Tips om tofu om te toveren tot culinaire snack

Wedden dat deze gerechtjes je smaakpapillen laten tintelen?

© Getty Images

GettyImages-825637120.jpg

Tofu: het godsgeschenk van elke vegetariër, flexitarier of veganist. Het zit bomvol eiwitten, het vult ontzettend goed én je kunt er alle kanten mee op. Geef het een Aziatische twist, gebruik het als kaasvervanger, dompel je tofu onder in een bordje ramen, maak er burgers van; wat je maar wil! Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om van je tofu een waar festijn te maken. Disclaimer: je gaat hier van watertanden.

Pressed tofu

Dit is eigenlijk sowieso de gouden regel om je tofu on point te krijgen. Het zorgt er namelijk voor dat je het vocht uit de tofu haalt. Tofu ziet meestal verpakt in een badje van, eh sojabonensap? Door dit weg te gieten, en vervolgens in een handdoek te wikkelen, daarna een boek op de leggen en goed te drukken, pers je de vloeistof er zoveel mogelijk uit. De tofu wordt op deze manier droog en dus veel handiger om om te toveren tot iets lekkers. En vooral iets knapperigs.

Crispy snack

Als je de tofu goed hebt gepressed, dan heb je meteen de ideale consistentie om verder aan de slag te gaan met dit vegan goud. Om vervolgens een soort gefrituurd tofublokje te krijgen, kun je de blokjes tofu in wat maismeel dippen. Spray er vervolgens een beetje olijfolie overheen en bak ze kort aan. Au revoir, snackbar! Tofu wordt jouw nieuwe lievelingsmidnightsnack.

Marinade magic

Jawel, ook wij moeten toegeven dat tofu zonder een degelijke marinade of crispy laagje, een beetje proeft als Spa rood zonder prik, soep zonder groentebouillon, een wereld zonder zonlicht. Natuurlijk hoef je de tofu niet in een bad van olie, zout en gekke sauzen te gooien, maar een lichte marinade kan van jouw tofu een waar culinair hoogstandje maken. Zo kun je de klassieke marinades die je bij andere voedingsmiddelen zou gebruiken, ook op tofu toepassen. Denk aan een simpele Aziatisch geïnspireerde marinade: sojasaus, honing (of agavesiroop), sesamzaad. Of, the good old classic: honing, knoflook, citroen, olijfolie, peper en zout. En ga zo maar door. Wedden dat elk gerechtje nu je smaakpapillen zal doen tintelen?

Indonesië-inspired

Een voorbeeld van hoe je tofu kunt omtoveren tot een super vullende, hartige en smaakvolle snack, is om hem op smaak te brengen met...pindasaus! Een simpel trucje om zelf een lekkere Indonesisch geïnspireerd sausje te maken, is om een teentje knoflook te bakken in een pan. Vervolgens voeg je een eetlepel sambal toe, en laat je de twee ingrediënten even in de pan sudderen. Voeg er een 1/8 van een kopje water bij en vervolgens twee eetlepels pindakaas. Als je het geheel goed mengt en even bakt, krijg je een fantastisch pindasausje, zonder gekke toevoegingen en E-nummers. Nu heb je tevens ook de ideale bodem gecreëerd om je tofu in te leggen en goudbruin te bakken. Gebruik deze tofu in poké bowl of simpelweg op een bedje van rijst, met groenten en kroepoek erbij.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?