hele idee van een ‘gezond ontbijt’ verminderen. Voorkom dat je havermout een calorieënbom wordt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?