Dit zijn de 7 meest voorkomende vegetarische diëten

Vegetariër, pescotariër, lacto-ovo vegetariër, welke ‘tariër’ ben jij?

Ooit was de betekenis van vegetarisch eten heel simpel. Je at geen vlees en dat was het dan. Maar tegenwoordig lijken er steeds meer vormen van vegetarische diëten naar voren te komen. ‘De interesse voor plantaardige diëten groeit, en veel mensen willen hierbinnen meer aspecten ontdekken’, zegt diëtist Jessica Cording. Er zijn veel meer mogelijkheden dan vega en vegan, en flexibiliteit is hierbij belangrijk.

‘We willen graag het gevoel hebben dat we een keuze hebben in wat we eten.’ Zo kun je een dieet wat van zichzelf beperkingen met zich meebrengen, zoals het niet eten van vlees bij een vegetarisch dieet, zelf aanpassen naar hoe jij het wilt. ‘Dit kan helpen om het gevoel te hebben dat je een tevreden, gebalanceerd leven leidt, terwijl je nog steeds een eetplan volgt dat je doelen ondersteunt,’ legt Cording uit.

Geen idee welke verschillende soorten vegetarische diëten er allemaal zijn? We hebben de meest populaire soorten vegetarisme op een rij gezet, zodat je weet waar iemand het over heeft als diegene aangeeft als flexitariër of pescotariër te eten.

1. De flexitariër

    Cording noemt deze vorm van vegetarisme de meest ‘veilige’ vorm, omdat het de meeste flexibiliteit biedt. Een flexitarisch dieet is gebaseerd op plantaardig eten, wat betekent dat het grootste deel van het eetpatroon hieruit bestaat, maar dat er wel vlees en andere dierlijke producten gegeten kunnen worden wanneer iemand daar zin in heeft. ‘Het is een goede optie voor iemand voor wie het idee van een plantaardig dieet nieuw is, of voor iemand die graag minder dierlijke producten wil eten zonder all-in te gaan', zegt Cording.

      2. De pescotariër

      Bij een pescotarisch dieet kies je ook grotendeels voor plantaardig eten, maar kun je vis en schaaldieren als eiwitbron toevoegen in plaats van vlees. Vaak eten pescotariërs ook zuivel en eieren. ‘Dit dieet sluit aan bij mensen die graag vegetarisch willen eten, maar wel graag vis willen blijven eten omdat ze dat lekker vinden, of vanwege de gezonde voedingsstoffen in vis’, zegt Cording. Daar voegt ze aan toe dat je met een pescotarisch dieet makkelijker aan alle voedingsstoffen komt dan met het traditionele vegetarisme.

      Pescotariërs moeten volgens Cording wel extra opletten dat ze niet te veel kwik binnen krijgen uit vissoorten als zwaardvis en geelvintonijn, aangezien er steeds meer van deze giftige stof in deze en andere roofvissen te vinden is. Het advies is om minimaal twee tot drie keer per week te kiezen voor vis en schaaldieren die minder kwik bevatten, zoals ansjovis, garnalen en zalm.

      3. De lacto-ovo vegetariër

      Een van de meest populaire en traditionele vormen van vegetarisme is het lacto-ovo vegetarisme. Bij deze vorm vermijd je het eten van vlees, vis en gevogelte, maar eet je nog wel zuivelproducten en eieren. ‘Dit eetpatroon past bij iemand die vooral vegetarisch wilt eten, maar geen veganistisch dieet wilt volgen,’ vertelt Cording. Daarbij geeft ze aan dat deze vorm van vegetarisme ook een hele toegankelijke vorm is.

      Mocht je je bij het volgen van dit eetpatroon moe voelen of niet verzadigd zijn na een maaltijd, kijk dan nog eens goed of je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, raadt Cording aan.

      4. De lacto-vegetariër

      Deze vorm lijkt erg op het lacto-ovo vegetarisme, omdat ook hier plantaardig eten de basis vormt. Daarbij eet je wel zuivel, maar geen vlees, vis, schaaldieren en eieren. Je kunt dus nog steeds producten als melk, kaas, boter en zelfs ijs aan je eetpatroon toevoegen.

      Hoewel dit voor veel mensen een goed eetpatroon vormt, raadt Cording wel aan om goed bij te houden hoeveel zuivel je binnenkrijgt, om hiervan niet te veel te eten. Dat zou kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en verstopping en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

      5. De ovo-vegetariër

      Ovo-vegetariërs eten geen vlees, vis, schaaldieren of zuivel, maar ze eten wel eieren en producten die eieren bevatten. Hoewel dit niet het meest populaire vegetarische dieet is, biedt het je wel veel flexibiliteit volgens Cording. Ze geeft hierbij wel het advies mee om te kiezen voor duurzame en diervriendelijke eieren.

      6. De pollotariër

      Bij het woord ‘pollo’ denk je waarschijnlijk meteen aan kip - misschien wel in combinatie met zo’n heerlijke pasta - maar voor het vegetarisme betekent dit woord nét iets meer dan. Pollotariërs nemen vaak meerdere soorten gevogelte op in hun eetpatroon, zoals kalkoen en eend. Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden. Pollotariërs kunnen er ook voor kiezen nog vis of schaaldieren toe te voegen aan hun dieet, net als eieren en zuivel. ‘Het is heel erg te vergelijken met een flexitarisch dieet. Probeer biologische kip te eten en zo de hoeveelheid antibiotica die je binnenkrijgt te beperken,’ zegt Cording.

      7. De veganist

      De minst flexibele vorm van vegetarische diëten is het veganisme. ‘Dit hele dieet is gebaseerd op plantaardige voeding,’ vertelt Cording. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus dat betekent geen vlees, vis, gevogelte, zuivel of eieren. Cording laat weten dat je met dit eetpatroon wat meer vezels binnen krijgt en minder verzadigde vetten, waardoor veganisme goed kan zijn voor de gezondheid van je hart. Aan de andere kant brengt het veganistische dieet ook een aantal beperkingen met zich mee, waardoor dit meer planning vraagt dan de meeste andere vormen van vegetarisme. ‘Het kan ook lastig zijn om je in het begin verzadigd te voelen, zeker als je gewend bent om dierlijke producten te eten,’ Daarbij geeft Cording als advies mee dat als je van plan bent veganistisch te eten, goed te letten op dat je genoeg eiwitten, ijzer, calcium, omega-3-vetzuren en vitamine D binnenkrijgt.

      Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?