Wat is beter: trainen met je lichaamsgewicht of met gewichten?

Update: 12 juni om 11:54

To dumbbell or not to dumbbell…

Wat is beter: trainen met je lichaamsgewicht of met gewichten?

Als je in de sportschool om je heen kijkt, zie je (hoogstwaarschijnlijk) iedereen wat anders doen. De één is met dumbbells aan het zwoegen, de ander blijft bij de apparaten en weer iemand anders doet vooral push-ups en oefeningen zonder gewicht. Dan stel je je al snel de vraag: wat is nou beter, trainen met lichaamsgewicht of toch met gewichten? Of, ook niet onbelangrijk, welke moet jij doen om het resultaat te behalen wat je voor ogen hebt?

Trainen met lichaamsgewicht vs trainen met gewichten

Wat zeggen de statistieken?

Trainen met je eigen lichaamsgewicht leidt volgens onderzoek tot een daling van 23 procent op de kans op vroegtijdig overlijden, vergeleken met géén krachttraining doen. Trainen met gewichten levert ook winst op, twee tot drie keer per week de dumbbells uit het rek halen heeft een positief effect op (te) hoge bloeddruk. Ook je risico op hart- en vaatziekten daalt met minimaal 17 procent door krachttraining.

De voordelen…

De meest voor de hand liggende als het gaat om trainen met je eigen lichaamsgewicht is natuurlijk dat je dit overal kunt doen. Of je nu even stopt tijdens een rondje hardlopen voor een paar push ups, of dat je gewoon een keertje liever thuis traint, deze vorm van training kan altijd en overal. Dat maakt trainen met lichaamsgewicht ook ideaal voor beginnende sporters.

Maar er ook zeker iets te zeggen over trainen met gewichten, door te kiezen voor de bicep curls, leg extensions en lat pull downs in de sportschool kies je voor totale controle over welk deel van je lichaam je precies traint. Dit is bijzonder voordelig als je aan het herstellen bent van een blessure. Door te trainen met een progressieve overload (steeds meer kilo's of weerstand toevoegen) groeien je spieren, word je dus sterker en zorg je dat je stofwisseling wordt gestimuleerd.

...en de nadelen

Wanneer het je vooral te doen is om het vergroten van je kracht, kun je met trainen met je eigen lichaamsgewicht maar tot een bepaalde hoogte stijgen. Er komt namelijk een moment dat je ze niet meer uitdagender kunt maken zonder gewichten. Om je spieren te laten groeien, heb je toch dus echt progressieve overload nodig.

Helaas zijn er ook niet alleen maar voordelen voor de fans van gewichten. Heb je een te hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten in je familie, dan is het verstandig om jouw medische geschiedenis eerst te laten checken, en je training rustig op te bouwen. Te veel gewicht kan namelijk je bloeddruk laten stijgen.

Wat zeggen de experts?

Personal trainer Bradley Simmons werd ook gevraagd zijn mening te geven over de twee trainingsvormen: ‘Trainen met gewichten geeft een hoger risico op blessures dan trainen met je eigen lichaamsgewicht, dus het kan goed zijn om met dat laatste te beginnen. Dit bevordert namelijk ook je balans, behendigheid en flexibiliteit.’

Maar dat is niet alles, zo laat personal trainer Laura Hoggins weten: ‘Krachttraining verbrandt vet en bouwt spiermassa op. Door hiervoor materialen te gebruiken kun je je vooruitgang bijhouden, en door dan voor steeds zwaardere gewichten te kiezen kun je het maximale resultaat uit je trainingen halen.’

And the winner is....

Trainen met gewichten. Met je eigen lichaamsgewicht trainen is een geweldige manier om te beginnen in de sportschool en alle oefeningen en bewegingen onder de knie te krijgen. Maar je hebt het maximaal haalbare al snel bereikt. Wil je serieus aan je kracht werken en de meeste winst behalen in je workouts, voeg dan ook gewichten toe aan je routine.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok