Dit gebeurt er als je per ongeluk iets eet wat beschimmeld is

Kan het kwaad?

© Getty Images - Lars Zahner / EyeEm

gettyimages-1003404052.jpg

Het gebeurd ons allemaal weleens: je eet een stuk voedsel, laten we brood nemen als voorbeeld, en net op het moment dat je het al hebt opgegeten kom je er achter dat de rest van het brood vol zit met schimmelplekken. Oeps!

Yuk, schimmel

Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden. Het meest vreselijke deel is waarschijnlijk het besef dat je schimmel hebt gegeten. (want: yuk). 'Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt er niets ergs met je - vooral als je een gezond immuunsysteem hebt, zei SciShow gastheer van Michael Aranda in deze YouTube-video.

Let wel: je kunt allergisch zijn voor schimmel, zoals meer mensen allergisch zijn voor schimmel (schimmel die ontstaat door vocht, bijvoorbeeld). Afgezien van het allergieprobleem, is het andere probleem met het eten van schimmel de mycotoxinen die het bevat. 'Dit zijn chemicaliën die verschillende schimmels maken onder bepaalde omstandigheden. De zijn giftig voor mensen en andere wezens,' aldus Aranda. 'Over het algemeen geldt dat als je een klein beetje een of twee keer consumeert, er niet zoveel aan de hand is. Maar in grotere doses, of gedurende langere perioden, kan het een probleem worden.'

Goed om te weten, toch?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?