Heb je een hekel aan groenten? Dat kan zomaar door je genen komen

Baby, I was born this way!

Groenten zijn gezond, dat weet je heus. Maar ben je ze naarstig door ontbijtjes aan het verwerken en smoothies-die-je-met-je-neus-dicht-naar-binnen-gooit, omdat je anders nooit aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten komt? Goed nieuws: er is een grote kans dat je je genen de schuld kunt geven.

Nieuw onderzoek gepresenteerd op de Scientific Sessions 2019 van de American Heart Association heeft aangetoond dat de afkeer van sommige mensen tegen de smaak van groene bladgroenten te wijten is aan een specifiek gen dat bepaalde verbindingen onverteerbaar maakt. 'We hebben het over een verpest-je-dagniveau van bitter als ze de teststof proefden,' zei studie-auteur Jennifer Smith. 'Deze mensen zullen waarschijnlijk broccoli, spruitjes en kool onaangenaam bitter vinden; en ze kunnen ook negatief reageren op donkere chocolade, koffie en soms bier.'

Blame your genes

In het onderzoek wordt uitgelegd dat iedereen genen erft die hun smaakpapillen op verschillende manieren beïnvloeden. Mensen met twee exemplaren van de variant genaamd AVI zijn niet gevoelig voor bittere smaken van bepaalde chemicaliën, mensen met een exemplaar van AVI en een exemplaar genaamd PAV kunnen de bittere smaak waarnemen en mensen met twee exemplaren van PAV kunnen de bittere smaak niet aan.

Iedereen erft twee exemplaren van een smaakgen genaamd TAS2R38. Mensen die twee exemplaren van de variant genaamd AVI erven, zijn niet gevoelig voor bittere smaken van bepaalde chemicaliën. Degenen met een kopie van AVI en een andere genaamd PAV ervaren bittere smaken van deze chemicaliën, maar mensen met twee exemplaren van PAV, vaak 'superproevers' genoemd, vinden hetzelfde voedsel uitzonderlijk bitter.

Mocht je de zinnen hierboven niet gelezen hebben: je bent dus een superproever. Ha! En je kunt er dus niets aan doen dat sommige groenten overdreven bitter smaken.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?