Met deze simpele truc voorkom je dat je bananen bruin worden
No more food waste!
© Getty Images - istetiana

Laten we beginnen met een mini ode aan de banaan. Die gele rakker is namelijk te gek. Je kunt er zoveel mee. Je kunt 'm zo opeten, je kunt 'm verwerken in smoothiebowls, pannenkoekjes, bananenbrood, nicecream, zelfgemaakt ijs, beignets: je kunt het zo gek niet bedenken of een banaan maakt het nog beter. Daarom is het extra jammer als je een banaan in de prullenbak gooit, omdat-ie zo snel bruin is geworden. Tijd om daar iets aan te doen, want met deze simpele truc kun je je banaan goed bewaren.
Vermijd plastic
Het begint allemaal bij de supermarkt: ten eerste, vermijd de aanschaf van bananen in plastic zakjes, en laat de schil de banaan beschermen (zoals het al doet in de natuur). Wanneer je je bananen verpakt en thuis opslaat in plastic of een ander soort zak, vang je het ethyleengas dat de banaan uitstoot op, waardoor het rijpen toeneemt, legt diëtist Abby K. Cannon uit. Dus laat dat plastic links liggen: beter voor Moeder Aarde en beter voor je producten.
Als je eenmaal thuis bent, houd je bananen in het bosje zodat ze de neiging hebben om langzamer te rijpen. Wikkel eventueel de uiteinden in bijenwas wrap. 'Hoewel het niet zal voorkomen dat ze bruin worden, beperkt de bovenkant van de schil de hoeveelheid geproduceerde ethyleen en voorkomt dat het gas ontsnapt en de rest van het fruit aan dit gas blootstelt', legt Dana Gunders, auteur van Waste-Free Kitchen Handbook uit. 'Hoe meer de bananen worden blootgesteld aan ethyleen, hoe sneller ze rijpen.' En dit is precies waarom goede opslag essentieel is voor het verlengen van de levensduur van bananen.
Bekijk ook de bananen in je tros. Zijn sommige van hen gekneusd? Of is er eentje met wat bruine plekken? Als dat zo is, verplaats die banaan dan weg van de rest van het stel, want één bruine plek kan het verouderingsproces voor de rest van de bananen versnellen.
En kun je ze ook in de koelkast of vriezer leggen?
Geen slecht idee! Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast. In koudere temperaturen zal de schil of huid snel bruin worden, maar dit betekent niet dat de banaan zelf slecht is geworden. Om dit te voorkomen, overweeg rijpe bananen in kleine stukjes te snijden en in een luchtdichte pot of container in de vriezer te plaatsen. Toegevoegde bonus: deze bevroren plakjes kunnen gemakkelijker worden gemengd met smoothies.
Oké, wat als mijn bananen al superbruin zijn? Moet ik ze dan weggooien?
Nee! Hoewel overrijpe exemplaren er misschien eng uitzien, kunnen donkerbruine of zelfs zwarte bananen toch worden gegeten en gebruikt. 'Vanwege hun hogere suikergehalte zijn overrijpe bananen ideaal voor het bakken en het maken van bananen nice cream,' zegt Cannon.