Hemels vegan baksel: pistache-notenschuimtaart
Uit het bakboek Dosia bakt vegan.
Dosia Brewer wil met haar boek Dosia bakt vegan aantonen dat vegan bakken geen grenzen kent. Voor haar werk als culinair redacteur had Dosia al talloze vegan bakrecepten uitgeprobeerd, maar keer op keer werd ze teleurgesteld door de smaak. Die was vaak klef en machtig, in plaats van zoet en luchtig. Dosia: ‘Ik dacht: dat moet anders kunnen. Er zijn steeds meer mensen die voor plantaardig kiezen en ook zij moeten lekker gebak kunnen eten.'
'Het is een boek geworden waar van alles in staat, een bakboek dat ik zou willen hebben als ik geen bakboek had. Er staan makkelijke dingen in, zoals havermoutkoekjes, maar ook recepten voor speciale gelegenheden, zoals kerstbrood of zoete dingen voor de paas-brunch', schrijft Dosia. Wij kregen de eer om er een paar te mogen delen. Komt 'ie:
Ingrediënten
- 180 ml aquafaba
- 420 g gepelde pistachenoten, ongezouten
- 1 tl citroensap + extra om te ontvetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 30 g amandelmeel
- 140 g poedersuiker
- 15 g maizena
- sap en rasp van 2 limoenen
- 1 x recept aquafaba of gewone-botercrème
- 30 ml aquafaba extra, opgeklopt met 50 g suiker en ½ tl citroensap
- ± 3 vijgen, in partjes, en gedroogde rozenblaadjes om te versieren
- Ook nodig: spuitzak met brede mond
Bereiding
- Teken op bakpapier 3 cirkels van ± 16 cm doorsnede. Leg het bakpapier op 1 of 2 bakplaten. Verhit de oven tot 140 °C. Kook de aquafaba in tot 120 ml. Laat helemaal afkoelen en koud worden in de koelkast. Overgiet voor mooie groene nootjes eventueel de pistachenoten met wat kokend water, laat ze even weken en knijp ze uit de donkere velletjes. Dep ze af en droog ze een paar minuten op heel laag vuur in een koekenpan. Maal in de kleine kom van de keukenmachine 200 gram van de pistachenoten terwijl ze nog warm zijn tot een zo fijn mogelijke pasta. Laat de rest afkoelen en maal 100 gram noten met het amandelmeel, de poedersuiker en de maizena fijn.
- Ontvet de kom en de kloppers van de mixer met wat citroensap. Klop de aquafaba met het citroensap tot stevige pieken. Doe er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens ± 30 seconden voor de volgende lepel erbij gaat. Klop tot een mooi glanzend schuim waar je geen korreltjes suiker meer in voelt. Spatel er voorzichtig de helft van het pistache-poedersuikermengsel door. Spatel vervolgens de andere helft door het schuim. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit het mengsel in een mooie laag binnen de 3 cirkels (of verdeel het met een lepel). Zet in de oven en draai de temperatuur terug tot 110 °C. Bak de schuimbodems ± 2 uur. Doe dan de oven uit en laat ze met de deur op een kier in ± 5 uur helemaal afkoelen en verder drogen.
- Maak intussen de pistache-botercrème. Mix ⅓ van de botercrème in de kleine kom van de keukenmachine samen met de pistachenotenpasta. Spatel het mengsel door de rest van de botercrème en het limoensap- en rasp. Spatel er eventueel nog wat extra opgeklopte aquafaba door als je een lichtere crème wilt. Besmeer het midden van een schuimbodem met ⅓ van de crème, zet de tweede erbovenop en besmeer weer het midden met ⅓ van de crème. Zet de derde cirkel erop en besmeer het midden met de rest van de crème. Maal ¾ van de overgebleven pistaches grof. Druk de gemalen pistaches tegen de zijkanten en strooi over de taart. Versier ook met wat hele noten en eventueel de vijgen en de rozenblaadjes.