Waarom vrouwen meer angst ervaren in stressvolle situaties dan mannen
En tips om dit te verbeteren.
© Getty Images

Doe je op het werk iets waarbij er veel op het spel staat? Grote kans dat je mannelijke collega’s hierbij minder stress ervaren dan jij. Uit een nieuw onderzoek, gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association, blijkt dat stressvolle situaties sneller angst uitlokken bij vrouwen dan bij mannen. Niet om vrolijk van te worden, want stress kan wel degelijk je prestaties én je humeur beïnvloeden.
Om te achterhalen in hoeverre stressvol werk het prestatieniveau kan beïnvloeden en het stressniveau kan opkrikken, voerden wetenschappers van de Stanford Universiteit twee experimenten uit. In het eerste experiment moesten deelnemers kiezen uit verschillende werksituaties die wel of niet risicovol waren. Nadat de proefkonijnen hadden beschreven hoe ze met de situatie zouden omgaan, werd er een stress-test afgenomen. Wetenschappers concludeerden dat in stressvolle situaties vrouwen 13,6 procent hoger scoorden op de stressmeter dan bij minder stressvolle situaties. Bij mannen was er echter geen verschil merkbaar, ongeacht dus of het om een stressvolle of alledaagse situatie ging.
Waarom zouden vrouwen meer stress ervaren dan mannen? Een mogelijke verklaring is dat, behalve het feit dat stresshormonen langer in vrouwelijke lichamen blijven rondzwerven, mannen meer van het geluksstofje serotonine aanmaken, dat de werking van stress kan verminderen.
In het tweede experiment keken de onderzoekers naar de mate waarin een risicovolle situatie je prestaties kan beïnvloeden. Wetenschappers stelden zowel mannen als vrouwen 20 vragen, waarop de participanten bij elke vraag geld moesten inleggen (oef, het zweet breekt ons al uit!). Ook was er een groep bij wie geen geld ingezet kon worden. Uit deze test bleek dat, gekeken naar alle geldgokkers, vrouwen plotseling meer fouten maakten dan de mannen. Oeps!
Volgens sociologe Susan Fisk worden de prestaties van vrouwen in vergelijking met mannen in het algemeen slechter bestempeld – óók als ze gelijkwaardig goed werk afleveren (nou, zeg!). Bovendien zou, volgens Susan Fisk, dit ook nog eens gezien worden als een proeve van onbekwaamheid in plaats van een toevallige ‘ik heb m’n dag niet’. Onzekerheid kan resulteren in slechtere prestaties. Niet ideaal dus.
De oplossing? Boost je zelfvertrouwen en laat je niet gek maken!