Dit zijn de symptomen die duiden op een kaliumtekort
Kende jij deze symptomen van een kaliumtekort al?
Kalium is zo'n stofje dat je eigenlijk niet echt kent behalve van één ding: bananen. In deze gele rakkers zit nogal wat kalium en dat schijnt belangrijk te zijn voor je gezondheid. Maar waarom eigenlijk? Hoe merk je dat je een kaliumtekort hebt? En is een kaliumtekort gevaarlijk? Hieronder lees je alles over de symptomen van een kaliumtekort - en hoe je dit tekort aan kalium kunt aanvullen!
Maar voordat we overgaan op de symptomen is het wel even handig te begrijpen waar kalium voor dient. Kalium speelt een rol bij het functioneren van je spieren en je zenuwen en draagt bij aan een gezond hart-en vaatsysteem. Het zit in plantaardige producten zoals meloen, avocado’s, witte bonen - en natuurlijk bananen. Maar zelfs als je de algemene dagelijkse hoeveelheid (3.1 milligram voor vrouwen, volgens het Voedingscentrum) keurig binnen krijgt, kan je nog steeds een tekort aan kalium hebben. En een tekort aan kalium kan gevaarlijk zijn.
Tekort aan kalium: de oorzaak
Dat zit zo: kalium heeft een wisselwerking met natrium, dus wanneer je veel kalium binnenkrijgt, maar ook veel natrium (zout in de volksmond), kan het zijn dat de kalium alsnog niet wordt opgenomen. Of in ieder geval niet voor lang. Aangezien aan veel producten extra zout (natriumchloride) wordt toegevoegd, is de kans dat je veel natrium binnen krijgt groter dan dat je veel kalium binnenkrijgt. Een ongunstige wisselwerking, want zo kan je kalium te laag worden
Hoe merk je dat je een kaliumtekort hebt?
Een kaliumtekort, hoe merk je dat? En wat er gebeurt er als je kalium te laag is? Bij een tekort aan kalium kun je last krijgen van vermoeidheid, zwakke spieren, of andere symptomen. Een kalium tekort kan ook echt gevaarlijk zijn wanneer het gehalte aan kalium te laag is - dan kunnen er zelfs hartritmestoornissen opspelen.
Symptomen kalium tekort: dit zijn ze
Maar dat is wel een ernstig symptoom van een te laag kalium gehalte. Symptomen dat je te weinig kalium in je lichaam hebt, kunnen moeilijk te herkennen zijn. Als je al een tijdje met bepaalde klachten rondloopt en je komt er maar niet vanaf, let dan eens op je kalium inname. Je huisarts kan dit eenvoudig testen door bloed af te nemen. Wat zijn dan de symptomen van een tekort aan kalium? Komen ze!
1. Je bent constant moe
Je cellen hebben een bepaalde hoeveelheid kalium nodig om te functioneren, en een langdurig kalium tekort kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid. Als je voldoende slaapt, maar je toch constant moe bent, is het verstandig om je kalium-(en natrium)inname eens nader te bekijken. Wellicht heb je dan een kalium tekort.
2. Je hebt een hoge bloeddruk
Kalium helpt je bloedvaten te ontspannen. Een kalium tekort kan ervoor zorgen dat ze meer samentrekken, waardoor de bloeddruk stijgt. Heb je een hoge bloeddruk? Dan kan 't geen kwaad te checken of een kalium tekort het probleem is.
3. Je eet voornamelijk kant-en-klaar voedsel
Wanneer je voedsel eet dat al voorbereid is, is de kans groter dat je teveel natrium binnenkrijgt. Vaak wordt er namelijk zout aan toegevoegd als smaakmaker. Probeer dus minder zoute producten te eten, en check de voedingswaarden van de (kant en klare) producten die je eet.
4. Kramp door een kaliumtekort
Slappe spieren, spierpijn of kramp kan ook door een kaliumtekort komen. Kalium speelt een rol bij spiersamentrekkingen, dus wanneer je kalium waarden laag zijn, kan het zijn dat je spieren in een kramp schieten, of zelfs een spasme veroorzaken. Als je dus meer last van je spieren hebt dan normaal, zou dat zomaar eens aan een kalium tekort kunnen liggen.
5. Onregelmatige hartslag
Een kalium tekort heeft ook gevolgen voor je hart. Zo is één van de symptomen van een tekort aan kalium is dat je een onregelmatige hartslag hebt. Het kan best eng zijn: als je hart ineens sneller gaat, of juist wat slagen overslaat zonder reden. Dit kan veroorzaakt worden door veel dingen, waar een kaliumtekort er één van is. Des te meer reden om dit te laten checken! Deze signalen kunnen duiden op een hartprobleem.
6. Hoofdpijn door kaliumtekort
Een gevolg van een rustige(re) hartslag: er wordt minder bloed naar je hoofd gepompt, waardoor je er niet helemaal met je koppie bij bent. Zo kan een kaliumtekort ook leiden tot hoofdpijn. Hier moet je echter wel een flink tekort voor hebben, en er zijn veel andere oorzaken voor mogelijk. Daarom is dit echt een signaal dat je even langs je huisarts moet!
7. Constipatie
Als je een te laag gehalte aan kalium hebt, kun je ook darmklachten krijgen. Je darmen duwen je voedsel voort in het darmkanaal door samen te trekken: middels spieren dus, en die functioneren minder goed bij een laag kaliumgehalte. Als je een kalium tekort hebt, kun je dus een opgeblazen gevoel en/of buikpijn krijgen.
8. Tintelingen en een ‘doof’ gevoel
Kalium helpt je zenuwen gezond te houden, en een tekort kan ervoor zorgen dat deze niet altijd even goed functioneren. Ervaar je tintelingen of een 'doof' gevoel? Laat dan even je kalium waarden checken.
Is een kalium tekort gevaarlijk?
Een tekort is nooit goed. Bovenstaande symptomen kunnen wijzen op een kaliumtekort. Op zichzelf nog geen ernstige kalium tekort symptomen, maar een ernstig kalium tekort kan leiden tot hartritmestoornissen. Zo is een kalium tekort dus gevaarlijk voor je hart. Heb je het vermoeden dat je leidt aan een tekort? Wees er dan op tijd bij, en vul je kalium tekort aan.
Kalium tekort aanvullen
Ervaar je een van bovenstaande kalium tekort klachten, of blijkt uit onderzoek van de (huis)art dat je een kalium tekort hebt? Tijd om daar iets aan te doen! Wie weet heb je wel een kalium tekort door stress. Daarnaast is minder zout eten een goed idee. Ook kun je kaliumrijke producten, zoals bananen of deze 11 ingrediënten die meer kalium bevatten dan banaan, toevoegen aan je dieet. Maar bovenal: win advies in bij je (huis)arts, pak het probleem aan, en voel je weer fit!