Kyleena vs Mirena spiraal: dit zijn de overeenkomsten en verschillen

Welk spiraaltje kies jij?

Heb jij een spiraaltje of overweeg je een spiraaltje te laten zetten, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Women’s Health to the rescue! Naast het koperspiraaltje, de hormoonvrije spiraal, bestaan er nu namelijk niet één, maar twee soorten hormoonspiraaltjes: Kyleena vs Mirena - maar wat zijn de overeenkomsten, en de verschillen? We leggen het je uit.

Sinds 2016 is het zusje van de bekende Mirena-spiraal op de markt gekomen: de Kyleena-spiraal. Maar is nieuwer ook altijd beter? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen de twee? Komt-ie!

1. Beide spiraaltjes bieden maximaal vijf jaar bescherming

    Volgens Verloskundige Groepspraktijk Helmond (VGH) bieden zowel het Mirena- als het Kyleena-spiraaltje maximaal vijf jaar bescherming tegen zwangerschap. Na vijf jaar zul je het spiraaltje dus moeten laten vervangen of kiezen voor een andere variant van anticonceptie (als je nog niet klaar bent voor een kleine hummel natuurlijk).

    2. De Kyleena-spiraal bevat minder hormonen dan de Mirena-spiraal

      Oké, warning, technisch verhaal op komst. Volgens VGH bevatten beide spiraaltjes de werkzame stof levonorgestrel. Deze stof heeft drie belangrijke werkingen. Ten eerste zorgt de stof ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer, of in mindere mate, wordt aangemaakt.

      Daarnaast zorgt het ervoor dat het slijm dat zich in de baarmoeder bevindt taaier wordt. Tot slot maakt de stof zaadcellen minder beweeglijk en kan het de eisprong onderdrukken. De combinatie van deze drie gevolgen voorkomt dat de eicel in aanraking komt met de zaadcel.

      Het grootste verschil tussen de twee spiraaltjes is de hoeveelheid levonorgestrel die ze bevatten. Zo bevat de Mirena-spiraal 52 mg en bevat de Kyleena-spiraal slechts 19,5 mg. In het eerste jaar geeft de Kyleena ongeveer drievijfde af van wat de Mirena afgeeft.

      3. Bij zowel de Kyleena- als bij de Mirena-spiraal is er geen stopweek

        Als je gebruik maakt van de pil kun je je menstruatie uitstellen, verschuiven of overslaan. Bij de spiraal kan dit helaas niet en heb je ook geen stopweek, volgens VGH. Wel zorgen hormoonspiraaltjes er soms voor dat je menstruatie na een tijdje helemaal uit blijft.

        4. De Kyleena-spiraal is kleiner dan de Mirena-spiraal

          Ja, ja, de Kyleena-spiraal is letterlijk het kleine zusje van de Mirena. Zo zijn de afmetingen van de Mirena volgens VGH 32 x 32 x 4,4 mm en de afmetingen van de Kyleena 28 x 30 x 3,8 mm. Het is maar een klein verschil, maar jonge meiden en vrouwen die nog geen kind hebben gehad geven om deze reden vaak de voorkeur aan de Kyleena.

          5. Beide spiraaltjes kosten rond de €140,00

            Helaas kosten beide spiraaltjes een rib uit je lijf (tenzij die vergoed wordt door je zorgverzekering). De reden dat vrouwenrechtenorganisaties eisen dat anticonceptie gratis gemaakt moet worden. Maar voor nu: aangezien je voor de pil vaak rond de €20,00 per half jaar betaalt, ben je uiteindelijk goedkoper uit met een spiraal.

            Conclusie

            Al met al is de ene spiraal niet beter dan de andere. Zo zegt Carla van der Wijden tegen Libelle dat het feit dat iets wordt goedgekeurd, niet automatisch wil zeggen dat het ook beter is dan wat er al op de markt is. Er is niet wetenschappelijk bewezen of de verminderde hoeveelheid hormonen in de Kyleena ook daadwerkelijk zorgt voor minder effect van de hormonen.

            Mocht je liever anticonceptie zonder hormonen willen gebruiken, dan is de koperspiraal een goed alternatief. Daarnaast is er volgens van der Wijden ook niet bewezen dat de plaatsing van een Mirena-spiraal door de grootte pijnlijker is dan de plaatsing van de Kyleena. En bedenk ook dat anticonceptie nooit 100% waterdicht is: kun je echt zwanger raken met een spiraaltje?