Waarom gendersensitieve gezondheidszorg zo belangrijk is
Want zo goed staat het er niet voor met gelijke kansen voor vrouwen en mannen op een goede gezondheid.
© Getty Images

Het is maar verdrietig gesteld met mijn anatomische kennis. Zoveel is duidelijk. Het hele kleine beetje dat ik (WH's Tara) ervan dacht te begrijpen, ging ervan uit dat een hartinfarct bij een vrouw eenzelfde plan van aanpak behoefde als een hartinfarct bij een man. Maar da’s dus niet, weet ik sinds ik een rapport heb gelezen over gendersensitieve gezondheidszorg. En over het gebrek aan kennis van het vrouwenlichaam.
'Onze verbazing was groot, toen wij jaren geleden hoorden dat een hartinfarct bij een vrouw minder goed wordt herkend dan bij een man, simpelweg omdat er in de medische wetenschap nog veel onwetendheid over het vrouwenlichaam is,' steken Jannet Vaessen, Christine Swart en Nienke Hagenbeek van WOMEN Inc. van wal, drie van de makers vanrapport De route naar kwaliteitszorg voor iedereen. Poe, anders mijn verbazing wel. Mijn verbazing werd nòg omvangrijker toen ik las dat vaak al in de eerste fasen van fundamenteel onderzoek vrouwelijke proefdieren uitgesloten worden om ‘vertekening’ van onderzoeksresultaten door hormonale verschillen te voorkomen. En toen ik las dat ook medicijnen onvoldoende op vrouwen in verschillende levensfasen werden getest, met alle nare gevolgen van dien (vrouwen lopen 50 tot 70% meer kans opgenomen te worden in het ziekenhuis als gevolg van een bijwerking van medicatie), brak mijn klomp. Noem me naïef, noem me slecht geïnformeerd, maar ik was me hier precies helemaal niet van bewust.
Dat moet anders, dacht ik schlemielig. Schlemielig, want ik was nogallate to the party. Een aantal jaar late, zelfs. Gelukkig maar dat er een heleboel mensen zijn die sneller zijn dan ik, en slagvaardiger. Een alinea later las ik tot mijn grote vreugde dat WOMEN Inc. zich al jaren ijzersterk maakt voor kwaliteitszorg voor iedereen, voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen op een goede gezondheid. In 2025 willen ze dat beklonken hebben. Daarvoor is, onder andere, een interdisciplinaire samenwerking in het leven geroepen, de Alliantie Gender & Gezondheid, die geruggensteund wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en waarbij een whopping vijftig pioniers zich hebben aangesloten. Niet de minsten: van hoogleraren tot medisch specialisten, van beleidsmakers tot andere zorgprofessionals. En zoals dat vaak gaat met niet de minsten, is er een boel vooruitgang geboekt.
Ja, d’r is nog een lange (en naar het zich laat aanzien hobbelige) weg te gaan, maar er is door de bezielde arbeid van team WOMEN Inc. ook al flink wat voor elkaar gebokst. De vraag is nu dan ook niet langer of gendersensitieve gezondheidszorg überhaupt een belangrijk issue is, maar hoe het aangepakt moet en gaat worden. 'Er is bewustzijn gecreëerd bij relevante stakeholders, er is onderzoek uitgezet, en er wordt door partijen in het veld actie ondernomen om verandering verder door te voeren,' valt te lezen op een van de laatste pagina’s van het rapport. Ik kan dat van de zijlijn enkel dolenthousiast toejuichen. En ik kan er een stukje over tikken, ter loftuiting. Om vervolgens, over een paar jaar, zo vlak voor 2025, ’ns niet late to the party te zijn en te polsen hoe het er nou voor staat, met gelijke kansen voor vrouwen en mannen op een goede gezondheid.