Voldoende vezels eten: dit zijn de voordelen
Dit is waarom je toch écht beter voor volkoren in plaats van wit brood kunt kiezen.

Bij vezelrijk eten denk je misschien aan volkorenproducten en een berg aan groenten; heel gezond, maar niet altijd waar je zin in hebt. Toch willen we je graag met je neus op de feiten drukken: vezels zijn onmisbaar voor een gezond dieet. Hieronder lees je welke voordelen vezels hebben en geven we je als kers op... het volkoren bananenbrood mee hoe je vezelrijke producten op een lekkere manier kunt toevoegen aan je menu.
Wat zijn vezels?
Vezels, voluit ook wel voedingsvezels, zijn koolhydraten die in de darmen niet worden verteerd of opgenomen. Je vindt ze in groenten, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Daarnaast kunnen vezels ook aan producten worden toegevoegd. Er bestaan verschillende soorten met ieder hun eigen invloed op het menselijk lichaam. Diëtist Mary Stottelaar van puurgezond.nl legt het duidelijk uit: ‘Er zijn grofweg twee soorten voedingsvezels, elk met een eigen effect op de darmen. De eerste zijn de onoplosbare vezels. Dat zijn de vezels die met name in beige en bruine graanproducten zitten, zoals brood en volkorengranen. Deze vezels werken als een soort spons. Ze nemen water op, zwellen op en zorgen ervoor dat je ontlasting lekker veel volume krijgt en zacht wordt.'
'Dan is er de tweede categorie, de oplosbare vezels. Dit zijn de vezels die vooral in groenten, fruit, peulvruchten en noten voorkomen. Het zijn de vezels waarmee de goede bacteriën in onze darmen aan de slag gaan. Zij gebruiken deze vezels als voedingsbron. Door die vezels voed je dus je microbioom, en daar krijg je veel goeds voor terug. Rustige darmen en een verbeterde weerstand bijvoorbeeld. Een gezond darmmicrobioom is echt essentieel voor onze gezondheid. Zó belangrijk dat zelfs moedermelk ook zulke voedingsvezels bevat. Vanaf de eerste slok wordt dus niet alleen de baby, maar ook het darmmicrobioom van de baby gevoed. En daarmee is moedermelk meteen het enige dierlijke product dat voedingsvezels bevat.’ Volgens het Voedingscentrum zorgen oplosbare vezels voor energie en kunnen ze ook LDL-cholesterolverlagend werken.
De voordelen van voldoende vezels eten
Het Voedingscentrum raadt dus aan voldoende vezels te eten. Voor vrouwen geldt een advies van minimaal 25 gram per dag, en voor mannen is dit 30 gram per dag. En dat advies geldt niet voor niets, er zitten namelijk best wat voordelen aan die vezels. Dit zijn ze op een rijtje.
Het bevordert je stoelgang: zoals hierboven al even is toegelicht, hebben vezels veel invloed op je darmen. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels zorgen ervoor dat je stoelgang makkelijker gaat. Ze nemen in de darmen vocht op, waardoor je obstipatie en slappe ontlasting voorkomt. Daarbij is het wel belangrijk voldoende te hydrateren.
Het zorgt voor een verzadigd gevoel: bepaalde vezels zorgen voor een vol en verzadigd gevoel na het eten ervan. Dit is ook weer gunstig voor het behouden van een gezond gewicht.
Lagere kans op ernstige ziektes: de kans op hart- en vaatziekten en kanker wordt flink verlaagd als je voldoende vezels eet. Ook diabetes type 2 kun je voorkomen door genoeg vezels binnen te krijgen.
Tips voor lekkere én vezelrijke gerechten
Ben je overtuigd van de kracht van vezels? Met deze tips hopen we je in ieder geval te inspireren om vezelrijk én lekker te eten.
Vezelrijk ontbijt: volkoren toast met avocado, een eitje en wat tomaatjes
Simpel, maar ook zo lekker: avocadotoast. De vezels zijn hierbij heel makkelijk te implementeren door te kiezen voor een sneetje volkoren brood. Voor wat extra proteïne kun je een gebakken of gekookt eitje toevoegen. Nog ruimte voor wat groenten? Tomaatjes zijn niet alleen een kleurrijke bonus, ook nog een fris, lekker en gezond. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Vezelrijke lunch: linzensoep
Zo klaar en boordevol vezels. In een linzensoep verstop je allerlei groenten zonder het door te hebben. Voor wat extra vezels kun je er een volkoren broodje bij eten. Het hele recept vind je hier.
Vezelrijk diner: volkorenpasta met saus naar keuze
Met een lekkere pasta zit je eigenlijk altijd wel goed, zolang je voor de volkoren variant kiest. In de Allerhande zag ik dit heerlijke recept: pasta met tonijn en sperziebonen, maar je kunt natuurlijk ook voor andere pastagerechten kiezen.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?