Meer energie krijgen? Zo doet je dat wél
Fris en fruitig je dag door? Wij geven je tips voor het boosten van je energielevel.

Kan jouw energielevel wel even een flinke boost gebruiken? Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk van dat futloze gevoel af. Vrouwen krijgen, onder andere door hormonale veranderingen rondom de menstruatie, een slechte slaapkwaliteit, alcoholgebruik en weinig beweging, regelmatig te maken met vermoeidheid. Door het maken van bepaalde keuzes in je leefstijl kun je ervoor zorgen dat deze vermoeidheid afneemt en je je snel weer fit en energiek voelt. Women's Health geeft je in dit artikel praktische, realistische en wetenschappelijk onderbouwde tips voor meer energie.
Waarom heb je zo weinig energie?
Om erachter te komen waarom je je zo moe voelt, je energielevel laag is en hoe je meer energie kunt krijgen, zul je eerst de oorzaak moeten achterhalen. Vermoeidheid en een laag energielevel kunnen namelijk met meerdere factoren te maken hebben. Het wordt regelmatig gelinkt aan hormonen: schommelingen in de hormoonhuishouding maken dat vermoeidheid kan opspelen. Daarnaast kunnen ook aandoeningen als endometriose en PCOS voor vermoeidheid zorgen. Ook bloedarmoede, het resultaat van een bepaald dieet, hevige menstruatie of medische aandoeningen, houdt verband met een moe gevoel. In andere gevallen kan vermoeidheid het gevolg zijn van voedingstekorten (bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 of ijzer), COPD, schildklierproblemen, een blaasontsteking, chronische vermoeidheid, MS, fibromyalgia, Lupus of hartziekten.
Daarnaast kan ook zeker je leefstijl een rol spelen. Regelmatig bewegen is enorm belangrijk voor voldoende energie en het tegengaan van vermoeidheid, zo luidt onderzoek uit 2014. En aangezien het drinken van alcohol je slaapkwaliteit aantast - je komt misschien snel in slaap, maar wordt er niet heel uitgerust van - zul je hierdoor vermoeid kunnen raken. Bovendien kunnen ook slaapproblemen als slaapapneu en insomnia met het moe zijn te maken hebben, en bestaat er volgens onderzoek uit 2011 een link tussen stress en vermoeidheid: de analyse liet zien dat vermoeidheid verband houdt met de stress die de respondenten voelden. Onderzoek uit 2018 liet tenslotte zien dat vermoeidheid ook van invloed is op angstklachten.
Je energielevel herkennen
Hoe herken je een laag energielevel? Vermoeidheid gaat, al is het per persoon verschillend hoe het precies uitpakt, samen met het hebben van weinig energie. Dagelijkse activiteiten, zoals koken of de was doen, kosten veel inspanning. Je bent daarnaast sneller afgeleid, geïrriteerd, of overprikkeld, en ook hoofdpijn en somberheid kunnen kenmerken van vermoeidheid zijn. Een laag energielevel zorgt ervoor dat het moeite kost om dingen te ondernemen.
Impact van leefstijl
Wil je meer energie krijgen? Er zijn een aantal manieren om je energielevel te verhogen. Denk hierbij aan voldoende beweging (dat hoeft niet meteen een intensieve hardloopsessie te zijn, wandelen is ook heel gezond), een gevarieerd en gezond dieet (genoeg groenten en vezels) en voldoende hydratatie (te weinig water drinken kan ook voor vermoeidheid zorgen). Let ook op je cafeïne-inname: het voelt misschien als een ‘quick fix’ maar laat je energielevel op de lange duur alleen maar dalen. Zorg bovendien voor een goede nachtrust, laat alcohol wat vaker staan, verminder stress en angstklachten zo veel mogelijk en blijf weg van sigaretten. Heb je last van allergieën? Ook daar kun je aandacht aan besteden. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je je moe voelt.
Praktische tips voor meer energie
Klaar om je lichaam een energieboost te geven? We geven je een aantal praktische tips voor meer energie, die je gemakkelijk kunt toepassen.
Begin je dag energiek
Een goed begin van de dag is het halve werk. Wanneer je je ochtend start met beweging, een gezond en vullend ontbijtje, en je naar buiten gaat, zul je merken dat je energielevel gedurende de rest van de dag omhoog gaat. Het krijgen van meer energie begint dus ‘s ochtends.
Eet jezelf energiek
Een goed-gebalanceerd, gezond dieet kan heel wat doen voor je energielevel. Zo krijg je van ongeraffineerde koolhydraten, vezels, proteïne en ontstekingsremmende voedingsmiddelen (zoals groenten, fruit en vis) veel energie. Ook voedingsmiddelen met ijzer, waaronder bladgroenten, granen, vlees en bonen, geven je een energieboost. Daarentegen ontnemen suikers en geraffineerde koolhydraten je juist die energie; dit zorgt namelijk voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel en daarmee energiedips. Bonustip: veel kleinere maaltijden in plaats van een paar grote maaltijden houden je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je energielevel omhoog gaat.
Beweeg je wakker
Van sporten krijg je energie! Elke vorm van beweging, van een intensieve HIIT training tot een wandeling, bevordert je energielevel. Geen tijd voor een lange work-out? Ook thuis kun je simpele work-outs doen die weinig tijd kosten, maar je wel een energieboost geven. Maak ook af en toe eens een ochtendwandeling of pak de fiets naar je werk. Zo begin je de dag goed met bewegen.
Bescherm je energie
Als je je energielevel eenmaal omhoog hebt weten te krijgen, is het ook belangrijk om die energie te behouden. Voel je je overprikkeld en geeft je lichaam signalen af? Luister dan goed en neem voldoende rust. Geef jezelf de ruimte om genoeg te ontspannen en stel ook grenzen, zodat je vermoeidheid in de toekomst kunt voorkomen.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?