Liefhebber van avo's? Deze 8 hacks kende je nog niet

Update: 4 juni om 15:16

Wat is de beste manier om je avocado te snijden en hoe laat je ‘m sneller rijpen? Antwoorden op je meest dringende avocado-vragen.

Dol op avocado's? Deze 8 hacks zijn onmisbaar voor avocado-lovers

Avocado’s zijn niet meer weg te denken uit menig eetpatroon. En dat is ook niet zo gek gezien de voordelen, wat je er allemaal mee kunt (guacamole!) en dat de vrucht enorm gezond is omdat het zoveel gezonde vetten bevat. Maar, het uitkiezen van een ‘geschikte’ avocado in de supermarkt kan nogal een uitdaging zijn. De ene dag is-ie nog steenhard, en de volgende dag is-ie overrijp en rot. Hoe kies je de perfecte avo uit, hoe rijp je ‘m sneller en hoe snijd je hem perfect? We leggen het je allemaal uit. 

8 simpele avocado hacks die jij nog niet kende

1. Rijp je avo met fruit

De meeste avocado’s die je in de winkel of op de markt koopt zijn nog niet rijp. Sterker nog, vaak zijn ze nog zo groen als wat, en hard als steen. Stop - om het rijpingsproces te versnellen - de avocado in een papieren zak met een rijpe banaan of een appel (of gewoon allebei). De gassen van de banaan of appel zorgen ervoor dat de avocado sneller zacht en rijp wordt. Geinig hé?

2. Last-minute rijpen

Blijft de avocado in jouw ogen te lang groen en heb je à la minuut een rijpe avocado nodig? Doe dan de folie-truc. Wikkel je groene avocado in zilverfolie, doe het in de oven en bak hem rijp op tweehonderd graden in tien minuten. In sneltreinvaart verandert jouw harde avocado in een zachte. 

3. Bak om te verzachten

Ai, je snijdt een avocado doormidden die toch niet zo rijp blijkt te zijn. Geen stress! Bak de harde, gesneden avocado in een pan. Daarna is hij, zeker weten, zacht genoeg om op te eten. 

4. Let op het kroontje

Weet je niet zo goed wat je van de avocado moet vinden die je in je hand hebt liggen? Verwijder dan het kroontje. Als het daaronder groen of geel is, betekent het dat de avocado rijp is. Is het bruin, dan is het helaas al te laat… Als het plekje onder de pit lichtgeel is, is de avocado ook nog niet rijp. Vaak valt het kroontje er overigens vanzelf af als de avocado (over) rijp is.

5. Snijd horizontaal

Snijd jij je avocado verticaal doormidden? Er is een betere manier! Snijd je avocado horizontaal doormidden, dan gaat de pit er vanzelf uit. Hier heb je dus geen mes of lepel meer voor nodig, en dat is een stuk handiger. 

6. Behoud de groene kleur

Heb je een heerlijke guacamole gemaakt of bewaar je de andere helft van je avocado voor later, wil je natuurlijk wel de groene kleur behouden. Besprenkel de avocado daarom met citroensap en houd de pit in de guacamole. 

7. Gebruik de botte kant

Als je de avocado - horizontaal - door midden hebt gesneden en je wilt uiteindelijk avocadoblokjes, snijd dan de binnenkant van de avocado met de botte kant van een mes. Hierdoor voorkom je dat je door de schil heen snijdt. Wil je jezelf er helemaal makkelijk vanaf maken. Dan gebruik je toch gewoon een avocadosnijder?

8. De kunst zit ‘m in het snijden

Misschien dat je ze al eens gezien hebt: avocadoroosjes. Het lijkt een hele klus en ziet er zo ingewikkeld uit dat het niet gek is als je er nog nooit aan begonnen bent. Geen paniek: een kunstwerk maken van avocado is heel makkelijk. Leg een halve avocado op zijn kant en snijd hier dunne plakjes van af. Rol de dunne slices tot een roos en laat je vriendinnen versteld staan. Vind je deze instructie niet duidelijk genoeg? Hier vind je een uitgebreidere instructie.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?