Bluelight: het grote gevaar voor de gezondheid van je ogen

En hoe je je ertegen kunt beschermen.

© Getty Images

gettyimages-882340672.jpg

Heb jij stiekem al eens de schermtijd op je telefoon gecheckt? Durf je de confrontatie aan met het aantal uur dat je per dag besteedt aan Whatsapp, Instagram, mails, berichten, nieuwsupdates en Facebook? Tel daar nog eens de uren bij die je achter je laptop doorbrengt terwijl je werkt, Netflix kijkt, je scriptie schrijft of verdwaalt op YouTube. We zitten met z'n allen heel vaak achter ons scherm gekluisterd en wij hebben een donkerblauw vermoeden dat het niet meer gezond is.

Wat er zo erg aan is? Het is niet alleen een nachtmerrie voor je stappenteller en bucketlist, maar ook voor je ogen. De reden hiervoor is de blootstelling aan blauw licht waar je dus heel de dag naar staart. Om te kijken naar of onze vermoedens kloppen, hebben we de hulp ingeschakeld van een expert. Hierbij het oordeel.

Blauw licht en daglicht

Daglicht is wit en kleurloos. Het is samengesteld uit de elementen van het zichtbare licht zoals rood, groen en blauw licht. Blauw licht zit in het verste, hoogste einde van het zichtbare lichtspectrum. De energie van blauw licht is zo hoog dat het vlak naast het onzichtbare UV-licht zit. Ondanks dat de zon de grootste bron is van dit “blauwe” licht zijn er tegenwoordig in ons dagelijks leven steeds meer bronnen van blauw licht. Denk hierbij aan LED schermen, zoals smartphones, tablets, beeldschermen maar ook LED-verlichting.

Digital Eye Strain

Een van de gevolgen van blootstelling aan blauw licht, is een soort RSI voor je ogen: Digital Eye Strain. Het kan leiden tot branderige en geïrriteerde ogen, maar ook hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn en ga zo maar door.

Slaapstoornis

Ben je er nog steeds niet aan uit waarom je soms zo moeilijk in slaap valt? Waarom je insomnia hebt terwijl je extreem moe bent en het niet eens volle maan is? Dan ligt de oorzaak misschien toch aan het aantal uur dat je op je telefoon hebt gescrold voor het slapen gaan. Blauw licht onderdrukt namelijk de melatonine afscheiding in onze hersenen. Deze stof wordt aangemaakt om het dag en nacht ritme te bepalen en ons te laten weten wanneer het tijd is te gaan slapen. Door de overmatige blootstelling aan dit blauwe licht wordt dit ritme verstoord en kan dit leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieverlies etc. Nog een paar story's kijken voor het slapen gaan is dus geen aanrader.

Netvlies veroudering

De energie van blauw licht is zo hoog dat het tot in het achterste deel van je oog doordringt. Onzichtbare UV-straling gaan maar tot het voorste deel van je oog. Steeds meer studies tonen aan dat een overmatige blootstelling van dit blauwe licht kan leiden tot netvlies veroudering omdat de cellen in het netvlies de stralingen niet meer goed kunnen absorberen.

Verlies van contrast en overgevoeligheid voor licht

Dit zijn slechts enkele gevolgen die kunnen optreden door overmatig op je scherm te staren. Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan, maar als je het bovenstaande lijstje al in gedachte houdt weet je dat er iets aan je schermtijd moet veranderen.

Oplossingen

  • Een bril dragen met bluelightfilter die het blauwe licht zoveel mogelijk blokkeert.
  • Je telefoon en computerscherm op nachtmodus zetten is geen oplossing. Zelfs apps als Night Shift en Flux maken het beeld wat geliger waardoor het lezen op je scherm wat rustiger aanvoelt. De concentratie blauw licht dat in je oog straalt blijft ongewijzigd.
  • Simpelweg je schermtijd verminderen of beperken tot het hoogstnoodzakelijke.
  • Een start- en einduur instellen voor het gebruik van je schermen, om toch wat discipline te creëren. Bij iPhones worden je apps dan zelfs vergrendeld met een soort slotje.

Bestel hier de bril met bluelightfilter

Met dank aan Roel Koster, Head Optician bij Ace & Tate

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?