Chlamydia: wat is het en wat zijn de symptomen?
Deze soa komt steeds meer voor. Dit zijn de symptomen waar je op moet letten.
© Getty Images - Boy_Anupong

In dit artikel lees je wat chlamydia precies is en wat de symptomen van chlamydia zijn. Oké we geven toe, seksueel overdraagbare aandoeningen zijn niet het meest sexy onderwerp, maar wel ont-zet-tend belangrijk om bespreekbaar te maken. Er rust namelijk onterecht een taboe op SOA's, terwijl ze veelvoorkomend zijn en zowel fysiek als mentaal veel problemen kunnen veroorzaken. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie over de SOA chlamydia voor je op een rij gezet. Wat is chlamydia precies, en wat zijn de symptomen van chlamydia?
Wat is chlamydia?
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening, die je - vrij logisch - kan krijgen door (onveilig) seks te hebben. In 2016 werden er in totaal 20.698 chlamydia infecties gediagnosticeerd in Nederland. Vooral onder jongeren. Best een flink aantal.
Volgens dr. Jan Clarke, consulent arts in seksuele gezondheid/hiv aan het Leeds Teaching Hospital Trust, is chlamydia een bacteriële infectie, overgedragen via vaginale, anale of orale seks (en kan ook overgedragen worden naar een baby tijdens de bevalling). Kortom: een bacterie die je via seks kunt overdragen, met mogelijk vervelende bijwerkingen.
Wat zijn de symptomen van chlamydia?
3 Symptomen van chlamydia
- Pijn als je plast. Dit kan een blaasontsteking zijn, maar kan ook duiden op een soa.
- Bloeden tussen menstruaties door of na de seks. Dit kan andere oorzaken hebben, maar als je dit ervaart is het verstandig om een test uit te voeren.
- Pijn in je bekkenbodem. Dit kan komen door prikkelbare darmsyndroom, maar kan absoluut een symptoom zijn van chlamydia.
Goed om te weten: 50-70% van de vrouwen met chlamydia ervaart geen symptomen. Daarom is het áltijd een goed idee om jezelf te laten testen als je onbeschermde seks hebt gehad. Better safe than sorry, right?
Testen op chlamydia
Oh, en je hoeft echt niet bang te zijn voor zo’n test. 'Testen op chlamydia is veel eenvoudiger dan mensen denken en hoeft niet noodzakelijk een bekkenonderzoek te zijn', geeft Clarke aan. Als je geen symptomen ondervindt maar je gezondheid wilt beschermen is een uitgebreid onderzoek niet nodig.
Ga naar je huisarts of GGD voor een soa-test. Voor een chlamydia-test lever je urine in of een uitstrijkje uit de vagina of anus. Meestal kun je dat zelf doen met een wattenstokje. Bij mannen is een urinetest meestal genoeg.
Behandeling van chlamydia
Heb je chlamydia opgelopen? Vervelend. Gelukkig is chlamydia meestal goed te behandelen met orale antibiotica. Chlamydia de volgende keer voorkomen? Beter dan genezen! En het voorkomen is geen rocket science: veilige seks! Oftewel een condoom gebruiken, en als je het helemaal op safe wilt spelen ook tijdens orale seks.
Heb je last van je geslachtsdeel, maar herken je je niet in de symptomen van chlamydia? Wie weet heb je een andere soa of aandoening. Neem contact op met je huisarts om te achterhalen wat er mis is. Mocht het gonorroe zijn, lees dan hier alles wat je moet weten over gonorroe.
Maak je je zorgen of heb je vragen over SOA's of seks? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts, vrienden, familie of een deskundige via een hulplijn.