6 manieren om meer eiwit aan je havermout toe te voegen
En het nóg lekkerder te maken.
© Getty Images - Thanakorn Phanthura / EyeEm

Je havermoutje blijft toch je bestie. Eén van de beste ontbijtjes ooit. Lekker warm uit het pannetje of koud als snelle breakfast on-the-go. Dat is zo fijn aan havermout, je kunt er alle kanten mee op. En naast het feit dat je oneindig kunt variëren met de smaak, is het ook nog eens supervoedzaam. Een bordje havermout zit vol met vitamine B, zink, magnesium en voedingsvezels zodat jij de dag vol energie kunt beginnen. Het enige dat een beetje meer mag, zijn de eiwitten. Eén portie (van 40 gram) bevat ongeveer 6 gram eiwitten, en dit mag wel wat omhoog. Met deze foods voeg je meer eiwitten toe aan je ontbijtje, en maak je het ook nog eens lekkerder.
convertedNodesMelk voor elk
Je kunt havermout aanmaken met water, maar je kunt ook melk gebruiken voor extra eiwitten. Vooral met volle melk krik je de dosis op. Gewone koemelk bevat 3,7 gram eiwitten per 100 ml. Wil je liever geen zuivel? Met sojamelk pak je 3,8 gram eiwitten mee per 100 ml.convertedNodes
Notenboter
Een eetlepel pindakaas in je havermout zorgt al voor 3,9 gram extra eiwit. Andere notenboters zoals amandelboter of cashewboter zijn ook zeer geschikt (en lekker). Schep je lepel vol met pindakaas en meng het door je warme havermout. Met een paar plakjes banaan voeg je er zelfs nog meer smaak aan toe.
Ei
Eet jij liever iets hartigs in de vroege ochtend? Kraak dan een eitje open in de pan en leg die bovenop je bordje hartige havermout voor 6 gram extra eiwit. Gecombineerd met een beetje bieslook, kaas, spinazie of een beetje kool kun je van dit ontbijtje ook een gezonde brunch maken.convertedNodes
Noten en zaden
Voor 2 tot 5 gram extra eiwit kun je een handje noten door je havermout mengen. Je kunt het best pinda’s, amandelen of cashews (of alledrie) gebruiken. Voor nog meer crunch kun je ook gaan voor een portie zonnebloempitten, hennepzaad of pompoenzaad.
Yoghurt
Voor de hand liggend, maar toch soms vergeten. Fans van overnight oats kennen ‘m als geen ander. Een grote schep yoghurt door de havermout, een nachtje in de koelkast laten staan, en je hebt een superlekker romig havermoutontbijtje. Gewone volle yoghurt bevat gemiddeld 3,8 gram eiwit per 100 gram en volle griekse yoghurt zelfs 4,8 gram.convertedNodes
Mix it up
Probeer voor de verandering eens je havermout te maken met quinoa, amarant of spelt. Gekookte quinoa bevat 4,7 gram eiwit per 100 gram, amarant 9 gram eiwit per 100 gram en spelt steekt er met kop en schouders bovenuit, met 12 gram eiwit per 100 gram. Je kunt een beetje havermout mengen met quinoa, spelt of amarant, of gewoon je havermout compleet vervangen door deze eiwitbommetjes.