Laat 'Blue Monday' geen spelbreker zijn: zó overleef je de meest depressieve dag van het jaar
Een handleiding om aan de blues te ontsnappen.
© Getty Images

Maandag is vaak de dag waarop je het liefst terug wilt teleporteren naar je bed, verborgen onder een fort van warme donsdekens. Of nog beter, naar een strandstoel in Bali. Het is de dag waarop je zelfs je favoriete granola-ontbijt met moeite binnenkrijgt - vaak met een paar krokodillentranen. Netflix suggereert 'drama' als kijktip. En voor een simpel 'Hey, wat doe je vanavond?'-berichtje moet je een behoorlijk creatief excuus bedenken, want eerlijk zeggen: 'Ik kan niet, ik lig in bed gewikkeld in een deken van zelfmedelijden en heb totaal geen zin,' is niet bepaald bevorderlijk voor je sociale contacten.
Natuurlijk zou zo’n druilerige maandag een uitzondering moeten zijn en niet de standaard mood om je week mee te beginnen. Maar de kans dat dit gevoel van onnoembare ellende je leven binnendringt op maandag, is een stukje groter tijdens de koude, donkere wintermaanden en vooral wanneer de feestdagen al zijn afgelopen. Er is zelfs een dag voor uitgekozen door de Britse psycholoog Cliff Arnall als internationale niet-feestdag: Blue Monday, op 15 januari. Ofwel, de dag waarvan wordt beweerd dat het de meest deprimerende is van het jaar.
Gelukkig bestaat hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor en het lijkt behoorlijk plausibel dat iedereen tegelijkertijd volstrekt ongelukkig is for no reason. Het is natuurlijk wel een fijn excuus, mocht je die dag toevallig met het verkeerde been uit bed zijn gestapt. Just in case dat je er heilig van overtuigd bent dat Blue Monday echt bestaat, hebben we deze handleiding voor je opgesteld. Zo overleef je de donkerste dag van het jaar.
Disclaimer: deze gids kun je gebruiken voor elke maandag van het jaar. En ook op zaterdag, als je een kater verwart met ongelukkigheid.
1. Goed begonnen is half gewonnen
Zowel wij als de wetenschap zijn er allang heilig van overtuigd: van sporten word je gelukkig. De inspanning zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen, en dus dat je geluksstofjes aanmaakt. Op deze manier is je ‘portie geluk’ van de dag al extra goed aangevuld. Mocht je maandag plots ‘vrijdag de dertiende’-allures krijgen, dan sta je alvast sterker in je (sport)schoenen. Mocht je een legit excuus hebben om niet te sporten of voel je de bui al lichtjes hangen: probeer dan een meditatie-app of een korte yogasessie. Zo kun je je geest alvast tot rust brengen, nog voor deze in pieker modus overslaat.
MIND Blue Monday Run
Op maandag 15 januari 2024 organiseert MIND de MIND Blue Monday Run, een evenement dat mensen samenbrengt in de strijd tegen depressie en ter bevordering van de mentale gezondheid. Psychische klachten, waaronder vaak somberheid en depressie, zijn doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren in Nederland, wat erg zorgwekkend is. Om deze reden heeft MIND deze run georganiseerd.
En jij kan hier aan meedoen. In principe bepaal jij zelf een starttijd, route en eindpunt bij jou in de buurt. Maar je kunt ook aansluiten bij een team of zelf een team starten. In het online aanmeldingsformulier kun je aangeven hoe je wilt deelnemen en we moedigen je aan om zoveel mogelijk mensen bij je actie te betrekken. Samen kunnen we een positieve impact maken op het gebied van mentale gezondheid en depressiebestrijding.
2. De ochtendstond brengt goud in de mond
Maak van je ontbijt een feestje. Liefde gaat door de maag en vandaag is precies zo’n dag waarop je extra liefde mag geven aan jezelf. Een optie is om die karamel-zeezout reep als geschikte topping te beschouwen voor je havermoutje. Met wat plakjes banaan erbij zorg je voor een balans tussen guilty pleasure en healthy. Zorg ervoor dat je iets maakt waar je echt gelukkig van wordt. En als je geen last hebt van onnodig schuldgevoel, gooi er dan maar lekker een stukje chocolade bij. Of twee.
3. Wees voorbereid
Mocht je getroffen zijn door een ongelukkige bui of melancholisch tripje down memorylane, probeer het dan te relativeren en wees extra lief voor jezelf. Soms is het beter om een gevoel te accepteren en er helemaal in op te gaan, dan te denken dat droevig zijn een zonde of failure is. Het idee dat je niet droevig zou mogen zijn, is vaak veel erger dan überhaupt een dagje somber door het leven te gaan. Probeer ook op te schrijven waar je dan precies aan denkt, wat je doet twijfelen en waar het misgaat. Door het op te schrijven kun je vaak beter relativeren. Mocht je de bui dus al zien hangen: probeer deze dag extra goed voor jezelf te zorgen en nee te zeggen tegen dingen die dit kunnen saboteren.
4. Verwen jezelf alsof het nog steeds weekend is
Dit punt slaat ook een beetje op punt 3. Het is heus niet verplicht om elke maandag steevast te beginnen met een Spartaans regime of strenge workout-routine. Als je voelt dat het een mindere dag is of kan worden, probeer dan niet te streng te zijn voor jezelf. Haal die croissant – als dat je blij maakt. Of ga voor een compensatie-uurtje op je werk, om heerlijk te gaan sporten of naar de bioscoop te gaan. Doe alsof het nog steeds weekend is en probeer zachtjes in het weekritme te komen. Wedden dat je instant happiness kriebels krijgt?
5. Negeer alles wat je ongelukkig maakt (exclusief werk- en schoolverplichtingen)
Als je weet dat fietsen door de regen je chagrijnig maakt, doe het vandaag dan niet en ga met je de auto of het ov. Daalt je gelukslevel zodra je denkt aan het uurtje administratie dat je hebt ingepland ‘s middags? Doe het dan ‘s ochtends vroeg en zorg ervoor dat het zo snel mogelijk van de baan is. Dan hoef je hier niet heel de dag tegenaan te hikken. En het allerbelangrijkste, hou je agenda ‘s avonds vrij voor pure ontspanning: lekker koken, je favoriete film, geurkaarsen aan en vroeg naar bed. Blue Monday is zo voorbij.
*Disclaimer: sporadische somberheid en een depressie zijn natuurlijk niet hetzelfde. We willen dit dus zeker niet bagetaliseren. Worstel je wel vaker met ongelukkige momenten? Dan kan het fijn zijn om hierover te praten met een vriend of naaste om te kijken of je hier iets aan kunt doen of extra hulp nodig hebt. Dit is waarom je je niet hoeft te schamen als je naar een therapeut gaat. Sterker nog, het heeft eigenlijk alleen maar voordelen.