Met deze 10 tips maak jij de lekkerste crispy tofu
#3 is onze go-to tip!
© Getty Images - Johner Images

Of je nu vega, vegan, vlees- of alleseter bent: tofu is hartstikke voedzaam én lekker, mits je het goed bereidt. Daarom: tien tips voor koken met tofu!
1. Fresh!
Tip numero uno: koop het liefst verse tofu, dat bevat namelijk minder conserveringsmiddelen en meer smaak. Je vindt verse tofu meestal bij toko's en andere Aziatische supermarkten in grote plastic bakken, in plaats van individuele verpakkingen.
2. Team firm
De bekendste soorten zijn silken en firm tofu, met als belangrijkste verschil de structuur. Waar silken tofu (de naam zegt het al) zijdezacht is en als custard-achtig kan worden omschreven, is firm tofu (jep, inderdaad) een stuk steviger.
Je kunt hiervoor als vuistregel nemen dat silken tofu perfect is voor soepen, scrambled tofu of om fijn te malen voor romige gerechten als toetjes, sauzen en spreads. Firm tofu leent zich goed voor krokant bakken, bijvoorbeeld voor door salades of bij noedels.
3. Invriezen
Krokante, supersmaakvolle tofu begint in je vriezer. Vries je de blokken namelijk in, dan zet het vocht uit, waardoor de tofu poreuzer wordt. Hierdoor verliest het weer makkelijker vocht (zie de volgende tip) én absorbeert het meer smaak. Win-win!
4. Drogen
Tofu bewaar je in een waterbadje, waardoor de tofu zich vol zuigt met water. Water en olie zijn geen goede combinatie, dus probeer de tofu voldoende te drogen als je het krokant wil bakken.
Je kunt tofu drogen met een speciale tofupers, maar het is net zo makkelijk (én een stuk goedkoper) om een blok in een theedoek te wikkelen en er wat gewichten op te leggen. Na een kwartiertje is er al flink wat vocht uitgelopen en ben je klaar om aan de slag te gaan.
5. Meer oppervlak = meer crunch
Is de tofu gedroogd, dan ben je klaar voor het snijden. De regel voor eten krokant bakken is namelijk: hoe meer oppervlak, des te krokanter het eindresultaat. Dat geldt ook voor tofu, dus snijden die handel! Of je het nu in plakken of kleine stukjes snijdt, alle kleine beetjes helpen.
Dit heeft overigens ook een positief effect op de smaak, want meer oppervlak slurpt nog meer van de heerlijke marinade uit de volgende stap op.
6. Marineren kun je leren
Degenen die beweren dat tofu geen smaakt heeft moeten nu opletten: je kunt het namelijk het beste zien als een spons. Zonder smaakmakers is er inderdaad niet zo veel aan op het gebied van flavour, maar zodra je ook maar een scheutje sojasaus, snufje sesamzaad of zelfs wat chiliflakes of -pasta toevoegt wordt het gelijk een feestje.
Gebruik hiervoor je favoriete producten uit de voorraadkast zoals sojasaus, ketjap, vissaus, specerijen, chili, verse kruiden, knoflook en ga zo maar door. Good to know: hoe goed je de tofu ook droogt, het blijft altijd wat water bevatten. Probeer dus zo min mogelijk olieproducten aan je marinade toe te voegen, want olie + water = spetters all over the place! Laat de tofu ten minste tien minuutjes marineren, maar hoe langer hoe beter.
7. Paneren
Droom je van een krokant laagje om je tofu? Paneer de tofu dan dubbel. Wentel de stukjes eerst door wat maiszetmeel, vervolgens door een geklutst ei en tot slot door een beetje rijst-, soja- of tarwebloem. Schud het overtollige meel eraf en bakken maar!
8. De juiste olie
Voor crispy tofu heb je hitte nodig (zie tip #9), en voor high heat heb je olie nodig die daar tegenkan. Niet alle soorten gedijen namelijk goed bij standje crematie, dus ga voor olie met een hoog rookpunt. Dit zijn bijvoorbeeld avocado-, koolzaad-, geraffineerde kokos-, geraffineerde arachide- of rijstolie.
9. Hitte!
De enige manier om écht krokant te bakken is met hitte, veel hitte! Zet je pan dus maar op de grootste pit en voeg de tofu pas toe als de olie bijna begint te walmen.
10. Uitlekken
Tot slot: laat je gebakken tofu altijd even uitlekken op een stukje keukenpapier om overtollig vet kwijt te raken.