12 manieren om haaruitval tegen te gaan

Tips voor een volle én gezonde bos haar.

© Getty Images - bowie15

tips-tegen-haaruitval.jpg

Het verliezen van haar is doodnormaal, mits het normale hoeveelheden zijn. Sommige vrouwen kampen met hevig haaruitval en dat is geen pretje. De redenen hiervoor kunnen enorm verschillen. In veel gevallen is het mogelijk om deze regen van haar tegen te gaan. Daarom de oorzaken én oplossingen om haaruitval zoveel mogelijk te beperken.

1. Fysieke stress

Fysieke stress vanwege een operatie, ongeluk, of bijvoorbeeld de griep kunnen ervoor zorgen dat je meer haar verliest dan normaal. Haar kent een vaste cyclus: groei, rust en uitvallen. Wanneer je gestresst bent kan deze cyclus in de war raken, wat ervoor zorgt dat je haren sneller in de uitval-fase terecht komen. Van het haarverlies merk je meestal pas iets drie tot zes maanden na het trauma. Maar er is goed nieuws: wanneer je lichaam weer voldoende hersteld is zal je haargroei weer toenemen.

2. Zwangerschap

Wanneer je in verwachting bent, verlies je meer van je hoofdbeharing dan normaal. Hier kan je niks aan doen, je moet de zwangerschap gewoon uitzitten. Je haar zal zich daarna vanzelf weer herstellen.

3. Teveel vitamine A

Een té grote hoeveelheid vitamine A in je lijf kan je haren triggeren om sneller los te laten. Vrouwen hebben volgens het Voedingscentrum 700 microgram vitamine A per dag nodig. Als je in verwachting bent mag je daar nog eens 100 microgram bij optellen. Vitamines zijn goed voor je, maar er te veel van hebben niet. Het zit in groenten, zoals worteltjes, bloemkool en spitskool. Maar ook in fruit zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen. Let dus op hoeveel vitamine A je (onbewust) op een dag binnen krijgt.

4. Eiwittekort

Als je te weinig eiwitten binnen krijgt is het mogelijk dat je haargroei (tijdelijk) stopt. Het antwoord is simpel: eet meer eiwitten! Eitwitrijke producten zijn vis, vlees en eieren. Groentes die veel eiwitten bevatten zijn onder andere asperges, spruiten, bloemkool, artisjok en mais.

5. Het zin in je genen

Als je uit een familie komt waar de vrouwen meer haar verliezen op een bepaalde leeftijd, dan ben je daar wellicht gevoeliger voor. Als dit genetisch is bepaald, kan je daar weinig aan veranderen. Je kan wel voor zorgen dat het haarverlies wordt geremd. Minoxidil is een lotion die kan je helpen je haar te behouden. Het middel is verkrijgbaar in de apotheek.

6. De pil

Het veranderen of het stoppen met een anticonceptiemiddel als de pil heeft ook invloed op je lokken. Door het plots stoppen met de pil kan je hormoonbalans van slag raken. Ben je veranderd van pil en verlies je hierdoor flink wat haar? Dan is het verstandig om terug te gaan naar de vorige variant. Verlies je veel haar nadat je bent gestopt met dit anticonceptiemiddel? Neem dan contact op met je huisarts en vraag hem of haar voor advies.

7. Emotionele stress

Haar verlies bij emotionele stress komt minder vaak voor dan bij fysieke stress, maar het is mogelijk. Het is niet bekend of vermindering van deze stress je coupe kan helpen, maar meer ontspannen kan nooit kwaad. Lukt dit niet en blijf je toch met deze stress zitten? Praat dan met een professional.

8. Bloedarmoede

Eén op de tien vrouwen tussen de twintig tot en negenveertig jaar lijdt aan bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort. Hierdoor loop je, naast de andere symptomen, kans om meer haar kwijt te raken dan normaal. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Voldoende ijzer binnen krijgen is hét antwoord.

9. Veel kilo's kwijt

Het verliezen van veel gewicht in een korte tijd kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van je haar achteruit gaat. Het is mogelijk dat het verliezen van vet, of het niet voldoende eten van vitamines en mineralen je lichaam gestresst maakt. Het in kan als een onverwachte schok komen voor je systeem. Zes maanden na je afvallen zou je haar zich moeten herstellen.

10. Stijl- en krultangen

Het jarenlang verzorgen van je haar met verschillende hitteproducten kan er op de lange duur voor zorgen dat je meer haar verliest. Soorten styling waarmee je moet oppassen zijn: het té strak (in)vlechten van je haar, gebruik van stijl- en krultangen, föhnen, hete olie behandelingen en andere manieren waarbij er hitte wordt gebruikt. Ze hebben namelijk allemaal invloed op je haarwortels. En als die eenmaal beschadigd zijn, groeien ze niet meer terug. Kan je nu echt niet zonder je haarproducten? Gebruik ze zo kort en weinig mogelijk.

12. Haren trekken

Trichotillomania is een stoornis die ervoor zorgt dat mensen dwangmatig plukken haar uit hun hoofdhuid trekken. Het is vaak een tic van mensen die constant met hun haren spelen of er aan trekken. Als je deze stoornis zich ontwikkelt, gebeurt dat vaak voor je zeventiende. En het komt bij vrouwen vier keer zo vaak voor dan bij mannen. Er zijn medicijnen die je hiervoor kan slikken, laat je hiervoor informeren bij je huisarts. Een andere oplossing zou gedragstherapie zijn.

13. Leeftijd

Het komt vaak voor dat wanneer vrouwen ouder worden ze meer haar verliezen en dat hun haar bos dunner wordt. Experts weten niet precies waarom dit gebeurt. Haar verliezen vanwege het ouder worden is lastig te bestrijden. Je kan het proberen te verbloemen.

Bron: Health.com


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?