Dit is wat er gebeurt als je kauwgom doorslikt
Feit of fabel: blijft het zeven jaar in je buik plakken?
© Getty Images

Sla jij nog steeds doodsangsten uit, elke keer dat je per ongeluk je kauwgom doorslikt? Zie je in gedachten de kauwgombal in je buik al groeien? No worries, de mythe dat kauwgom jaren in je lichaam zou rondzwerven is in ieder geval niet waar. Waar komt het dan vandaan en wat klopt er wel van?
convertedNodes
Wat gebeurt er als je kauwgom doorslikt?
Het klopt dat kauwgom moeilijk verteerbaar is. Vooral als het achteloos in de natuur wordt achtergelaten duurt het minimaal 20 jaar voordat het is afgebroken. Ook als je het bewust in de natuur achterlaat overigens. Dat is láng. Spuug alleen al om die reden je kauwgom niet tussen de wilgen. En misschien ook omdat het best een tikkie ordi staat, maar dat ter zijde.
Zo gek is het dus niet dat mensen denken dat je lichaam er ook jaren voor nodig heeft om het gumpropje je lichaam uit te werken. Maar je lichaam kan een aantal ingrediënten van de kauwgom prima afbreken – bijvoorbeeld de zoetstoffen en smaakstoffen. De rest gaat door je verteringssysteem.
convertedNodes
Plakpoep
Wat je lichaam niet kan verteren van kauwgom is de gumbasis. Dat is onoplosbaar – net zoals bepaalde zaadjes – en je lichaam kan dit niet afbreken.
Kauwgom blijft aan je sneakers plakken als jij met je schoeisel over een verse versie walst. Werkt dat ook zo in je buik? Blijft het in je buik dan ook plakken? Ook dat fabeltje hoef je vanaf nu niet meer te geloven, volgens gastro-enteroloog Nancy McGreal. Het kost de gum misschien wel meer tijd om je lichaam door te komen dan een gewone maaltijd, maar het gebeurt uiteindelijk wél. En om dat te bewijzen: in alle behandelingen die Nancy heeft gedaan, is ze nog nooit een stukje gum tegengekomen. (Zie je wel, mam!)
convertedNodes
Wanneer kan het doorslikken van kauwgum wel een probleem zijn?
Als je een aandoening hebt zoals de ziekte van Crohn of diverticulitis, waardoor je darmkanaal vernauwt is. Dan kunnen onverteerbare deeltjes mogelijk een risico vormen. In zeldzame situaties kan kauwgom je darmen verstoppen, wat kan leiden tot kramp, constipatie en andere ongewenste buikproblemen.
Een andere lastige situatie: als je echt fanatiek kauwgom eet. In een studie uit 1998 werden kinderen onderzocht die gemiddeld vijf tot zeven stukjes gum per dag doorslikte. Ze hadden – niet geheel onverwacht – wel wat last van constipatie en blokkades.
convertedNodes
Conclusie:
Je hoeft niet in paniek te raken, alarm te slaan of 112 te bellen, de volgende keer dat je je kauwgompje doorslikt. Haal rustig adem, drink wat water en relax. We maken ons tenslotte al druk zat over andere dingen…