Van deze voedingsmiddelen ga je dus scheetjes laten

En wat je er tegen kunt doen.

Scheten zijn een combinatie van twee dingen: de lucht die je slikt (bijvoorbeeld door te snel te eten) en het voedsel dat je eet, zegt David Poppers, een gastro-enteroloog en een klinische universitair hoofddocent geneeskunde.

Scheten laten is volkomen normaal en gezond, maar het is ook buitengewoon onhandig en sommige voedingsmiddelen kunnen je meer beïnvloeden dan anderen. 'Dat komt omdat iedereen verschillende bacteriën in zijn of haar ingewanden herbergt,' zegt Dr. Poppers, 'die meestal verantwoordelijk zijn voor het gas dat je produceert.'

De volgende voedingsmiddelen lijken echter veelvoorkomende trouble makers te zijn. Dit is waarom ze gas veroorzaken - en wat je er tegen kunt doen.

13 voedingsmiddelen waardoor je scheten laat

Broccoli en bloemkool

Kruisbloemige groenten - zoals broccoli, bloemkool, kool en spruitjes - zijn bijzonder vezelrijk, een soort koolhydraten die je lichaam niet kan verteren. 'In tegenstelling tot de meeste andere bestanddelen van voedsel, bereikt de vezel de dikke darm intact', legt Myers uit.

'De meerderheid van de bacteriën in het maagdarmkanaal woont in de dikke darm. Bacteriën hebben het vermogen om vezels te gebruiken voor energie, maar het bijproduct van hun metabolisme is gas. '

Haver en volkoren brood

Hele granen maken je gassy, om dezelfde reden als de hierboven genoemde groenten: ze zijn even hoog in voedingsvezels. Je wil echter niet bezuinigen op vezels, want het is geweldig voor je hart, spijsvertering en gewicht. Verhoog in plaats daarvan je inname langzaam door een extra portie vezelrijk voedsel per dag te eten totdat je maag er comfortabeler van wordt.

Het drinken van voldoende water tijdens dit proces zal het gas helpen verlichten, dus verhoog voor elke 5 gram vezels die je toevoegt, je vocht met 8 gram, zegt Myers.

Melk, kaas en yoghurt

Zuivel bevat een soort suiker die lactose wordt genoemd. Veel mensen hebben problemen met het verteren omdat ze onvoldoende hoeveelheden van een enzym lactase hebben, legt Myers uit, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gas of constipatie. In feite heeft ongeveer 65% van de mensen problemen met het verteren van zuivelproducten naarmate ze ouder worden, volgens de Amerikaanse National Library of Medicine. Dat betekent echter niet dat je volledig lactose-intolerant of allergisch bent.

Sommige mensen zijn er alleen gevoelig voor, dus je kunt proberen minder melk met lactose te drinken of lactasupplementen te nemen om te zien of dat je maagproblemen verlicht, aldus Myers. Als je echter ernstige buikpijn ervaart, moet je contact opnemen met je arts, idealiter een gastro-enteroloog, zodat je de mogelijkheid van andere ernstige gezondheidsproblemen kunt uitsluiten, zegt dr. Poppers.

Appels, bananen en perziken

Je lichaam houdt van fruit - meestal. Als je maag een beetje rumoerig aanvoelt na je dagelijkse appel, kan het door de vezels komen, zegt Myers. Fruit bevat ook veel natuurlijke suiker, zoals fructose. 'Hoewel het minder gebruikelijk is dan lactose-intolerantie, ervaren sommige mensen gas en een opgeblazen gevoel van fruit, omdat hun GI-systeem niet alle suikers in fruit juist afbreekt', legt hij uit.

'Dus deze koolhydraten bereiken de dikke darm en dienen als voedsel voor bacteriën, die gas produceren als bijproduct.' De grootste trouble makers zijn appels, perziken, rozijnen, bananen, abrikozen, pruimensap en peren, volgens de International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders.

Bonen

Bonen hebben een slechte reputatie om een ​​reden. De meeste peulvruchten - inclusief linzen, noten en erwten - bevatten veel vezels, samen met suikers die je lichaam niet goed kan verteren, zoals raffinose en stachyose, volgens een studie die is gepubliceerd in het Nutritional Journal.

Bacteriën in je darmen breken deze suikers af, wat resulteert in allerlei soorten gas, zoals waterstof, methaan en zelfs zwavel (verantwoordelijk voor die rotte eiergeur). Bonen en ook andere peulvruchten goed afspoelen kan sommige van deze gasveroorzakende eigenschappen helpen verminderen, zegt Myers.

Bruisend water

Koolzuurhoudende dranken kunnen voor extra gas zorgen, omdat ze je extra lucht laten inslikken, die verstrikt raakt in je maag-darmkanaal, zegt Myers. Die lucht moet uiteindelijk worden vrijgegeven, en de enige uitweg is in de vorm van gas. Als je een koolzuurhoudende drank wil drinken, ga dan voor suikervrij koolzuurhoudend water.

Veel frisdranken bevatten een kunstmatige zoetstof die bekendstaat als sorbitol, die niet volledig door je lichaam wordt opgenomen en in plaats daarvan wordt gefermenteerd door bacteriën, waardoor er nog meer scheten ontstaan.

Wat moet je doen als je heel veel scheetjes laat?

Misschien kun je proberen een voedsellogboek een paar weken bij te houden, suggereert Dr. Poppers. Schrijf op wat je eet, hoeveel ervan, en hoe het je voelt. Dit kan je helpen om de ergste gasveroorzakers te lokaliseren. Als je dat eenmaal weet, kan een dokter je helpen de beste manier te vinden met je voedingspatroon om te gaan.

Bron: Women's Health US

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?