Alles wat je moet weten over Internationale Vrouwendag 2024
Bijvoorbeeld waarom deze dag nog steeds heel erg nodig is.
Je kunt er niet omheen: 8 maart staat elk jaar in het teken van Internationale Vrouwendag. Er worden inspirerende evenementen gehouden, marches gelopen en natuurlijk zijn er ook speciale marketingacties. Maar waarom vieren we nu eigenlijk Internationale Vrouwendag? Is dat wel nodig? En hoe is Internationale Vrouwendag ooit begonnen? Tijd om hier eens in te duiken.
Kort lesje geschiedenis over internationale vrouwendag
De oorsprong van Internationale Vrouwendag is terug te leiden naar 1908, toen 15.000 vrouwen door New York City marcheerden om stemrechten, betere lonen en kortere werktijden te eisen. Een jaar later werd de eerste Nationale Vrouwendag in de VS waargenomen op 28 februari, in overeenstemming met een verklaring van de Socialistische Partij van Amerika. In 1910 presenteerde een vrouw genaamd Clara Zetkin - leider van het 'women's office' voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland - het idee van een Internationale Vrouwendag. Ze stelde voor dat elk land op een dag elk jaar vrouwen viert om aan hun eisen kenbaar te maken. Een conferentie met meer dan 100 vrouwen uit 17 landen stemde in met haar suggestie en IWD (International Women's Day) werd gevormd. In 1911 werd het voor het eerst gevierd in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland op 19 maart. In 1913 werd besloten om IWD over te dragen naar 8 maart en sindsdien is dat de dag waarop we dit vieren.
Mocht je je afvragen of er ook een Internationale Mannendag is, die is er dus en vindt plaats op 19 november van elk jaar. Internationale Mannendag wordt gevierd in 60 landen over de hele wereld. Hier ligt de focus voornamelijk op de gezondheid van mannen en jongens, het verbeteren van genderrelaties, het bevorderen van gendergelijkheid en het benadrukken van positieve mannelijke rolmodellen.
Is het nu wel nodig, zo'n hele dag?
Mocht je denken: het is toch hartstikke 1990, zo'n dag speciaal voor vrouwen is toch niet meer nodig? Nou, dan zit je er een tikkie naast. Gendergelijkheid is immers nog steeds niet bereikt. En dat zien we - jawel, nog steeds - in ongelijke salarissen, maar ook in topsporten waarin vrouwen minder prijzengeld krijgen of zelfs worden gevraagd minder hard hun best te doen, zodat mannen kunnen winnen. En nee, we maken geen grap. Was het maar zo. Maar het draait hier niet alleen om prestaties. Uit cijfers blijkt dat wereldwijd onderwijs voor vrouwen, gezondheid en geweld tegen vrouwen nog steeds slechter is dan dat van mannen. En naar het schijnt zal dat nog wel even duren. Volgens het World Economic Forum zal de genderkloof pas in 2186 gedicht zijn.
Het thema van dit jaar
Elk jaar heeft Internationale Vrouwendag een thema. Het thema van dit jaar is 'Eén wereld, duizend vrouwen'. Het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland maar vanuit verschillende culturen. Met subthema’s die gaan over culturele verschillen bij geboorte, huwelijk, werk en de dood. Een positief thema want hoe mooi is het dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn maar ook overeenkomsten hebben? Met het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ kunnen wij elkaar inspireren maar kunnen wij ook van elkaar leren.
Hoe draag jij een steentje bij aan Internationale Vrouwendag? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen!
Happy International Women's Day!