Wat zijn edelgistvlokken en is het gezond om ze te eten?
Iedere vegan die dol is op de smaak van kaas kent ze: edelgistvlokken. Maar zijn ze ook gezond?
© Getty Images - LauriPatterson

Ze zien eruit als een soort lichte kaasvlokken, en zo ruiken ze ook een beetje: edelgistvlokken. Maar ze hebben verder niets met kaas te maken, ze zijn namelijk helemaal vegan. En daarnaast bevat edelgist van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Eigenschappen die ze, zo bij elkaar, populair maken onder vegans.
Edelgistvlokken worden gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, een eencellig ‘organisme’. Eigenlijk een schimmel dus. Edelgist wordt gekweekt, geoogst, gewassen en uiteindelijk gedroogd om het te ‘deactiveren’. Het is dus een gedroogde inactieve gist.
Is het gezond?
In principe zijn er flink wat voordelen aan edelgistvlokken ten opzichte van kaas: het is niet zo vet als kaas en bevat dus een hele bups aan vitaminen. Maar: er zit wel veel zout in de vlokken, zorg dus dat je er niet teveel van binnenkrijgt.
Tip van de redactie
Als je kruimelaardappelen flink kookt, en ze daarna in de blender gooit met een flinke hoeveelheid edelgistvlokken, krijg je een soort gesmolten kaas.




