Hoe (on)gezond is het om kaas te eten?

De voor-en nadelen van de bovenste plank.

© Getty Images - JGI/Jamie Grill

gettyimages-672159141.jpg

Gaat je hart ook sneller slaan bij het horen van ‘pizza quattro formaggi’? Verlang je tijdens elke vrijmibo steevast naar de kaasstengels en het kaasplankje die naast je glas wijn op tafel staan? Is een goeie, ouderwetse kaastosti jouw troost in tijden van duisternis (en een lege portemonnee)? Enig idee wat al deze vragen gemeen hebben? Het goddelijke ingrediënt, en tevens onze nationale trots: kaas.

Kaas (en zuivel) eten staat tegenwoordig een beetje gelijk aan bijten in de verboden vrucht. Het is niet mega gezond - want eigenlijk zit het vol verzadigde vetten die slecht zijn voor je hart en bloedvaten - maar het is wel donders lekker. Niet iedereen is fan, maar als je dat wel bent, weet je hoe vreselijk moeilijk het is om er vanaf te blijven. We willen niet te cheesy doen, maar deze liefde loslaten voelt toch wel een klein beetje als heartbreak.

Om het dierenleed te beperken en je gezondheid te beschermen, zouden we je het liefst aanraden om voor de plantaardige variant te kiezen. Maar we begrijpen ook dat een klassiek broodje kaas soms het simpelste geluk kan betekenen. Om je toch een idee te geven van de voor-en nadelen van kaas, hebben we hier een klein overzicht opgesteld.


Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaas wordt gemaakt door stremsel aan melk toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de melk dik wordt. Deze massa wordt vervolgens in een vorm gegoten en uitgeperst. Daarna wordt deze gerijpt in een koele ruimte. Het verschil in rijptijd bepaalt dusdanig de verschillende soorten kaas. Helaas voor de veggie-lovers is het niet verplicht om op de verpakking te vermelden of het stremsel vegetarisch is of niet. Zo zou je dus als vegetariër kaas kunnen eten, maar eigenlijk niet weten of de kaas überhaupt vegetarisch is. Stremsel kan namelijk plantaardig zijn, maar het kan ook verkregen worden uit lebmaag van een kalf (eh, smakelijk).

Vetgehalte

De getallen op de verpakking van kaas duiden aan hoeveel vet er in de kaas zit, zo kun je 10+ tot en met 30+ bijvoorbeeld zien als magere kaas. Daar zit minder vet in, en meer calcium dan bij de hogere getallen. Het vet in de kaas zelf bestaat voor 60% uit verzadigde vetten, waardoor het dus ongezond is voor je hart en bloedvaten. En hoe ouder de kaas, hoe hoger het vetgehalte. Als je voor oude +48 kaas kiest, dan zit hier meer vet in dan een jonge +48.

Vitaminen en mineralen

In kaas zitten ook heel wat gezonde elementen. Vooral calcium en vitamine B12 maken daar deel van uit en zijn bovendien essentieel in een gezond dieet. Verder vind je er ook vitamine A, vitamine B2, selenium, fosfor, magnesium, calcium en zink in terug.

Vitamine B12

Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees en vis. Voor vegetariërs is het dus handig om wat meer kaas te eten als vervanging van vlees, mits deze gemaakt is met vegetarisch stremsel natuurlijk.

Lactose

De gezondste keuze is het echter niet. In kaas zit namelijk een erg hoog zoutgehalte en ook een flinke dosis lactose. Dit laatste verschilt echter per kaas. Hoe vetter de kaas, hoe hoger het melksuikergehalte en dus ook het lactosegehalte. Bij harde kazen zit er dus geen lactose meer; bijvoorbeeld parmezaanse kaas. Kaas bevat verder ook geen koolhydraten. Wat zou doen denken dat het goed past in een keto-dieet, bijvoorbeeld.

Diabetes

Tufts University-onderzoekers ontdekten dat mensen met veel zuivelvet in hun lichaam wel 46% minder last hebben van diabetes type 2. In zuivelproducten zit namelijk een vetzuur genaamd trans-palmitinezuur dat je insuline-niveaus verlaagt. Hierdoor stabiliseert je bloedsuikerspiegel en wordt je insulinegevoeligheid groter om de bloedsomloop te verbeteren. De beste volvetbron is kaas, maar onthoud wel dat niet alle kaassoorten gelijk zijn.