Gek op de Indonesische keuken? Bezoek de Tong Tong Fair in Den Haag!

Dit wil je eten op het grootste Indische festival ter wereld.

© Getty Images

GettyImages-986797940.jpg

Wie van Indisch én Indonesisch (er is verschil tussen die twee, zij het subtiel) eten houdt kan zijn hart ophalen op de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. Daar vind je elk jaar in enorme witte tenten een enorme eetwijk met een overweldigend aanbod aan Asian streetfood.

Er wordt niet alleen gegeten op de Tong Tong fair: er is een markt met kramen vol Aziatische snuisterijen - van wierook en edelstenen tot Thaise massage olie en Indiase tongschrapers maar ook kleding, waaiers en kookgerei, tropische planten en fruit. Er is live muziek, er zijn optredens en er wordt gedanst. In het Indonesië Paviljoen vind je speciaal uit Indonesië ingevlogen standhouders met spullen die niet een-twee-drie in Nederland te krijgen zijn. Hier kun je – net als in Indonesië – onderhandelen over de prijs en flink afdingen. Je kunt er ook kopi luwak drinken – je weet wel, die befaamde Balinese koffie gemaakt van koffiebonen die zo’n speciaal aroma hebben omdat ze de weg door het maagdarmkanaal van de luwak (een soort kat) hebben afgelegd...

Ook kun je je door diverse touroperators laten informeren over een reis naar Indonesië (want er is daar nog zoveel meer te zien dan alleen Bali). Er zijn lezingen en workshops dans en vliegeren en in het kooktheater leer je de geheimen en fijne kneepjes van de Indische keuken.

Kortom: er is genoeg te zien en beleven. En wil je helemaal senang naar huis, hieronder een aantal tips.


Zo kies je de beste eetstand in elke eetwijk

1. Doe onderzoek

Maak eerst een verkennend rondje de eetwijk, van Noord tot Zuid en West. Kijk waar het stampvol zit en waar de langste rijen staan. Check wat er op de borden ligt van de mensen die al zitten te eten: ziet het eruit als iets waar je ook trek in hebt?

2. Extra check op versheid

Er wordt een flink gegeten op de Tong Tong Fair, dus de omloopsnelheid van alles is erg snel. Wil je toch een extra versheidscheck, dan zijn de groenten van de gado-gado in de vitrine doorgaans een goede graadmeter. Oogt de taugé een beetje slap? Ga dan een deurtje verder naar de buurman.

3. Neem de specialiteit

Prijst een stand een van hun gerechten aan als specialiteit? Dan maken ze die als geen ander, en kun je er van op aan dat het de moeite waard is. Hebben ze ook nog een ingelijste oorkonde voor een Zilveren Rijstlepel hangen? Nog beter! Dat wil zeggen dat het team van ervaren eters van de Tong Tong Fair publieksjury hun gerechten getest en unaniem goed bevonden heeft. Hier kun je gerust gaan zitten.

4. Wie eet waar?

Eet het bedienend personeel uit eigen keuken? Dat is een goed teken. Check ook waar de oudere Indo's (soms hoogbejaard!) zitten. De meesten van hen komen namelijk al decennialang elk jaar naar de Tong Tong Fair en weten precies waar ze wezen moeten voor de lekkerste snacks en gerechten. En jij nu ook.

Tong Tong Fair, 23 mei – 2 juni, 12.00-22.00 uur, Malieveld in Den Haag

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?