12 onverwachte dingen die slecht zijn voor je tanden
En wat je kunt doen om de schade te voorkomen.

Natuurlijk poets je trouw je tanden en ga je regelmatig met een tandenstoker in de weer. Maar wist je dat er veel meer factoren meespelen in de gezondheid van je gebit? Wat je eet en drinkt heeft bijvoorbeeld een grotere impact dan je denkt. Tandarts Angie Lang zet 12 onverwachte boosdoeners op een rij die je tanden meer schade dan goed doen.
1. Citroenwater en appelciderazijn
Of het echt gezond is om citroenwater of appelciderazijn te drinken, daar zijn de meningen over verdeeld. Eén ding staat in ieder geval wel vast: het is killing voor je tanden. Door de hoge zuurgraad tast het zuur je tandglazuur aan, oftewel dat sterke, witte laagje aan de buitenkant van je tanden. Het gevolg? Glazuurerosie. Je tanden worden dunner, geler, kwetsbaarder en brokkelen makkelijker af. Kortom, dat wil je niet.
Hoewel je de schade niet direct merkt, ga je het op de lange termijn zeker zien. Dus wil je je stralende glimlach behouden? Laat die zure drankjes staan, of drink ze met een rietje.
2. Vruchtensap
Vruchtensap mag dan lekker zijn en veel vitamines bevatten, het is helaas ook een bron van suikers en zuren. En no surprise, laten je tanden daar nou niet zo blij mee zijn. Het zuur lost langzaam het beschermende glazuur op, waardoor de kwetsbare binnenkant van je tanden bloot komt te liggen. En dat maakt de weg vrij voor gaatjes en slijtage.
Een gemiddeld glas sinaasappelsap van 500 milliliter bevat zo’n 10,5 theelepels suiker en heeft een pH-waarde van 3,6. Zuur genoeg om bij regelmatig drinken flinke schade aan te richten. Auw.
3. Bruistabletten met vitamines
Dipje? Een koolzuurhoudende vitaminedrank kan je energielevel een tijdelijke boost geven om weer vooruit te komen. Helaas geldt deze boost niet voor je tanden. De zuren die erin zitten, zoals citroenzuur en ascorbinezuur kunnen je tandglazuur namelijk aantasten en tanderosie veroorzaken.
Tip van de tandarts: spoel je mond na het drinken daarom met water en wacht minstens een half uur voordat je je tanden gaat poetsen. Zo geef je je glazuur de kans om te herstellen en voorkom je blijvende schade.
4. Te snel tandenpoetsen na eten of drinken
Speaking of tandenpoetsen: doe dit liever niet direct na het eten of drinken van iets zuurs of suikerrijks. Daarmee wrijf je de zuren en suikers juist extra je tandglazuur in, met schade als gevolg. Wacht liever minstens 30 minuten voordat je je tanden poetst, zodat je glazuur de tijd krijgt om te herstellen.
5. Op ijs kauwen
Lekker knabbelen op de ijsblokjes uit je drankje? Beter van niet. Hoe onschuldig het ook lijkt, het kan microscheurtjes in je tanden veroorzaken, waardoor je gebit extra kwetsbaar wordt. Hoe verleidelijk het ook is: probeer die ijsklontjes voortaan gewoon in je glas te laten smelten. Echt, je tanden zullen je dankbaar zijn.
6. Chips eten
Niet kauwen op ijsblokjes is tot daar aan toe, maar mag je zelfs geen chips meer eten? Helaas: ook aardappelchips zijn geen feest voor je tanden. Ze zitten vol zetmeel dat tijdens het kauwen blijft hangen in de kleine groeven van je gebit. Dat zetmeel wordt omgezet in suiker, wat tandplak voedt en je glazuur aantast.
7. Veel snacken
Snack time! Kun jij ook de hele dag door blijven snaaien? Begrijpelijk, helaas zijn je tanden minder dol op al die tussendoortjes. Veel bevatten namelijk verborgen suikers die je tandglazuur aantasten. Na het eten daalt de pH-waarde in je mond en wordt er speeksel aangemaakt om de zuren te neutraliseren. Maar als je steeds blijft snacken, krijgt je speeksel nauwelijks de kans om die balans te herstellen. Het resultaat? De zuurgraad in je mond is voortdurend te hoog, waardoor je glazuur langzaam beschadigd raakt.
8. Regelmatig koffie en thee drinken
Heerlijk, zo'n kop thee of koffie, maar ook hier is een 'maar'. Thee en koffie bevatten namelijk tannines die zich ophopen op je tandglazuur en vlekken kunnen veroorzaken. Bovendien drogen ze je mond uit, waardoor je minder speeksel aanmaakt. En laat dat nou juist zo belangrijk zijn om zuren te neutraliseren. Kun je je dagelijkse koppen écht niet laten staan? Zorg er dan in ieder geval voor dat je er geen suiker aan toevoegt, zodat je tanden niet nóg meer te verduren krijgen.
9. Energiedranken
Dat energiedranken vol suiker zitten, is waarschijnlijk geen nieuws. Eén blikje bevat gemiddeld zo’n 16 theelepels suiker, wat vergelijkbaar is met 600 milliliter frisdrank. Maar wat veel mensen niet weten: ze zijn ook nog eens extreem zuur. Een dubbele klap voor je tanden dus. Probeer energiedranken daarom zoveel mogelijk te laten staan. Je tanden zullen je dankbaar zijn.
10. Water drinken uit plastic flesjes
Dacht je dat water uit een plastic flesje beter is dan kraanwater? Think again. Nederlands kraanwater voldoet aan strenge eisen en is niet alleen goedkoop, maar ook de beste keuze voor je tanden. Water uit plastic flesjes daarentegen heeft soms een zeer lage pH-waarde. Soms zelfs zo laag, dat het je tandglazuur kan aantasten. Om nog maar te zwijgen over de milieu-impact van het plastic afval.
11. Kombucha
Kombucha is top voor je darmen, maar minder goed voor je tanden. Om te voorkomen dat schadelijke bacteriën in het drankje terechtkomen, moet kombucha namelijk een pH-waarde van 3,5 of lager hebben. Hierdoor kan het drankje schadelijk zijn voor je tanden. Wil je toch kombucha drinken? Gebruik dan altijd een rietje.
12. Popcorn
Netflix en popcorn, wie houdt er niet van deze combinatie? Maar helaas is popcorn minder onschuldig dan het lijkt. Niet-gepofte maïskorrels kunnen, net als ijsblokjes, flinke schade aan je tanden veroorzaken. En die knapperige velletjes? Die nestelen zich maar al te graag tussen je tanden en kunnen irritatie of zelfs tandvleesontstekingen veroorzaken. Ai!
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?