Dansworkouts: Hoe effectief zijn ze eigenlijk?

Dance like Beyoncé!

© Getty Images

dansen-effectief-als-workout.jpg

De laatste jaren is dans steeds meer geïntegreerd in de sportcultuur. Denk bijvoorbeeld aan het populaire Zumba, waarbij je fitnessoefeningen doet die gebaseerd zijn op Latijns-Amerikaanse dansen. Niet alleen zijn deze lessen heel intensief, maar ook superfun (zumba betekent letterlijk snel bewegen en lol hebben)!

Naast Zumba zijn er ook workouts gebaseerd op andere dansstijlen, zoals hiphop cardio workouts, seventies geïnspireerde aerobics workouts en paaldanslessen. Je kunt de combinaties zo gek niet bedenken en je komt ze tegen. Maar hoe effectief zijn deze workouts eigenlijk vergeleken met trainen in de sportschool?

Dansworkouts: net zo effectief als fitness?

Fitness heeft drie focus points: aerobic, waarbij je je hart en longen conditioneert, kracht, waarbij je je spieren traint, en lenigheid, waarbij je regelmatig moet stretchen voor een flexibel lichaam. Dansen als workout heeft een heleboel voordelen, omdat het alle drie de drie focus points van fitness tegelijk aanpakt.

Zo is dansen goed voor je hart, omdat je hartslag ervan stijgt. Hoe meer uptempo de dansstijl is, des te beter het is voor je hart. Ook maakt het je sterker, ondanks dat je geen gewichten gebruikt. Je bent immers constant aan het werken met je eigen lichaamsgewicht. Daarnaast krijg je er een betere balans van, word je leniger en ontwikkel je een betere coördinatie. Heel fijn: met een half uurtje dansles verbrand je tussen de 130 en 250 calorieën. Dat is ongeveer evenveel als bij een half uurtje rustig joggen.

Tijdens het dansen pak je niet één of twee spiergroepen aan, maar een heleboel tegelijk. Zo gebruik je je corespieren en je rugspieren bij de meeste bewegingen en zul je je armen veel gebruiken tijdens de danspassen. De spiergroepen die je het meest zult trainen zullen je been- en bilspieren zijn: veel dansroutines focussen op werken met je onderlichaam, waardoor je veel in de weer zult gaan met je dijen en je hamstrings.

Niet alleen is dansen effectief als training, het is ook gewoon goed voor je gezondheid! Je hersenactiviteit kan er een boost door krijgen, je kijk op de wereld kan erdoor veranderen, je sociale netwerk wordt erdoor uitgebreid en het helpt bij het beschermen van je organen. En daarvoor hoef je niet eens een dansexpert te zijn, het gaat meer om hoeveel tijd je op de dansvloer doorbrengt.

Wie kan een dansworkout doen?

Een enorm voordeel aan dansworkouts is dat je er niet per se danservaring voor nodig hebt. Er zijn namelijk zat danslessen/-workouts voor beginners, waarbij je de kans krijgt om geleidelijk te wennen aan de danspassen. Je hebt geen specifieke uitrusting nodig, behalve wat stevigere schoenen als je hiphopachtige workouts gaat doen. Wanneer je je inschrijft voor lessen in een studio, betaal je daar natuurlijk voor, maar als je al wat ervaring hebt, kun je ook kosteloos aan de hand van online video’s thuis aan de slag gaan. Voordeel? Je kunt zelf de lengte van je workout bepalen! Doe er eentje van 45 minuten als je genoeg tijd hebt, doe er bij tijdgebrek eentje van acht minuten voordat je naar school of werk gaat.

Deze video duurt maar tien minuutjes en zorgt ervoor dat je je zo sexy gaat voelen als Beyoncé!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?